Επιστροφή στην Ελλάδα (άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στην ΕφΣυν)

Το καλοκαίρι του 2015 ο πιο σκληροπυρηνικός ακόλουθος του κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Π. Κάζιμιρ, είχε δικαιολογήσει τη βάναυση αντιμετώπιση της ελληνικής προσπάθειας απεγκλωβισμού της χώρας από τον μνημονιακό παραλογισμό ως εξής:

Επρεπε να είμαστε σκληροί απέναντι στην Αθήνα
λόγω της Ελληνικής Ανοιξης

Χωρίς περιστολές δήλωνε ότι η θέληση ενός λαού να αποδράσει από τη χρεοδουλοπαροικία έπρεπε να πνιγεί. Η Ελληνική Ανοιξη έπρεπε να κατασταλεί, όπως είχε κατασταλεί η Ανοιξη της Πράγας.
Πολλοί με ρωτούν γιατί σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα οργώνουμε με το DiEM25 την Ευρώπη, πασχίζοντας να δημιουργήσουμε το πρώτο αυθεντικά διεθνιστικό, πανευρωπαϊκό κίνημα που θα αντιταχθεί τόσο στο βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημένο (του οποίου τη νοοτροπία κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να εκφράσουν «ιπποκόμοι» του, π.χ. ο κ. Κάζιμιρ), όσο και στις εθνικιστικές δυνάμεις (δεξιάς και αριστεράς κοπής) που θέτουν ως στόχο τους την επιστροφή στο έθνος-κράτος. «Καλά όλα αυτά που κάνετε στο Βερολίνο, στη Ρώμη, στη Βιέννη και στο Δουβλίνο. Ομως στην Ελλάδα», ρωτούν, «γιατί δεν κάνετε κάτι;» Η απάντηση ήταν απλή:
Στόχος μας ήταν να διασωθεί (κόντρα στους διάφορους Κάζιμιρ, εσωτερικού και εσωτερικού) το πνεύμα της Ελληνικής Ανοιξης, να μεταλαμπαδευτεί στην υπόλοιπη Ευρώπη (όπου το έδαφος ήταν γόνιμο μετά μια επταετία γενικευμένης κρίσης), να αποτελέσει τη βάση ενός νέου, πρωτόγνωρου πανευρωπαϊκού προοδευτικού κινήματος (που θα αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια μιας κρίσης η οποία κάνει χώρες όπως η Ελλάδα να ασφυκτιούν σε μια Ευρώπη που αποδομείται) και μόνο τότε να επιστρέψει ενισχυμένο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να επιστρέψει κι η ελπίδα στη χώρα που το γέννησε.
Τώρα, τούτη την άνοιξη, του 2017, νιώθουμε ότι έφτασε η ώρα το DiEM25 να κατέλθει στην Ελλάδα, επιστρέφοντας το πνεύμα της Ελληνικής Ανοιξης στη γενέτειρά του κόντρα στους λογής λογής Κάζιμιρ της Ελλάδας και της Εσπερίας. Και αυτό κάνουμε αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου.
Γιατί στη Θεσσαλονίκη; Επειδή η Ελληνική Ανοιξη δεν ήταν μόνο η Ανοιξη της Αθήνας. Επειδή η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη όπου πρωτο-οργανώθηκε η εργατική τάξη πριν ακόμα ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος, η πόλη που πρωτοστάτησε στους αγώνες για τη δημοκρατία την άνοιξη του ‘36 κόντρα στην εκκολαπτόμενη μεταξική δικτατορία, η πόλη που οργανώθηκε εναντίον του ξεκληρισμού των Εβραίων συμπατριωτών μας και έζησε τη σφαγή του Χορτιάτη και το μπλόκο της Καλαμαριάς στην Κατοχή, η πόλη που έγινε το σκηνικό της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 και του Γιάννη Χαλκίδη μερικούς μήνες μετά την «εθνοσωτήριο».
Γιατί τώρα; Πριν από ένα μήνα, την 25η Μαρτίου για την ακρίβεια, όσο οι ηγέτες της Ευρώπης «γιόρταζαν» στη Ρώμη τα 60χρονα της Ε.Ε., εμείς, το DiEM25, παρουσιάζαμε σε συνέντευξη Τύπου και αργότερα το ίδιο βράδυ στο Τέατρο Ιτάλια, την ολοκληρωμένη μας πρόταση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για κάθε γωνιά της Ευρώπης (χωρών της Ε.Ε. αλλά και χωρών εκτός ΕΕ) –τη «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» (European New Deal).
Παράλληλα ανακοινώναμε ότι το DiEM25 θα εργαστεί συστηματικά έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν με την ψήφο τους τη «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» στις επόμενες ευρωεκλογές το 2019.
Εχοντας λοιπόν εγκαθιδρυθεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και έχοντας καταθέσει στον δημόσιο διάλογο την πιο συναρπαστική, ρεαλιστική και συνάμα ριζοσπαστική πρόταση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής (τη «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη»), το DiEM25 είναι πλέον έτοιμο να επιστρέψει στις ρίζες του –στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Ετσι λοιπόν την Παρασκευή 28 Απριλίου, σε συνέντευξη Τύπου που θα λάβει χώρα στο Βελλίδειο (Αίθουσα «Κάσσανδρος», 11.00 π.μ.), θα παρουσιαστεί πρόταση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με τίτλο «Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα» – η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ατζέντα άμεσα εφαρμόσιμη στην χώρα μας αλλά και παράλληλα άμεσα συνδεδεμένη, και αλληλένδετη, με ολοκληρωμένη ατζέντα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την Ευρώπη (τη «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη»).
Στη συνέντευξη Τύπου θα απαντηθούν δύο ερωτήματα:
Το πρώτο ερώτημα είναι το προφανές: «Τι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί σε τούτη εδώ τη χώρα;» Η απάντηση βασίζεται σε δύο εθνικούς στόχους και έξι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι δύο εθνικοί στόχοι είναι:

  • (1) η αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων, και
  • (2) η δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας.

Οσο για τις έξι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δύο αυτοί στόχοι, αφορούν:
τους φορολογικούς συντελεστές, τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (και την αντίστοιχη αναδιάρθωση δημόσιου χρέους), τη δημιουργία Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (το οποίο θα τεθεί, πέραν των άλλων χρήσεών του, στην υπηρεσία της καταπολέμισης της φτώχειας), τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας και, τέλος, τον σεβασμό και την ανακούφιση της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας.
Το δεύτερο καυτό ερώτημα είναι το εξής: Δεδομένου ότι τρόικα και Eurogroup θα θέσουν βέτο σε οποιαδήποτε λελογισμένη πρόταση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αποκλίνει από το καταστροφικό της πρότυπο (δηλαδή το Μνημόνιο και την «αξιολόγηση»), πώς θα εφαρμοστούν οι έξι μεταρρυθμίσεις που προκρίνει η «Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα;» Πώς θα αποφευχθούν τα λάθη του 2015; Πώς θα απεγκλωβιστούμε από τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» και τις «αξιολογήσεις» των οποίων το «κλείσιμο» εγγυάται την ερημοποίηση της χώρας;
Αυτά τα δύο ερωτήματα θα απαντηθούν, και οι απαντήσεις θα συζητηθούν με τους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής 28 Απριλίου.
Το βράδυ της επομένης, το Σάββατο 29 Απριλίου, το DiEM25 ανοίγει τις πόρτες του σε ανοιχτή εκδήλωση ώστε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε τη «Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα», να οργανωθούμε, να… αναπνεύσουμε μαζί. Από τις 7.30 μ.μ. οι πόρτες της αίθουσας «Θεσσαλονίκη» του Βελλιδείου θα είναι ανοιχτές. Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο του Γιώργου Μανιώτη «Το Δένδρο», με πρωταγωνιστή τον Νίκο Μαγδαληνό, θα προηγηθεί της εκδήλωσης.
Κατά τις 9.15 μ.μ. θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση, στην οποία οι φωνές μελών του κινήματος από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη θα συνθέσουν τη δική μας απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Αργότερα, ακολουθώντας την πρακτική του DiEM25 στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα δοθεί στους παρευρισκομένους η δυνατότητα αυτο-οργάνωσης κατά νομό και περιοχή. Τέλος, η βραδιά θα κλείσει με συναυλία των Cosmicray.
Αντίθετα με εκείνους που επικαλούνται την Ευρώπη για να υποστηρίξουν τη μόνιμη ασφυξία της Ελλάδας και χωρών όπως η δική μας, υπό το βάρος πολιτικών που τελικά καταστρέφουν την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της, εμείς δεν μένουμε –εμείς είμαστε Ευρώπη!
Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του DiEM25 σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι η Ευρώπη που, αντί να θέλει να πνίξει πάση θυσία το πνεύμα της Ελληνικής Ανοιξης, πασχίζει να το κρατήσει ζωντανό και να το θέσει την υπηρεσία της δικής τους χώρας στο πλαίσιο μιας Ευρώπης που διασώζεται, επειδή αξίζει να διασωθεί με τρόπο που εξυπηρετεί την πλειονότητα των πολιτών της.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/epistrofi-stin-ellada

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ανοικτή Επιστολή προς τους Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της τελευταίας και πιο βάναυσης φάσης της εβδομηνταεξάχρονης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, αισθανόμαστε ...

Διαβάστε περισσότερα

H οργουελιανή ατζέντα της ΕΕ: Μαζική επιτήρηση με πρόσχημα την προστασία των παιδιών

Η ΕΕ διατείνεται ότι αντιπροσωπεύει την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες προετοιμάζει ένα ακόμη σχέδιο υποχρεωτικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι σύγχρονοι βαρόνοι της ΕΕ δεν ξεχνούν τίποτα και δεν μαθαίνουν τίποτα

Τώρα, ο Ντράγκι προτείνει μια πολύ πιο ακριβή και λιγότερο καλά μελετημένη εκδοχή του σχεδίου του DiEM25 του 2019. Όπως οι Βουρβόνοι, έτσι και ...

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές: Οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση

Αυτό που ζούμε κάθε καλοκαίρι δεν είναι η κακιά στιγμή, δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι θεομηνία

Διαβάστε περισσότερα