Welkom bij DIEM25’s burgerparticipatie project People’s Gatherings – een eerste stap in de vorming van politieke programma’s in heel Europa.

Het People’s Gatherings project stelt alle DiEMers in de gelegenheid om organisator te worden van lokale bijeenkomsten – Gatherings – waar Europeanen de toekomst van de lokale, regionale en nationale politiek kunnen bediscussiëren.

Je kunt beleidsvragen behandelen over gezondheidszorg, onderwijs, cultuur of financiële kwesties aan de orde stellen als je daar aan wilt werken! Wij zullen een vragenlijst beschikbaar stellen die opgesteld is door onze leden en het Coördinerend Collectief, die je kunt gebruiken als leidraad voor de discussies in de Gatherings.

 

Laten we een Europa maken dat het waard is om voor te vechten!

COVID-19 heeft aan het licht gebracht dat de manier waarop onze landen gerund worden ons in de steek laat; sociaal, economisch en qua milieu. Het is nodig om nieuwe manieren van leven te bedenken en hierin te investeren – manieren die bepaald anders zijn dan het beleid wat ons in eerste instantie in deze ellende stortte.

Politici en organisaties die doorgaan met voorrang verlenen aan de rijken en machtigen boven alle anderen, kunnen ons hier niet uit leiden. In plaats daarvan roepen we onze leden en vrienden op om de fakkel van de beraadslagende democratie ter hand te nemen en deel te nemen aan dit nieuwe burgerparticipatie project!

Doe mee!

Kies een paar vragen die je wilt bespreken en koppel terug hoe jouw groep daar over denkt. De Gatherings zijn bedoeld als voornamelijk informele bijeenkomsten en aanpasbaar aan je lokale COVID-19 maatregelen; houdt ze in Zoom met je vrienden, terwijl je een online videogame speelt, tijdens een etentje met familie of op een bijeenkomst met gepaste afstand. Gebruik je verbeelding – we kunnen een virus niet de kans geven ons uiteen te drijven in een tijd waarin onze eenheid meer dan ooit nodig is!

Iedereen is welkom, zelfs je oma! Om de wat moeilijkere onderwerpen te bespreken kun je ook gebruik maken van lokale experts. Dit is een kans om met mensen te spreken die je bewondert en met plaatselijke leiders waar je mee in contact hebt willen komen!

Organiseer je Gathering en meld die aan

Hier vind je de vier eenvoudige stappen om een organisator te worden van een People’s Gathering:

1) Vul ons Vrijwilligers Registratie Formulier in: vertel ons waar je je bevindt en welke ervaring je al hebt. Als je geen ervaring hebt is dat geen probleem: ons team staat klaar om je te helpen.

2) Spreek met mede DiEMers in je lokale groep (DSC) of op ons Forum en kijk of er iemand is die jou graag wil helpen. Je kunt ook de “Contact Everyone”-functie gebruiken in de ledenomgeving! Gebruik de mogelijkheden in ons downloadbare People’s Gatherings Pakket om uit te vinden hoe je bijeenkomst te organiseren en deelnemers te betrekken – of het nou mede DiEMers zijn of mensen uit je eigen omgeving.

3) Registreer je Gathering: Als je wilt dat mensen weten dat er een bijeenkomst komt, overweeg dan deze in onze kalender te zetten Calendar

4) Koppel terug: vergeet niet na de Gathering de antwoorden terug te koppelen die je verzameld hebt! Je kunt dit doen door het invullen van het Reporting Form.

Vrijwilligers Registratie Formulier Zet jouw Gathering in de kalender!

Onze Vragenlijsten

Onze Gatherings zijn georganiseerd rond een aantal vragen, die samengesteld zijn in samenwerking met onze leden, en de meest dringende politieke onderwerpen in heel Europa aanspreken.

Ze vormen een serie brandende vragen die variëren van open gespreksonderwerpen tot ingewikkelde technische beleidsvragen. Deze moeten beantwoord worden, wil DiEM25 een sterke, inspirerende stem zijn in jouw land: en ze zullen onbeantwoordt blijven tenzij jij ons helpt!

Download het pakket

Het pakket bevat alle informatie die je nodig hebt om een Gathering voor te zitten; de People’s Gathering Kit en de Nationale Vragenlijst in alle talen en relevant voor jouw land!

Ben je nog geen lid? Je moet lid zijn wil je kunnen deelnemen. Je kunt lid worden door je hier te registreren.

People's
Gathering
Pakket

Koppel jouw Gathering terug

Je hebt dus een People’s Gathering georganiseerd en wilt ons je antwoorden toesturen. Geweldig!

Maak aub gebruik van de volgende link om een terugkoppeling te geven van de vragen die je uitgekozen hebt. Hartelijk dank voor je bijdrage aan het politieke programma van onze beweging voor jouw land!

Koppel terug!

Nieuws

Bekijk hier de ervaringen van andere organisatoren! Stuur jouw ervaringen in naar gathering@diem25.org

FAQ People’s Gatherings


Je kunt onze vragenlijst downloaden voor het specifieke land waar jij de PG zou willen organiseren, en ook het people’s gathering Pakket op die pagina. Kies de vra(a)g(en) die jij in jouw bijeenkomst graag beantwoordt zou zien en lees dan de Kit door voor advies hoe de bijeenkomst te leiden.

Nee, je kunt zoveel vragen kiezen als jij en je Gathering deelnemers zouden willen beantwoorden. Je moet je alleen realiseren dat hoe meer vragen je kiest, hoe langer de Gathering zal duren, zeker bij grotere groepen en meer controversiële onderwerpen.

Ja, dat moet. Lees hier meer over aanmelden als lid.

Iedereen! Wij waarderen alle meningen en zouden graag zoveel mogelijk verschillende stemmen willen horen. Dat betekent dat deelnemers van elke leeftijdsgroep, nationaliteit en opleidingsniveau aangemoedigd worden deel te nemen aan de bijeenkomsten! Het zou kunnen dat de rode vragen extra ondersteuning behoeven in de vorm van onderwijsmateriaal of raadpleging van experts.

We willen graag dat iedereen gehoord wordt, zelfs over de moeilijkste technische onderwerpen. We begrijpen daarentegen ook dat sommige vragen in het begin kunnen ontmoedigen. Voor de rode vragen raden we aan dat je experts benadert. Als alternatief kun je mede-DIEMers om hulp vragen in het forum!

We zijn benieuwd om van iedereen in jouw kring te horen — je familie, vrienden, collega’s of andere mensen uit jouw omgeving waarvan je denkt dat het interessant is hen erbij te betrekken! Je kunt ook je lokale DSC benaderen en mede-DIEMers aan boord krijgen.

Dit kun je zelf beslissen! Deze Gatherings kunnen zo klein of groot zijn als je wilt, maar we raden 3-8 mensen per Gathering aan. Hou in gedachten dat hoe groter het is, hoe langer het kan duren en hoe meer je moet reguleren. Download onze Kit voor meer informatie.

Alle bijeenkomsten moeten voldoen aan de coronamaatregelen die gelden in het land waar ze gehouden worden. Controleer online de huidige maatregelen en bedenk creatieve manieren die passen binnen deze beperkingen om jouw deelnemers te betrekken. Lees onze Kit door voor meer advies!

Ja. Gatherings kunnen online plaatsvinden– via Zoom, Jitsi, Discord, via online gamingplatforms of andere creatieve en innovatieve middelen!

We hebben geprobeerd het zo open mogelijk te laten, maar het is essentieel dat de organisator/organisatrice een regulerende rol op zich neemt en dat iemand de antwoorden noteert, bijhoudt wat er gezegd is en het later uitwerkt in het antwoordformulier.

Na de Gathering moet je het antwoord formulier invullen met alle antwoorden die je verzameld hebt tijdens jouw bijeenkomst. Als je een interessante opgedane ervaring met ons wilt delen, kun je dat doen in het deel ‘overige’ van het formulier of contact opnemen met gathering@diem25.org, dan kunnen we er een bericht over maken voor op onze website!

We zullen alle antwoorden die we van Gatherings vanuit heel Europa hebben ontvangen, heel goed bekijken en er onze nationale politieke programma’s mee samenstellen. Als je ons daarmee wilt helpen vul dan dit formulier in waarmee je jouw interesse laat blijken.

Wat de deelnemers aan de People’s Gatherings betreft, verzamelt DIEM25 geen persoonlijke data, enkel statistieken (bijv. aantal deelnemers) en de gezamenlijke conclusie. Als iemand op een People’s Gathering je vraagt om jouw eigen data te geven, weet dan dat zij dit niet doen uit naam van DIEM25 en je het recht hebt dit te weigeren. In geval er foto’s of video’s gemaakt worden, moet iedereen er schriftelijk mee instemmen en heeft men het recht om deze toestemming op elk moment in te trekken door dit schriftelijk aan de organisator/organisatrice kenbaar te maken.

Download de Vragenlijsten en het People’s Gatherings Pakket. Mocht je toch nog ergens niet zeker van zijn, neem dan via gathering@diem25.org contact met ons op.