Δημοσίευμα από τη σελίδα EUobserver:
Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας και ιδρυτής του κινήματος DiEM25 επικρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ενδέχεται να διεκδικήσει θέσεις σε αυτό στις εκλογές του 2019.
Το πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 μπορεί να διεκδικήσει την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει αυτό που ονομάζει βαθύ κατεστημένο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην έλληνας ΥΠΟΙΚ και ένας από τους συνιδρυτές του DiEM25, δήλωσε πως θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο αν το κίνημα θα κατέβει στις Ευρωεκλογές του 2019.
“Οι Ευρωεκλογές του 2019 μπορεί να βρίσκονται στο επίκεντρο για μας παρά το ότι θεωρούμε πως η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστικό κοινοβούλιο” δήλωσε σε συνέντευξή του στον EUobserver το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στην εκδήλωση του DiEM25 για το όραμα του κινήματος για μια νέα, ομοσπονδιακή Ευρώπη, ο Βαρουφάκης επέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας:
“Είναι το μοναδικό κοινοβούλιο στην ανθρώπινη ιστορία που δεν δύναται να νομοθετήσει”, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να διεκδικήσει θέσει ευρωβουλευτή το 2019.
“Δεν πιστεύουμε σε καριερίστες πολιτικούς. Αν αυτοί (οι υποψήφιοι του DiEM25) επιλέξουν να εκλεγούν, θα το κάνουν περισσότερο σαν αγγαρεία, σαν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν αλλά σαν μια βρώμικη δουλειά που κάποιος πρέπει να την κάνει” δήλωσε.
Ο Βαρουφάκης είπε πως το DiEM25 είναι ένα φιλοευρωπαϊκό αλλά ριζοσπαστικό κίνημα με στόχο την ανατροπή των σχεδίων του ευρωπαϊκού κατεστημένου που εδράζεται στις Βρυξέλλες και αλλού.
“Το μόνο που φοβούνται όσοι κατέχουν την εξουσία στην ΕΕ είναι ένα κίνημα που απειλεί τις δουλειές τους, και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε” είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Έχοντας ιδρυθεί πριν 18 μήνες περίπου στο Βερολίνο, το DiEM25 επιζητά, μεταξύ άλλων, την πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο οργάνων της ΕΕ, την αποσάθρωση της δύναμης των μεγάλων επιχειρήσεων στην πολιτική και ένα ενδυναμωμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κάποιες από τις θέσεις του κινήματος φαίνεται να έχουν απήχηση ανάμεσα σε πιο συμβατικούς πολιτικούς.
Πανευρωπαϊκοί Ευρωβουλευτές
Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε για τη δημιουργία μιας λίστας υποψηφίων ευρωβουλευτών από όλη την Ευρώπη, μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ.
Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα αφήσουν κενές 73 θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον Μακρόν να δηλώνει πως ίσως είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό κόμμα.
Το DiEM25 είχε κάνει την ίδια πρόταση το 2016 αλλά για το σύνολο των 751 θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.
“Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ο Εμμανουέλ Μακρόν υιοθετεί αυτή τη θέση, έστω οριακά, αλλά ακόμα και αυτό είναι καλύτερα από το τίποτα. Εμείς θα θέλαμε τα πάντα να τίθενται προς ψήφιση σε μια πανευρωπαϊκή βάση” δήλωσε ο Βαρουφάκης στον ιστότοπό μας.
Ο Γάλλος πρόεδρος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ανέφερε και άλλες μεγαλεπήβολες ιδέες για την αναδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο φιλικός στην επιχειρηματικότητα, κεντρώος Γάλλος ηγέτης κάλεσε για μια Ευρωζώνη με μεγαλύτερη συνοχή, κοινό ευρωζωνικό προϋπολογισμό και περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας συνεχίζει να υποφέρει.
Ο Βαρουφάκης όμως, που έγινε ευρέως γνωστός στην προσπάθειά του να αντισταθεί στην επιβαλλόμενη από την ΕΕ λιτότητα στην Ελλάδα το 2015, χαρακτήρισε το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη ως κακοσχεδιασμένο.
“Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι στη πραγματικότητα ένα βήμα προς την λάθος” δήλωσε.
Η τοξικότητα του Eurogroup
Ο Βαρουφάκης δήλωσε πως το όραμα του Μακρόν για μια “χαλαρή ομοσπονδία” δεν θα λειτουργήσει λόγω της ανικανότητας του τρέχοντος ευρωπαϊκού κατεστημένου.
Συμπλήρωσε λέγοντας πως ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις της ΕΕ επέβαλλαν τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, έδωσε ώθηση στους λαϊκιστές και τους εθνικιστές να αποκτήσουν επιρροή.
Αυτά τα μέτρα αποφασίστηκαν πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμία λογοδοσία, από μια ομάδα υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που αποκαλείται Eurogroup.
Πρόσφατα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε το Eurogroup ως ένα “σκάνδαλο για τη Δημοκρατία”.
Η ομάδα αυτή προεδρεύεται από τον Ολλανδό υπουργό οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά στην πράξη κυριαρχείται από τον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Βαρουφάκης, που συγκρούστηκε με το Eurogroup στις αρχές του 2015, είπε πως η δήλωση Μοσκοβισί εγείρει περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις.
“Πώς γίνεται ο Μοσκοβισί να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις ενώ ταυτόχρονα να παραμένει επίτροπος σε μια Επιτροπή που εφαρμόζει τις αποφάσεις αυτού του δημοκρατικού σκανδάλου;” δήλωσε ο Βαρουφάκης.
Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ