To DiEM25 δημιουργεί το πρώτο διεθνικό πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη

Το DiEM25 γεννήθηκε το Φλεβάρη του 2016, εδώ στο Θέατρο Φολκσμπούνε του Βερολίνου, από ένα συνασπισμό Ευρωπαίων προοδευτικών δημοκρατών που έβλεπαν την Ευρώπη να διαλύεται με καταστροφικά αποτελέσματα για τους λαούς από το Νότο στο Βορρά κι από τη Δύση στην Ανατολή. “Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί!” ήταν το σύνθημά μας. Δεκαπέντε μήνες μετά, τα γεγονότα δυστυχώς δικαιώνουν την πρόβλεψή μας. Το Brexit ήταν απλά ο προάγγελος δυσάρεστων εξελίξεων που προκαλούνται από την αυταρχική και παράλογη διαχείριση των αποτυχιών της Ευρωζώνης σε κοινωνικό, ,οικονομικό και κυβερνητικό επίπεδο.
Σήμερα, μετά την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία (του οποίου την υποψηφιότητα στήριξε το DiEM25 απέναντι στην απειλή της ξενοφοβικής ακροδεξιάς), το κατεστημένο επιχαίρει με τη φαντασίωση ότι η διάλυση της Ευρώπης και το κατρακύλισμα σε μια μεταμοντέρνα δεκαετία του 30 έχει σταματήσει. Αν και η άμεση διάλυση της ΕΕ αποφεύχθηκε με τη νίκη Μακρόν, οι προτάσεις του για ομοσπονδιοποίηση της Ευρωζώνης με αντάλλαγμα νεοφιλελεύθερες αλλαγές απορρύθμισης της αγοράς εργασίας σε εθνικό επίπεδο, θα οδηγήσουν σε αποτυχία, διαλύοντας την όποια αισιοδοξία δημιουργούν τώρα, και θα βαθύνουν έτι περαιτέρω την κρίση. Από τη μία οι προτάσεις Μακρόν σε εγχώριο επίπεδο θα βαθύνουν την κοινωνικο-οικονομική κρίση που τροφοδοτεί την άνοδο του ξενοφοβικού εθνικισμού, από την άλλη το γερμανικό κατεστημένο και οι πλεονασματικές χώρες θα θέσουν βέτο στις αλλαγές της ευρωσυνθήκης που προτείνει. Ο εξανεμισμός των μεγάλων προσδοκιών που δημιούργησε η εκλογή Μακρόν θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις που διαλύουν την Ευρώπη.
Από τη στιγμή της σύλληψής του, το DiEM25 έθεσε στα μέλη του το ερώτημα: μπορεί να δημιουργηθεί μια πολιτική ατζέντα εφαρμόσιμη άμεσα, χωρίς αλλαγές στην ευρωσυνθήκη, που να μπορεί να σταθεροποιήσει την Ευρώπη και να δώσει στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να συζητήσουν μεταξύ τους για το πως μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδημοκρατιστεί και να μετατραπεί σε ένα σύνολο θεσμών που θα λειτουργούν υπέρ και όχι εναντίον της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών κάθε κράτους-μέλους;
Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες το DiEM25 δημιούργησε ακριβώς μια πρακτική, εφαρμόσιμη και συνεκτική πολιτική ατζέντα. Αυτή παρουσιάστηκε στη Ρώμη, στις 25 Μαρτίου 2017, 60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, με τίτλο “Η Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη από το DiEM25’’. Στη Ρώμη το DiEM25 κάλεσε πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και πολίτες να έρθουν σήμερα στο Βερολίνο ώστε να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη μπορεί να τεθεί υπό την κρίση όλων των Ευρωπαίων μέχρι το 2019, “σε μια κάλπη κοντά σας’’ όπως λέγαμε.

Σήμερα κι αύριο είμαστε εδώ, μαζί με συντρόφους, μέλη και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη, για να συζητήσουμε για το επόμενο βήμα προς το 2019: Τη δημιουργία του πρώτου διεθνικού, πανευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος που θα δώσει την εκλογική έκφραση που αξίζει στη συνεκτική οικονομική και κοινωνική πολιτική μας πρόταση.
Στο επόμενο διήμερο, το DiEM25 θα αναπτύξει, σε συνδυασμό με τις συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις από όλες τις χώρες και τις πολιτικές συλλογικότητες, ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη δημιουργία του διεθνικού προοδευτικού κόμματος που χρειάζεται η Ευρώπη. Αυτό το σχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση από όλα τα μέλη μας και θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση του DiEM25 στις Βρυξέλλες με τίτλο “Η αληθινή κατάσταση της Ένωσης” ,στις 9 Σεπτέμβρη 2017.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα