Campaign: #StopTheDeal

#StopTheDeal

Βοηθάμε την παραπομπή της συμφωνίας-ντροπή, μεταξύ EE-Τουρκίας, στο δικαστήριο, σώζοντας τη ζωή ενός ανθρώπου και βελτιώνοντας τις ζωές πολλών.

Τι είναι αυτή η καμπάνια;

Στις 20 Μαρτίου 2016 τέθηκε σε εφαρμογή η αντιφατική Συμφωνία μεταξύ EE-Τουρκίας. Όπως καθορίζει, «οι μη κανονικοί μετανάστες» που καταφθάνουν στην Ελλάδα από τότε και στο εξής, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Πρόκειται για μια ντροπιαστική συμφωνία που προσπαθεί να περάσει ένα τρομακτικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο: όσοι κατόρθωσαν να επιβιώσουν του εξαιρετικά επικίνδυνου ταξιδιού και τις φρικαλεότητες ενός πολέμου, όσοι εκδιώχθηκαν και είναι πλέον εξαιρετικά ευάλωτοι, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Συμφωνία αυτή έχει εξωθήσει πολλούς πρόσφυγες να αναλαμβάνουν το ρίσκο εισόδου στη χώρα μας μέσω άλλων πολύ επικίνδυνων και οδυνηρών «δρόμων» προς τις ακτές μας.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συνεχίσει. Ως DiEM25 στηρίζουμε μια μοναδική νομική δράση που θα μπορούσε να τινάξει αυτή τη Συμφωνία στον αέρα, με την πρόθεση να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν καταφύγιο στην ευρωπαϊκή Ήπειρο και που είναι σε απόγνωση.

Πώς; Με το να σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου.

Αυτός είναι ο Shabbir Iqbal

Shabbir Iqbal

Ο Shabbir είναι 40 ετών, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, σύζυγος και πατέρας 2 παιδιών 3 και 5 ετών αντίστοιχα. Ζούσε σε μικρή πόλη του Πακιστάν όπου κατείχε μια μικρή επιχείρηση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Μια μέρα του περασμένου Δεκέμβρη, η τοπική ομάδα Ισλαμιστών εξτρεμιστών επιτέθηκε στην περιοχή όπου ζούσε ο Shabbir, ζητώντας τη δήμευση ενός σπιτιού στη γειτονιά του, όπου διέμενε ένας χριστιανός και την μετατροπή του σε θρησκευτικό σχολείο. Ο Shabbir αμύνθηκε.

Αυτή η στάση του ήταν ικανή να μεταλλάξει τη ζωή του μια για πάντα. Χαρακτηρίστηκε «αιρετικός», επειδή βοήθησε έναν αλλόθρησκο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να φύγει από την πόλη του. Μέλη της οικογένειάς του και του στενού οικογενειακού του κύκλου έχουν πλέον δολοφονηθεί από τους εξτρεμιστές και η ζωή του Shabbir βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τους τελευταίους 9 μήνες, μετά από ένα φρικιαστικό ταξείδι κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε και τον πατέρα του, ο Shabbir διαμένει στη Λέσβο. Παρά το προσωπικό του δράμα, το ρίσκο επαναπροώθησής του όπως προβλέπεται στους όρους της Συμφωνίας μεταξύ EE-Τουρκίας, είναι υπαρκτό.

Η υπόθεση του Shabbir θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα

Μια ομάδα εθελοντών από την Ισπανία και την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του πρώην εισαγγελέα Carlos Jiménez Villarejo, εργάζεται να σώσει τον Shabbir. Στις 29 Νοεμβρίου του 2016, κατέθεσαν μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με σκοπό να σταματήσει η διαδικασία επαναπροώθησης του Shabbir στην Τουρκία.

Εάν αυτή η υπόθεση προχωρήσει και επιτύχει τον σκοπό της, αναμένεται να βοηθήσει πολλούς περισσότερους. Η θετική έκβαση μιας τέτοιας υπόθεσης είναι ικανή να προσδιορίσει ένα πλαίσιο για την παύση της Συμφωνίας μεταξύ EE-Τουρκίας.

Ο αγώνας τους είναι δικός μας αγώνας

Οι πρόσφυγες δεν έχουν επαρκή νομικά προστατευτικά μέσα και πρόσβαση στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Ως DiEM25, καλούμαστε να στηρίξουμε αυτή τη δράση υπέρ του Shabbir και να ανατρέψουμε τη Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Πιστεύουμε ότι αυτή η Συμφωνία υπονομεύει την ακεραιότητα της Ένωσης, που ήταν κάποτε διαποτισμένη από ανθρωπιστικά ιδεώδη, διακήρυττε την αλληλεγγύη και την επιδίωξή της υπέρ της ευημερίας για όλους.

Καλούμε όλους τους ευρωπαίους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να εναντιωθούν σε αυτή τη Συμφωνία, καθώς και σε όλες τις προσπάθειες που επιτρέπουν την ανταλλαγή ανθρώπινων ζωών υπό τον φόβο να μην εκδηλωθούν ακραίες και εθνικιστικές συμπεριφορές.

Αυτός ο αγώνας, πρέπει να γίνει και δικός σας!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ξεκινάμε μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο να προωθήσουμε αυτή την καμπάνια. Μείνετε ενήμεροι από αυτή την ιστοσελίδα καθώς θα ενημερώνουμε για τις νέες δράσεις που αναλαμβάνουμε και που θα ζητάμε τη δική σας ενεργή συμμετοχή.

Υπογράψτε!

Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και υποστήριξης για την ενδυνάμωση της καμπάνιας.

Υπογράψτε τώρα και μοιραστείτε το με τις επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hastag #StopTheDeal

Εμπλακείτε!

Οργανωθείτε, συζητήστε και διαδηλώστε μέσω της ομάδας εθελοντών του πλησιέστερου DiEM25 #StopTheDeal.

Καμπάνια FAQ

Η ιστορία του Shabbir

Η παρακάτω ιστορία έχει επιβεβαιωθεί από δύο ένορκες καταθέσεις μαρτύρων.

Ποιος είναι ο Shabbir;

Ο Shabbir είναι 40 ετών, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, σύζυγος και πατέρας 2 παιδιών 3 και 5 ετών αντίστοιχα. Ζούσε σε μικρή πόλη του Πακιστάν, όπου κατείχε μια μικρή επιχείρηση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Το χρονικό της ιστορίας του.

Το Δεκέμβριο του 2015, μια εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση (Wahhabi Muslims) επιτέθηκαν στην οικία ενός χριστιανού γείτονά του απαιτώντας τη δήμευση του σπιτού του και την μετατροπή του σε θρησκευτικό σχολείο. Ο Shabbir τον βοήθησε να αμυνθεί. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ο Shabbir έχασε τον αδερφό του.

Για τη βοήθεια που έδειξε στον χριστιανό γείτονά του, η εξτρεμιστική ομάδα τον χαρακτήρισε ως «αιρετικό», αποφασίζοντας να εξορίσουν αυτόν και την οικογένειά του από την πόλη. Αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και τα παιδιά του να κρύβονται σε άλλο μέρος του Πακιστάν, ξεκίνησε το ταξείδι του προς την Ευρώπη μαζί με τον πατέρα του και ακόμα δύο γείτονές του, που είχαν επίσης εξοριστεί λόγω συνεργασίας τους με τον Shabbir.

Ο πατέρας του Shabbir πέθανε στη διαδρομή, λίγο αφού φτάσαν στην Τουρκία.

Στο τέλος του Μαρτίου του 2016, Shabbir και ο γείτονάς του, Bilal, έφτασαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Μόρια, στο νησί της Λέσβου. Η Συμφωνία μεταξύ EE-Τουρκίας είχε μόλις τεθεί σε εφαρμογή, με τους δυο τους να κινδυνεύουν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκίας.

Στι 10 Ιουνίου, καθώς ο Shabbir χρειαζόταν ψυχιατρικής βοήθειας, ο αδερφός του πήγε αεροπορικώς από το Ντουμπάι (όπου και ζούσε) στο Πακιστάν για να επισκεφτεί την οικογένειά του. Η εξτρεμιστική ομάδα τον δολοφόνησε, μαζί με τους γιους του, 9 και 12 ετών.

Όσο καιρό διαμένει στην Ελλάδα ο Shabbir έχει καταθέσει αλλεπάλληλα αιτήματα παροχής ασύλου – χωρίς κανένα να έχει γίνει δεκτό – αντιμετωπίζοντας πλέον το ενδεχόμενο της απέλασης από τις ελληνικές αρχές.

Δεν μπορεί να επιστρέψει στην πόλη του. Η σύζυγός είναι εξαιρετικά ανήσυχη για τη ζωή και ασφάλεια της οικογένειά της και για να επιβιώνει εξαρτάται από μια μικρή εισφορά ενός εθελοντή αυτής της δράσης.

Γιατί το DiEM25 στηρίζει;

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία διότι:

>> Βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με τις αρχές της διακήρυξής, βλ. DiEM25’s manifesto

>> Αντανακλά τις προθέσεις μας αναφορικά με το προσφυγικό, όπως αυτές εκδηλώθηκαν στη Βιέννη τον προηγούμενο Μάιο: βλ. Europe’s Duty to the Refugees: Europe’s Duty to Itself

>> Είναι συνεπές με τις προτάσεις πολιτικής του DiEM25, όπως υπάρχουν στην Progressive Agenda for Europe,

>> Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αρχής μας περί «ορθολογικής ανυπακοής» στοχεύοντας στην παύση της Συμφωνίας μεταξύ EE-Τουρκίας, προσπαθώντας να βελτιώσει το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πλαίσιο έως ότου μια Προοδευτική Ατζέντα για την Ευρώπη γίνει επίσημη.

DiEM25 news on Refugees and Migration