De ce ar trebui să vrem energie gratuită

Acum o lună, pe 8 octombrie 2022, colectivul DiEM25 în România a prezentat lansarea sa și poziționarea ca voce radicală în spațiul discursului politic românesc, împreună cu petiția #150kWhGratuit.

 

Petiția cere facilitarea accesului tuturor gospodăriilor din România la energie în cuantum de #150kWh pe lună, gratuit. Dincolo de aspectele tehnice prezentate de către DiEM25 în cadrul evenimentului de pe 8 octombrie – și da, este nu numai posibil, ci și în avantajul atât al cetățenilor, cât și al statului – este oportun să vorbim despre noțiunea de gratuitate, ce implică ea, și de ce ar trebui ca oamenii care muncesc, sunt de bună credință și contribuie la societate să își dorească și să se lupte pentru cât mai multe astfel de facilități.

 

Suntem obișnuiți de către sistemul neoliberal în care mulți dintre noi am fost crescuți să privim orice bun sau serviciu că pe ceva care trebuie neapărat accesat prin intermediul piețelor. După cum spune doctrina neoliberală oficială, piețele sunt libere, prețul este setat de cerere și ofertă, iar consumatorul, în teorie, va avea mereu acces la piețe și va cumpăra bunul sau serviciul cu cel mai convenabil raport calitate/preț. Însă știm cu toții cum capitalul are tendința de a se acumula la vârf, acești parametri au tendința de a se denatura, iar piețele au tendința de a nu mai fi libere (în modul în care sunt prezentate de către neoliberalism), ci să alunece către oligopoluri sau monopoluri.

 

În primul rând, trebuie să spargem cadrul ideologic și să realizăm că denaturarea piețelor nu este un simptom al capitalismului care poate fi eradicat, ci este un mecanism prezent în mod implicit și care, din contră, este esențial pentru funcționarea lui. În alte cuvinte, avem oligopoluri, monopoluri, volatilitate, inflație sau șomaj nu pentru că sistemul capitalist funcționează prost și trebuie reparat, ci, în mod paradoxal, pentru că funcționează foarte bine, exact așa cum a fost gândit. Revenind mai aproape de subiect, problema cea mai mare se arată în momentul în care piețele, așa cum sunt prezentate mai sus, acaparează sectoarele vitale. Aici trebuie să facem diferența între necesități (apă, hrană, adăpost, energie, educație, servicii medicale, informație, transport), și alte bunuri și servicii. 

 

Cu riscul unui argument tautologic, trebuie să înțelegem cu adevărat că „necesitățile sunt necesare”, și că nu există niciun mod de a evita această situație. Nu există niciun mecanism magic care ar putea face oamenii să nu mai aibă nevoie de apă, mâncare, locuințe, sau electricitate. De aceea, este absurd că aceste bunuri și servicii să fie accesibile prin același mecanism de piață prin care este accesibilă o limuzină sau o geantă de designer. Este absurd ca jumătate din salariul unui om care muncește 8 sau mai multe ore pe zi să meargă pe chirie sau rate la banca, o porțiune consistentă pe facturi, și încă o porțiune, la fel de consistentă, pe apă și mâncare. 

 

Nota bene: fără aceste lucruri, omul nu este fizic capabil să revină la muncă a două zi; nu poate să producă, nu poate să contribuie. De asemenea, ca să privim și partea care nu ține strict de existența ca „homo oeconomicus”, în viața oamenilor trebuie să fie prezente și elemente care să o facă să merite să fie trăită – potențialul creativ, timpul liber petrecut cu familia, prietenii sau comunitatea, cunoașterea, grijă față de corp și minte. Acestea nu sunt posibile în contextul în care toată energia noastră se îndreaptă strict către asigurarea necesităților.

 

De aceea, trebuie să existe mecanisme diferite, care să ofere necesitățile în mod gratuit. Este o schimbare radicală de paradigmă, și în consecință un șoc căruia îi trebuie timp și disponibilitate pentru a fi înțeles. Ar trebui să vrem energie gratuită, și nu numai. Ar trebui să vrem locuințe gratuite, apă și alimente de baza gratuite, servicii medicale și educaționale performante gratuite, transport public gratuit, și acces la informație neîngrădit, gratuit. 

 

Societatea produce bunuri și servicii mult peste necesarul tuturor cetățenilor. Noi suntem cei care le producem, direct sau indirect; economia trebuie reorganizată pentru a face loc unui sector puternic și performant care să producă aceste necesități pentru cetățeni, gratuit. Infrastructura și capacitățile de producție există. Acțiunile care trebuie întreprinse sunt, acum, la nivel civic și politic. 

 

DiEM25 în România face primul pas aici, prin lansarea petiției #150kWhGratuit. Va invităm să o semnați, și va îndemnăm să o dați mai departe familiei, prietenilor, cunoștințelor. Se poate.

  –

https://diem25.org/150kwh

 

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Vom transforma Black Friday în Make Amazon Pay Day (Fă Amazon să Plătească)

Sindicatele, ecologiștii și alte grupuri s-au angajat să transforme reducerile de Black Friday în Make Amazon Pay Day, organizând greve și ...

Citește mai departe

Planul DiEM25 pentru pacea în Ucraina

Membri Diem25 au aprobat o propunere în cinci puncte, care are ca scop terminarea conflictului din Ucraina.

Citește mai departe

Democrația triumfă: Lula câștigă alegerile în Brazilia

Acum, cetățenii Braziliei, au ales speranța în detrimentul fricii, au ales solidaritatea , nu ura.

Citește mai departe

Coordonatorul de Campanie al DiEM25, Dusan Pajovic discută într-un podcast Upstream despre Noul Pact Ecologic

Coordonatorul de campanie al DiEM25, Dusan Pajovic a apărut pe cunoscutul podcast Upstream pentru a discuta Tranziția Verde și Noul Pact ...

Citește mai departe