Dodbrodošli na Skupove za ljude, projekat za građansko učešće koji organizuje DiEM25–prvi korak u stvaranju političkog programa širom Evrope.

Projekat Skupovi za ljude nudim svim članovima DiEM25 priliku da postanu organizatori lokalnih sastanaka — Skupova — na kojima Evropljani mogu da razgovaraju o budućnosti politike u svojoj zajednici, regionu i zemlji.

Možete se baviti političkim pitanjima o zdravstvu, obrazovanju, kulturi, ili fiskalnim pitanjima ako vas to zanima! Mi ćemo vam dostaviti upitnik koji su oblikovali naši članovi i Koordinacioni kolektiv koji ćete koristiti da usmeravate diskusije na svojim Skupovima.

Stvorimo Evropu za koju se vredi boriti!

COVID-19 je doveo do izražaja činjenicu da nas to kako se naše zemlje vode unazadjuje društveno, ekonomski, i ekološki. Moramo da zamislimo i da ulažemo u nove načine života koji su mnogo drugačiji od politike koja je dovela do ove zbrke.

Političari i organizacije koje daju prednost bogatima i moćnima nad svima ostalima ne mogu nas iz nje izvesti. Zato mi pozivamo svoje članove i prijatelje da preuzmu inicijativu dogovorne demokratije i učestvuju u ovom novom projektu građanskog učešća!

Uključite se!

Odaberite nekoliko pitanja kojima želite da se bavite i izvestite nas o tome šta je smislila vaša grupa. Skupovi su zamišljeni kao uglavnom neformalni i sposobni da se prilagode lokalnim merama za sprečavanje COVID-19. Možete ih organizovati na zumu s prijateljima, dok igrate igrice na internetu, za večerom uz porodicu, ili u okviru javnog događanja gde učesnici održavaju fizičku distancu. Koristite maštu—ne možemo dozvoliti da nas ovaj virus razdvoji u trenutku kad nam je jedinstvno potrebnije nego ikada!

Za svakog ima mesta, čak i za vašu baku! U razgovore o težim pitanjima možete uključiti i lokalne stručnjake. Ovo je prilika da razgovarate s ljudima koje poštujete i da se konačno povežete s lokalnim rukovodiocima-liderima!

Organizujte i registrujte svoj Skup

Da postanete organizator Skupa ljudi, obavite ova četiri jednostavna zadatka: 

1) Popunite Formular za registraciju volontera: recite nam gde živite i da li već imate nekog iskustva. Ako nemate iskustva, nema problema: naš tim je tu da vam pruža podršku. 

2) Razgovarajte s drugim članovima lokalne groupe DiEM25 (SKD) da vidite da li je neko zainteresovan da pomogne. Možete se poslužiti i funkcijom “Kontaktirajte sa svima” u delu sajta za članstvo! Iskoristite sve materijale koje preuzmete u “Paketu za skupove ljudi” da saznate kako da organizujete sastanak i da uključite učesnike, bilo članove DiEM25 ili ljude u svojoj okolini. 

3) Registrujte svoj Skup: ako želite da drugi znaju da se vaš sastanak dešava, možete ga registrovati i na našem kalendaru!

4) Javite se: nemojte zaboraviti da nam posle Skupa pošaljete odgovore koje se sakupili! Da nas izvestite, možete popuniti Formular za izveštaje. 

Formular za registraciju volontera Stavite svoj Skup na kalendar!

Naši Upitnici

Naši Skupovi se organizuju oko grupe pitanja koja su formulisana u saradnji s članovima i koja se bave svim najvažnijim političkim pitanjima širom Evrope.

U njima ćete naći niz važnih pitanja koja se kreću od predloga za načine da se započne razgovor do vrlo tehničkih pitanja o političkom procesu. Na njih treba odgovoriti da bi DiEM25 postao snažan glas političkog nadahnuća u vašoj zemlji, i na njih možete odgovoriti samo vi!

Preuzmite paket

U paketu su svi materiali koji će vam trebati da organizujete Skup: Pribor za Skupove i Nacionalni upitnik na svim jezicima koji se koriste u vašoj zemlji!

Još niste član? Treba da postanete član da biste učestvovali. Postaćete član ako se registrujete ovde.

Paket za
Skupove
za ljude

Pošaljite izveštaj s vašeg Skupa

Pošto ste organizovali Skup za ljude, želite da nam pošaljete odgovore. Odlično!

Molimo vas da kliknete na donji link da nam pošaljete izveštaj o tome koja ste pitanja odabrali. Hvala vam za doprinos stvaranju političkog programa za ovaj pokret u vašoj zemlji!

Izveštaj

Vesti

Pročitajte ovde o iskustvima drugih organizatora! Pišite nam o svojima na gathering@diem25.org.