Γ. Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Ζητάμε ανεξάρτητη, σε βάθος έρευνα για την τραγωδία της Πύλου

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη στην ΕΡΤNEWS TV και στους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Βαρουφάκη. Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για το θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα, ανοικτά της Πύλου. Υπάρχουν πολλά που ακούγονται αυτές τις μέρες. Όλοι συγκλίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα, δεν νομίζω ότι είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούν τι είναι αυτά τα περισσότερα που πρέπει να κάνει η ΕΕ.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει. Το ζητάει εδώ και 16 χρόνια ο ΟΗΕ, το ζητάει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης… Είναι ξεκάθαρο. Η Ευρώπη χίλια χρόνια τώρα, μια χιλιετία εξάγουμε μετανάστες, οι περισσότεροι ήταν και οπλισμένοι αν θυμάστε – Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, Αυστραλία, Αφρική. Αποικείς παντού, μετανάστες Ευρωπαίοι παντού. Η Ευρώπη τώρα έχει γεράσει ως ήπειρος και έχουν αντιστραφεί οι μεταναστευτικές ροές. Το να χτίζεις φράχτες, να κάνεις επαναπροωθήσεις, να πληρώνεις τους διακινητές στη Λιβύη για να χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για να μην μπαίνουν μέσα οι μετανάστες είναι σαν να βουλώνεις ένα ηφαίστειο με ένα φελλό. Δε δουλεύει. Και το αποτέλεσμα είναι είτε τινάζεται στον αέρα ο φελλός είτε πεθαίνουν οι άνθρωποι στις θάλασσες και έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε ένα υγρό τάφο. Έχουμε 26 χιλιάδες νεκρούς τα τελευταία μόνο χρόνια. Η ΕΕ με το Δουβλίνο 3 είναι ένοχη, είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν έχεις δικαίωμα ως Ένωση να λες η χώρα που δέχεται μετανάστες η Ελλάδα ή η Ιταλία, είτε θα πρέπει να επωμιστεί το ηθικό κόστος – πως να το πω – το ηθικό βάρος του να χτίζεις φράχτες και να πνίγεις ανθρώπους στις θάλασσές σου, ή θα πρέπει να μετατραπεί σε μια τεράστια αποθήκη ψυχών – αυτό που είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια εδώ και εφτά χρόνια: ασφαλείς δίοδοι προς την ΕΕ για αίτηση ασύλου κάτι που εξασφαλίζει, είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι, και το έχουμε υπογράψει ως Ευρωπαίοι. Αυτό είναι το ένα επίπεδο. Θα μου επιτρέψετε ότι υπάρχει το επίπεδο του ελληνικού κράτους και του λιμενικού. Εμείς είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο ΜέΡΑ25, ούτε πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αυτοχριστούμε ούτε ανακριτές ούτε δικαστές ούτε ένορκοι -το ίδιο ισχύει και για εσάς τους δημοσιογράφους- αλλά ζητάμε να υπάρξει μία ανεξάρτητη σε βάθος έρευνα για το επιχειρησιακό σκέλος…

Για το συγκεκριμένο, λέτε, για το συγκεκριμένο ναυάγιο…

Για το συγκεκριμένο, γιατί όταν υπάρχει η Tagesschau, που όπως ξέρετε είναι ένα έγκριτο κανάλι, 10 εκατομμύρια Γερμανοί το βλέπουν κάθε βράδυ, όταν υπάρχουν οι Times του Λονδίνου, όταν υπάρχει το BBC που αναδεικνύουν αντιφάσεις στο στόρι που βγαίνει από το λιμενικό, εμείς δεν κρίνουμε αλλά ζητάμε, και χθες ζήτησα και επισήμως από την πολιτική ηγεσία και από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, αυτήν την έρευνα να την κάνουμε σε βάθος, να μην υπάρξει σκιά γιατί ξέρετε αν διαβάσετε New York Times σήμερα το πρωί, Guardian, De Spiegel, υπάρχουν σκιές που αφήνουν για την Ελλάδα. Δεν πρέπει αυτό να γίνει. Εμείς δεν θα κρίνουμε, αλλά πρέπει να μη συγκαλυφτεί τίποτα.

Άρα συμφωνείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ που επίσης, αφήνει αιχμές ή ας αφήσουμε τη λέξη αιχμές στην άκρη για να μη θεωρηθεί υπερβολικό από την πλευρά μου, ότι διερωτάται τι έγινε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Όχι οι λιμενικοί, όχι οι άνδρες και οι γυναίκες που κάνουν το έργο τους ή όπως λένε παίρνουν τις εντολές αλλά ποιος στην ουσία διαχειρίστηκε την κατάσταση.

Κοιτάξτε, εγώ δεν συμφωνώ με κανέναν. Εγώ θέτω ένα ζήτημα. Επειδή με πήραν τηλέφωνο σήμερα το πρωί από το BBC να σχολιάσω. Αυτό που τους είπα είναι ότι δεν δικαιούται κανείς να κρίνει πριν υπάρξει μια σοβαρή έρευνα. Αλλά πρέπει να υπάρξει σοβαρή έρευνα. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αντιφάσεις. Θυμάστε ότι ο εκπρόσωπος του λιμενικού μας είπε ότι ήταν σε απόσταση και μετά αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρχε ένα σκοινί, αλλά δεν ήταν ένα σκοινί ρυμούλκησης αλλά κάτι άλλο. Αυτό είναι μια αντίφαση η οποία τις υπάρχουσες σκιές τις μεγεθύνει. Δεν πρέπει να αφήσουμε σκιές, πρέπει να υπάρξει διερεύνηση.

Άρα συνολικά η πολιτική που υπερασπίζεστε και προκρίνετε είναι αυτή των ανοικτών συνόρων, των open borders, δηλαδή έρχεται όποιος θέλει από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, απ’ όπου θέλει και στη συνέχεια απλά ανακατανέμεται στους 27 της ΕΕ.

Όχι, όχι. Εμείς πιστεύουμε στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Ξέρετε, η Ελλάδα επειδή είμαστε μια χώρα σχετικά σε κίνδυνο απέναντι στη γείτονα, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο και το έχουμε κάνει παντιέρα και καλά κάνουμε, γιατί είναι μεγάλη άμυνα το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να το εφαρμόζουμε αλά καρτ. Το Διεθνές Δίκαιο λέει κάτι πολύ απλό, ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο έχει δικαίωμα να μπει σε οποιαδήποτε σύνορα στον κόσμο να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να πει παραδίνομαι και ζητώ άσυλο. Αυτό το έχουμε υπογράψει από το 1945. Το παίρνουμε πίσω; Ας έρθει η πολιτική ηγεσία να πει ότι το παίρνουμε πίσω. Δεν μπορείς να αρνείσαι στους εν δυνάμει πρόσφυγες να μπουν μέσα και να πουν παραδίδομαι και ζητώ άσυλο. Αυτό η ΕΕ, θυμάστε με την κατάπτυστη συμφωνία Μέρκελ – Ερντογάν, αυτό το έχει καταστρατηγήσει. Λέει ότι αν μπεις, δεν δικαιούσαι να ζητήσεις άσυλο, θα πας πίσω στην Τουρκία γιατί είναι ασφαλής χώρα. Αυτά τα πράγματα παραβιάζουν με τη συμφωνία του Ερντογάν το Διεθνές Δίκαιο το οποίο εμείς το επικαλούμαστε.

Αν αυτό συνέβαινε το 2020 που όλοι θυμόμαστε πάνω στον Έβρο, ο καθένας θα μπορούσε να μπει μέσα να δηλώσει «θέλω άσυλο». Θυμάστε πώς ερχόντουσαν τότε. Επειδή είπατε για το φράχτη και είναι και η θέση του κόμματός σας, τι θα γινόταν;

Θα είχαμε πρόβλημα, αλλά τώρα δεν έχουμε; Αυτή τη στιγμή πρέπει να σας πω το εξής – είναι το πώμα που βάζεις στο ηφαίστειο. Βάζεις ένα πώμα στο ηφαίστειο, για λίγο έχει λυθεί τα πρόβλημα και μετά τινάζεται κάπου αλλού.

Δεν έχουμε μικρότερο πρόβλημα…

Αυτή τη στιγμή ξέρετε πρέπει να σας πω το εξής.

Τουλάχιστον εκεί γιατί και οι συνοριοφύλακες εκεί…

Είναι το πώμα στο ηφαίστειο που σας είπα. Βάζεις ένα πώμα στο ηφαίστειο, για λίγο έχει λυθεί το πρόβλημα, μετά τινάζεται κάπου αλλού. Δεν μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε υπέρ των φραχτών και να θρηνούμε αυτά τα θύματα… Αυτά τα θύματα είναι απόρροια όχι μόνο αυτού του φράχτη και του φράχτη στην Ισπανία, στο Μαρόκο, και των επαναπροωθήσεων. Γιατί αυτό συμβαίνει. Κοιτάξτε, οι διακινητές τρίβουν τα χέρια τους κάθε φορά που ο φράχτης μας υψώνεται. Γιατί όσο υψώνεται ο φράχτης ανεβαίνει η τιμή που χρεώνουν. Απλά… Ζήτηση και προσφορά είναι. Οικονομικά είναι αυτά, έτσι; Οπότε δεν μπορούμε να είμαστε κατά των «καθαρμάτων» που λέει ο κ Μητσοτάκης διακινητών και υπέρ του φράχτη. Δεν γίνονται και τα δύο. Πρέπει να αποφασίσουμε.

Τώρα να πάμε γιατί έχουμε και τις κάλπες την Κυριακή… Να μας πείτε λοιπόν, σχετικά, με το ΜέΡΑ25. Καταρχάς πείτε μας το εξής. Χθες είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική ο οποίος είπε- δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε εσάς αλλά στα μικρότερα κόμματα, φαντάζομαι φωτογράφισε και εσάς- ότι σας θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στη Βουλή γιατί έτσι θα είναι κατακερματισμένη η αντιπολίτευση ενώ αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απορώ… και φαντάζομαι και εσείς απορείτε γιατί ο εφιάλτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι οκτακομματική Βουλή που θα του χαμηλώσει πάρα πολύ τις δυνατότητες να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί ο κύριος Τσίπρας. Φαντάζομαι ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση κάποιου πανικού και έχει χάσει ένα μέρος της αναλυτικής του ικανότητας. Το σενάριο που δεν θέλει ο κύριος Μητσοτάκης είναι το ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Γιατί λέει ότι θα είναι γραφική και απαξιωτική μια επτακομματική ή μια οκτακομματική…

Κυρία Βίδου, θα μου επιτρέψετε να σας ζητήσω να τον ρωτήσετε;

Ναι βεβαίως. Όταν έρθει εδώ με χαρά να τον ρωτήσουμε…

Εγώ θεωρώ ότι η πολυφωνία είναι καλό πράγμα. Αυτό που δεν είναι καλό πράγμα είναι η κακοφωνία. Να έχεις πολλές φωνές και να δημιουργούν θόρυβο. Η φωνή του ΜέΡΑ25 δεν ήταν ποτέ κακόφωνη. Θέλω να σας θυμίσω ότι στη Βουλή ήμασταν άκρως πολιτισμένοι, μιλάγαμε πάντα με επιχειρήματα… Μπορείτε να διαφωνήσετε με τα επιχειρήματά μας αλλά εμείς καταθέταμε τροπολογίες, προτάσεις νόμου… Δεν λέγαμε «θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία. Λέγαμε «να πώς θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία.», είχαμε κατεβάσει ολόκληρη πρόταση νόμου με το σχέδιο Οδυσσέας που θα αντικαταστήσει τον Ηρακλή, με χρηματοοικονομικά δεδομένα, με νομική δουλειά…

Τότε γιατί πιστεύετε ότι..

Αυτή η φωνή στη Βουλή… Και αυτό θέτουμε το ερώτημα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι μας έδωσαν ένα μάθημα την 21η Μαΐου… Αυτή τη φορά, με πολύ μεγαλύτερη σεμνότητα -φαντάζομαι το έχετε δει- λέμε «αυτή τη φωνή την θέλεις στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου!»

Για τις εκλογές… Στις εκλογές του ’23, του Μάη, έχουμε και νέες εκλογές τώρα, συνέβη το εξής: η ΝΔ τσίμπησε λίγο, πήρε μισή μονάδα παραπάνω, μια μονάδα παραπάνω απ’ ότι το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 11 μονάδες. Από αυτές τις 11 μονάδες δεν επωφελήθηκε το ΜέΡΑ25 ούτε μία. Αντίθετα έπεσε. Όπως κάποιος θα περίμενε κάποιος λογικά ότι κάποιο κομμάτι από αυτούς τους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε στον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πήγανε. Γιατί;

Επιτρέψτε μου να απαντήσω σε δύο σκέλη. Το πρώτο -και είναι ειλικρινές- είναι δεν γνωρίζω. Όποιος σας λέει ότι γνωρίζει τι έγινε την 21η Μαΐου, δεν νομίζω ότι σας λέει την αλήθεια. Εγώ θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέρει γιατί πήρε 41%. Ούτε αυτοί που κέρδισαν γνωρίζουν γιατί κέρδισαν, ούτε εμείς που χάσαμε, γνωρίζουμε. Αλλά τώρα επιτρέψτε μου μία προσπάθεια να το ερμηνεύσω. Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον, εμείς κάναμε το λάθος… Ήμασταν λίγο σπασίκλες. Καταθέσαμε ένα πάρα πολύ πλούσιο, συμπαγές, συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Ο κόσμος δεν διαβάζει τα κυβερνητικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων, ιδίως των κομμάτων που είναι κοντά στο 3-4%. Γιατί εκεί είμαστε. Και αυτό το υποστήκαμε ως κόστος γιατί προτάξαμε τη ρήξη και ο κόσμος έχει κουραστεί. Δεκατρία χρόνια λέει κρίση, αποπληθωρισμός, χάνουμε τα σπίτια μας, πανδημία, ακρίβεια, δεν θέλουμε να μας μιλάτε πλέον για προβλήματα κ Βαρουφάκη. Έρχονται άνθρωποι στο δρόμο και μου λένε, σοβαρά, ειλικρινά σας το λέω αυτό… «Ξέρουμε ότι έχεις δίκιο, αλλά δεν μπορούμε να σε ακούμε πια. Φτάνει πια η αρνητικότητα». Επιτρέψτε μου να τελειώσω αυτό…

Ναι παρακαλώ…

Και εδώ υπάρχει και το στρατηγικό ατόπημα του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το λέω σχεδόν με αγάπη και συντροφικότητα, δεν το λέω με αντιπαλότητα, αλλά ήταν λάθος, γιατί νομοθέτησε την απλή αναλογική, αλλά δεν την τίμησε.

Για συνεργασία λέτε…

Για να τιμήσεις την απλή αναλογική πρέπει, θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί θετικά στη δική μας πρόταση… Δύο χρόνια είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας, να πούμε… να βάλουμε στην άκρη τις πικρίες μας, τις αντιθέσεις μας, την αντιπαλότητά μας, και να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι όλοι, όλοι, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όχι να συμφωνήσουμε αναγκαστικά, αλλά να δούμε, να ιχνηλατήσουμε…

Επί των προγραμμάτων…

Ποιες είναι οι πιθανές συγκλίσεις μας. Γιατί αν δεν το κάνεις αυτό, δεδομένου ότι το Σύνταγμά μας σου δίνει 2,5 μέρες μετά την Κυριακή, μετά αναγκάζεσαι να κάνεις αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας που ζήτησε, δηλαδή, ουσιαστικά ψήφο από τον κόσμο στη βάση ενός μη προγράμματος. Γιατί όταν λέει θα κυβερνήσω με τον Ανδρουλάκη και με τον Βαρουφάκη θέλουν δεν θέλουν… Χωρίς πρόγραμμα; Και τότε… Αυτό είναι τεράστιο δώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος λέει «Ψηφίστε εμένα. Ξέρετε τι θα πάρετε. Αυτοί τι θα σας κάνουν;»

Επιτρέψτε μου να ρωτήσω το εξής. Επειδή είπατε ότι εσείς είχατε ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο και το λέγατε για τα σοβαρά προβλήματα κιόλας της καθημερινότητας των πολιτών. Αποδώσατε την μη ψήφο στο ότι έχουν κουραστεί πια. Το ενδεχόμενο, όχι να μην τους άρεσε το δικό σας το πρόγραμμα, να μην τους έπεισε το δικό σας το πρόγραμμα, να μην πίστεψαν… Γιατί μπήκανε πολλές συζητήσεις και για τη Δήμητρα, και για το αν είναι και τι είναι και όλα τα σχετικά. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, να μην πιστεύουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το έχετε σκεφτεί;

Βεβαίως το έχουμε σκεφτεί. Αυτό έλειπε. Θα ήταν απίστευτα αλαζονικό…

Να θέλουν, δηλαδή το εφικτό και όχι το ανέφικτο…

Αλλά δεν πείθομαι όμως από αυτό. Δεν πείθομαι, όμως… Ξέρετε γιατί; Το τελευταίο έχετε δίκιο, αλλά δεν είναι ότι το πρόγραμμά μας συζητήθηκε και απερρίφθη. Μακάρι να ήταν αυτό γιατί τότε θα το αλλάζαμε. Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι δεν συζητήθηκε ποτέ.

Δεν σας κανιβάλισαν τότε με την Δήμητρα;

Κοιτάξτε να δείτε. Είτε υπήρχε το Δήμητρα που υπήρχε και το 2019. Υπήρχε και το 2019 το Δήμητρα, δεν το λέγαμε Δήμητρα, το λέγαμε κάτι άλλο. Πάντα θα υπήρχε… Κοιτάξτε… Θυμάστε ότι στα πάνελ τα δημοσιογραφικά, τα τηλεοπτικά, για ένα μήνα πριν από τις προηγούμενες εκλογές, ήταν όλοι και συζητούσαν το Δήμητρα και δεν ήμασταν εμείς. Συζητούσαν και δαιμονοποιούσαν ένα κομμάτι, ένα μικρό μέρος του προγράμματός μας χωρίς την παρουσία δικού μας εκπρόσωπου. Σε όλα τα συστημικά κανάλια, όχι στην ΕΡΤ, έτσι, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα κανάλια ήταν αστείο αυτό που γινόταν. Οπότε, η δική μου η εμπειρία ξέρετε ποια είναι; Σε όποιο φόρουμ μπορέσαμε να εξηγήσουμε το πρόγραμμα είχαμε μεγάλη αποδοχή. Το πρόβλημα ήταν ότι καταθέσαμε, ως κόμμα που δεν έχει πρόσβαση στα Μέσα, ένα βαρύ πρόγραμμα το οποίο δεν συζητήθηκε ποτέ, δαιμονοποιήθηκε ένα κομμάτι του και το πιο βασικό είναι ότι ο κόσμος ακούει αυτό που λέμε… Μιλάμε για χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ, τα 410 δις του δημόσιου χρέους, για ένα χρέος ιδιωτικό το οποίο πλησιάζει τα 300 δις την εποχή που ανεβαίνουν τα επιτόκια και κρούουμε κώδωνες του κινδύνου και ο κόσμος, ξέρετε κάτι; Προτιμούσε ένα απατηλό ψέμα του κυρίου Μητσοτάκη παρά τη σκληρή αλήθεια τη δική μας. Τώρα τον κοιτάμε στα μάτια και λέμε «Ξέρεις τι κάναμε στη Βουλή. Ξέρετε την ποιότητα της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας. Ψηφίζουμε για αντιπολίτευση τώρα. Κυβέρνηση ξέρουμε ποια θα είναι, λίγο-πολύ… Θέλεις αυτή τη φωνή στη Βουλή; Και πιστεύουμε ότι η απάντηση είναι Ναι.

Μια τελευταία ερώτηση γιατί η ώρα είναι 9 και πρέπει να πάμε σε ένα δελτίο. Αν κάποια κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αν θεωρείτε ότι είστε εσείς και για παράδειγμα η Κωνσταντοπούλου, ή ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάποια άλλα, αν είχατε σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο, γιατί λέτε για άλλα κόμματα. Εσείς γιατί δεν αναλάβατε την ευθύνη ποτέ να καλέσετε σε ένα κοινό μέτωπο, σε μια κοινή σύμπραξη;

Συγγνώμη, κ Παπαχλιμίτζο, στο Συνέδριό μας, πριν από δύο χρόνια, αυτό ακριβώς καλέσαμε. Υπάρχει μάλιστα και ολόκληρο άρθρο εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας πριν από ένα χρόνο, που απορρίπτει το κάλεσμά μας. Το ίδιο και από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ίδιο και από την υπόλοιπη Αριστερά. Μόνο η Λαϊκή Ενότητα και μια σειρά, είδατε υπήρξε ένα πολύ συγκινητικό για εμάς κείμενο 66 ανθρώπων της Αριστεράς που δεν ήταν μαζί μας μέχρι και προχθές. Μέχρι και ο Κορωνάκης που ήταν Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τώρα στηρίζουν ΜέΡΑ25. Αυτό το ενωτικό βάδισμα το έχουμε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, θα συνεχίσουμε και τώρα και μετά.

Τώρα εγώ έχω άλλη μία ερώτηση και ζητώ συγγνώμη γιατί όντως πρέπει να πάμε σε δελτίο. Συγγνώμη. Πώς σχολιάζετε ή πώς το εξηγείτε ότι κάποιες ψήφοι δικές σας πήγανε στην Πλεύση της κας Κωνσταντοπούλου;

Η άγρια ομορφιά της Δημοκρατίας. Ξέρετε πόσες ψήφους χάσαμε και πήγαν στη ΝΔ; Πόσες ψήφους πήραμε από τη ΝΔ; Αυτές οι μετακινήσεις είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας. Πρέπει να το γιορτάζουμε αυτό, αλλά πρέπει να το κάνουμε με ανοιχτή καρδιά και λέγοντας αυτό που πιστεύουμε και πιστεύοντας αυτό που λέμε.

Καλή επιτυχία, καλό αγώνα. Να είστε καλά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ανοικτή Επιστολή προς τους Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της τελευταίας και πιο βάναυσης φάσης της εβδομηνταεξάχρονης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, αισθανόμαστε ...

Διαβάστε περισσότερα

H οργουελιανή ατζέντα της ΕΕ: Μαζική επιτήρηση με πρόσχημα την προστασία των παιδιών

Η ΕΕ διατείνεται ότι αντιπροσωπεύει την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες προετοιμάζει ένα ακόμη σχέδιο υποχρεωτικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι σύγχρονοι βαρόνοι της ΕΕ δεν ξεχνούν τίποτα και δεν μαθαίνουν τίποτα

Τώρα, ο Ντράγκι προτείνει μια πολύ πιο ακριβή και λιγότερο καλά μελετημένη εκδοχή του σχεδίου του DiEM25 του 2019. Όπως οι Βουρβόνοι, έτσι και ...

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές: Οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση

Αυτό που ζούμε κάθε καλοκαίρι δεν είναι η κακιά στιγμή, δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι θεομηνία

Διαβάστε περισσότερα