Speranta pentru o lumea noua

Speranță pentru o nouă lume

Redau în continuare câteva postări care mi s-au părut sugestive, în grupul creat pe o platformă de socializare de către voluntarii români organizați în sprijinirea refugiaților ucraineni. 

 

„Pentru noi sunteți oaspeți. Nu refugiați. Pace Ukraina.”

Radu Florin Patroi

 

E imposibil să nu te impresioneze mobilizarea de care a dat dovadă o mare parte dintre conaționalii noștri care au donat pentru ONG-urile implicate în acțiuni de ajutorare a refugiaților, și-au oferit disponibilitatea de a participa ca voluntari în punctele de vamă de la granița româno-ucraineană și româno-moldoveană, în punctele de tranzit ca de exemplu cel de la Gara de Nord din București, la centrele de colectare a donațiilor, la centrele de primire a refugiaților.

 

Deasemenea e vrednic de toată lauda gestul celor care și-au pus la dispoziție un spațiu de locuit pentru familiile ucrainene rămase la noi, sau aflate în tranzit, al micilor întreprinzători din industria ospitalității care și-au oferit spațiile de cazare sau serviciile de restaurant în același scop, al celor care și-au pus la dispoziție mijloacele de transport, sau care s-au oferit să șofeze zile la rând transportând refugiați, fără pretenția de a fi plătiți pentru asta.

 

„Dragi prieteni din România!!! Vă mulțumim pentru sprijinul și ajutorul acordat nouă, ucrainenii. În pofida tuturor dificultăților, ne-ați întins o mână de ajutor în aceste vremuri grele și apreciem asta foarte mult. Mulți oameni din România ne ajută și suntem foarte bucuroși să știm că nu suntem singuri în a ne confrunta cu problemele noastre.”

Anna Sredyuk

 

Nu te poate lăsa indiferent nici atitudinea de recunoștință pe care au arătat-o cei veniți de nevoie din Ucraina cea lovită de urgia războiului, aflând aici atmosfera primitoare pe care mulți nu credeau că o pot găsi, având în vedere trecutul istoric și politicile care au stimulat condiții mai degrabă de ostilitate între cele două țări. Un motiv în plus să ne întrebăm dacă statele actuale nu sunt mai degrabă o creație artificială care nu face altceva decât să despartă oamenii.

 

„Dragii noștri surori și frați din România! Ajutorul tău este imens, să știi că Ucraina nu va uita niciodată bunătatea ta!”

Victoria Volîneț

 

„Un grup de refugiați din Odesa, găzduiți în Mamaia Nord de către mai mulți proprietari ai unui bloc, au igienizat din proprie inițiativă plaja din proximitatea clădirii în care locuiesc temporar. Unul dintre proprietarii care găzduiesc ucrainenii fugiți din calea războiului a declarat pentru „Dobrogea Live” că un grup de aproximativ 20 refugiați au avut inițiativa de a curăța plaja, după ce au observat abundența de deșeuri de pe nisip. Sursa menționată a precizat că refugiații și-au achiziționat mănușile și sacii de gunoi din propriile fonduri. Printre deșeurile colectate în câțiva zeci de saci se numără inclusiv materiale de construcții. La acțiunea de igienizare au participat și copii.”

DobrogeaLive.ro

 

Rezultatul participării nemijlocite a voluntarilor la sprijinirea celor fugiți din calea războiului e vizibil și de necontestat. A creat un mecanism funcțional care a ajutat și ajută în continuare femei, copii, bătrâni, persoane în suferință, ființe necuvântătoare chiar, să găsească căldură, hrană, transport către un loc de dormit, un acoperiș sigur. Acestea au salvat autoritățile de la o gestionare dezastruoasă a situației.

 

Efortul pe care l-au făcut acești oameni, fără a pretinde vreo formă de remunerare, nu poate să nu ducă cu gândul la cât de mult s-ar transforma societatea noastră dacă ne-am organiza în mod similar în administrarea treburilor de zi cu zi. Am face inutilă existența unor funcții publice și afaceri care consumă resurse uriașe, livrând în schimb servicii proaste, sau chiar deloc. Aceea ar putea fi ziua în care ne vom lua înapoi lumea.

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Vom transforma Black Friday în Make Amazon Pay Day (Fă Amazon să Plătească)

Sindicatele, ecologiștii și alte grupuri s-au angajat să transforme reducerile de Black Friday în Make Amazon Pay Day, organizând greve și ...

Citește mai departe

Planul DiEM25 pentru pacea în Ucraina

Membri Diem25 au aprobat o propunere în cinci puncte, care are ca scop terminarea conflictului din Ucraina.

Citește mai departe

Democrația triumfă: Lula câștigă alegerile în Brazilia

Acum, cetățenii Braziliei, au ales speranța în detrimentul fricii, au ales solidaritatea , nu ura.

Citește mai departe

Coordonatorul de Campanie al DiEM25, Dusan Pajovic discută într-un podcast Upstream despre Noul Pact Ecologic

Coordonatorul de campanie al DiEM25, Dusan Pajovic a apărut pe cunoscutul podcast Upstream pentru a discuta Tranziția Verde și Noul Pact ...

Citește mai departe