Το κίνημα

Το DiEM25 είναι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα δημοκρατών, ενωμένων γύρω από την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει μόνο εάν μετασχηματιστεί ριζικά.

Πρέπει να αντικαταστήσουμε την τωρινή δομή, που υπηρετεί τους πλούσιους και ισχυρούς, με μια ένωση όλων των Ευρωπαϊκών χωρών υπό ένα ανεξάρτητο κοινοβούλιο. Μια ένωση η οποία θα λειτουργεί βάσει ενός Συντάγματος που προστατεύει όλους τους Ευρωπαίους ως ισότιμους πολίτες και θα έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την ευημερία και την ευτυχία τους. Για να το κατορθώσουμε, χρειάζεται να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το ποιοι μας εμποδίζουν.

Η αντίδραση όσων βρίσκονται στην εξουσία είναι η περαιτέρω ενίσχυση του είδους της πολιτικής που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Σύνορα κλείνουν, η αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτη, χώρες-μέλη αποχωρούν ή διολισθαίνουν απροκάλυπτα στον φασισμό.  

Οι πολιτικές ελίτ καλύπτουν την αποτυχία τους με ψέματα και τεχνάσματα, προσποιούμενες ότι ασχολούνται με τα προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα αυξάνουν συνεχώς την ισχύ και τον πλούτο των ίδιων λίγων. Είναι κατανοητό: καθώς βλέπουν ότι διακυβεύεται η εξουσία τους, κρύβονται και υπερασπίζονται τους εαυτούς τους με κάθε μέσο. Δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι η λύση θα έρθει από τις πολιτικές ελίτ που έχουν βάλει τα δικά τους συμφέροντα πάνω από την ευημερία των Ευρωπαίων. 

Πρέπει τώρα να ενωθούμε γύρω από ένα κοινό Όραμα για την Ευρώπη, που αναγνωρίζει τους σημερινούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκει την οικοδόμηση νέων μορφών διεθνικής αλληλεγγύης.

Οι καιροί μεγάλων κρίσεων είναι ταυτόχρονα και καιροί μεγάλων ευκαιριών. Αυτός είναι ο λόγος που συνασπιζόμαστε για να αναλάβουμε την ΕΕ. Η εγκατάλειψη του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και η επιστροφή σε ξεχωριστά έθνη δεν συνιστά επιλογή. Οι κρίσεις του περιβάλλοντος, της οικονομίας και του κορονοϊού έχουν αποδείξει αυτό που ξέραμε ήδη: πραγματικές λύσεις για τους πολλούς, όχι για τους λίγους, μπορούν να βρεθούν μόνο εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας πέρα από σύνορα. 

Αυτή είναι η αποστολή του DiEM25: μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλη την Ευρώπη να συστρατεύσει πολίτες με όμοιες ιδέες για τη δημιουργία μιας δύναμης ικανής να σώσει την ΕΕ από τον εαυτό της. Η ΕΕ θα ενωθεί, ή θα χαθεί. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, πριν είναι πολύ αργά: για αυτό ονομαζόμαστε Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης 2025 (DiEM25).

Οι πολιτικές μας

Το DiEM25 έχει οκτώ Πυλώνες πάνω στους οποίους χαράσσει την πορεία του προς μια πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη: Διαφάνεια, Τεχνολογία, Οικονομία, Περιβάλλον, Πρόσφυγες και Μετανάστες, Πολιτισμός, Μετα-καπιταλισμός και μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική Διαδικασία. Οι πολιτικές αυτές διαμορφώνονται μέσα από μια μοναδική στο είδος της συνεργασία μεταξύ των μελών του κινήματος, της διανοητικής εμπειρογνωμοσύνης που προσελκύει το εγχείρημά μας και του ευρέος κοινού. Μαζί χτίζουμε το όραμά μας για την Ευρώπη του αύριο.

Δεν απαιτούμε, απλώς, αλλαγή: την περιγράφουμε και κατόπιν αγωνιζόμαστε για αυτή.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) είναι το σώμα που επιφορτίζεται με τη διεύθυνση του DiEM25 εντός και εκτός Ευρώπης, με τον συντονισμό της στρατηγικής και της πολιτικής του κινήματος, ενώ την ίδια στιγμή δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να αγωνιστούν ενάντια στο Κατεστημένο. Κάθε χρόνο, οι μισές θέσεις της (ΣΕ) τίθενται σε διαδικασία εκλογής. Η τρέχουσα ΣΕ αποτελείται από τα εξής άτομα:

Η Συμβουλευτική Ομάδα

Από τη σύστασή του, οι ιδέες και οι αρχές του DiEM25 έχουν συστρατεύσει στον σκοπό του σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Εμπλουτίζουν τη σκέψη του κινήματος, συμβάλλουν στις εκδηλώσεις και τις εκστρατείες μας και βοηθούν να μεταδώσουμε το μήνυμά μας από τα δικά τους βήματα πολιτικής έκφρασης. Αποτελούν τη Συμβουλευτική Ομάδα.

Οι Εθνικές Επιτροπές και οι Εκλογικοί Βραχίονες

Οργανώνουμε το έργο μας σε εθνικό επίπεδο μέσω Εθνικών Επιτροπών (ΕΕ) που μεριμνούν για τον συντονισμό του κινήματος σε κάθε χώρα και Εκλογικών Βραχιόνων (ΕΒ), που αξιολογούν τις εκλογικές δυνατότητες που έχουν οι πολιτικές μας και προτείνουν δράσεις στη ΣΕ βάσει της ανάλυσής τους. Όλα τα μέλη των οργάνων αυτών εκλέγονται σε πανευρωπαϊκή βάση, που σημαίνει ότι δεν εκπροσωπούν μια εθνική εκδοχή του κινήματος, αλλά το σύνολο των μελών στη χώρα τους (π.χ. η ΕΕ DiEM25 στη Γαλλία και όχι της Γαλλίας). Το κάλεσμά μας για ριζοσπαστικό, δημοκρατικό διεθνισμό δεν είναι απλό σύνθημα: είναι τρόπος λειτουργίας!

Δείτε τους ανθρώπους που το κάνουν πράξη: