Στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε την οικονομία ιδεολογικά ως τέκνο της ανάγκης, δηλαδή της ζήτησης. Πρώτα υπάρχει η ανάγκη και κατόπιν ακολουθεί η παραγωγή (η προσφορά) που θα την ικανοποιήσει.
Δυστυχώς στην Ελλάδα των μνημονίων η ζήτηση περικόπτεται μεθοδικά, αυτός είναι άλλωστε και ο πυρήνας του διαρκούς μνημονίου που βρισκόμαστε εδώ και οκτώ χρόνια: η εσωτερική υποτίμηση μέσω περικοπής της ζήτησης. Η ύφεση που έχει υποστεί η οικονομία της χώρας μας δεν είναι θεόσταλτη αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων, επιβαλλόμενων πολιτικών που την γεννούν και την αναπαράγουν, επιφέροντας την αβεβαιότητα και τις αρνητικές προσδοκίες στους οικονομικά δρώντες, δηλαδή σε όλους μας.
Απρόσμενος σύμμαχός μας στην παραπάνω αντίληψη της κατάστασης είναι η ΤτΕ. Όπως μου επισήμανε φίλος, ως προσδιοριστικούς παράγοντες για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ που δημοσιέυθηκε στις 26/2 αναφέρει (σελίδες 96-98) τις μεταβολές της ζήτησης, τόσο της εξωτερικής όσο και της εγχώριας (δημόσιας και ιδιωτικής), θεσμικούς παράγοντες, την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και τις συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, συμπληρώνοντας πως:
«Η πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων την περίοδο 2008-2009 εξηγείται κατά κύριο λόγο από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης ως αποτέλεσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την περίοδο 2010-2013, καθοριστικό ρόλο στη δυσμενή εξέλιξη των επιχειρηματικών επενδύσεων φαίνεται να διαδραμάτισε η εγχώρια ζήτηση ως απο-
τέλεσμα της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των δημόσιων επενδύσεων».
καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι:
«Οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η τόνωσή τους αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία. Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι σημαντική για την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να επηρεάσει ευνοϊκά τη συνολική ζήτηση και την παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα και να δημιουργήσει κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών».
Το μνημόνιο όμως που υποστηρίζει μετά μανίας ο διοικητής της ΤτΕ δεν προβλέπει τίποτα για την τόνωση της ζήτησης, πόσο δε μάλλον για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αλλά λειτουργεί προς τον ακριβώς αντίθετο στόχο, την περικοπή της. Ενώ στην έκθεση αναφέρεται το οικονομικά ορθολογικό, αυτό που ασκείται ως πολιτική στην πράξη είναι ο οικονομικός ανορθολογισμός. Αυτόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε προτάσσοντας τον οικονομικό ορθολογισμό απέναντι στους θιασώτες των μνημονιακών πολιτικών.
Αλέξης Σμυρλής, μέλος DiEM25
Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ