Για το πόθεν έσχες των δικαστικών

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Υπουργική Απόφαση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Μεταξύ των όσων έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό, συμπεριλαμβάνεται και η υποβολή πόθεν έσχες των δικαστικών και ιδίως των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, το Συμβούλιο της Επικρατείας μεταξύ άλλων έκρινε ότι «ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστικών συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος και πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συνταγματικών επιβαλλόμενη ανεξαρτησία τους έναντι των οργάνων των δύο άλλων λειτουργιών, συνεπώς το επιφορτισμένο με τον έλεγχο όργανο πρέπει να συγκροτείται, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανωτάτους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων».
Πράγματι στο άρθρο 26 του Συντάγματος μας κατοχυρώνεται η τριμερής διάκριση των κρατικών λειτουργιών και κατά την παράγραφο 3, «η δικαστική ασκείται ανεξάρτητα από τα δικαστήρια της χώρας».  Η ερμηνεία όμως, ότι στην εν λόγω λειτουργική ανεξαρτησία, υπάγεται «ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης» των δικαστικών λειτουργών, επειδή «συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος»  είναι πραγματικά πρωτάκουστη.
Με αυτή τη λογική, θα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργεί να αποφαίνονται και για τις απολαβές τους, αφού η «περιουσιακή τους κατάσταση» συνιστά interna corporis της δικαστικής λειτουργίας (κάτι το οποίο μάλιστα έχουν ήδη κάνει όταν έκριναν ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές των μισθών τους)!
Πέραν όμως αυτού, η απόφαση του ΣτΕ παραβλέπει την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, όπως και τη λογική του ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες δεν μπορεί να γίνεται από τους ίδιους, τους ελεγχόμενους!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικαστικοί προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την θέση τους από τους πολίτες, είναι χαρακτηριστική η κήρυξη ως αντισυνταγματικών των μισθολογικών περικοπών του μνημονίου στους δικαστικούς, τη στιγμή που κρίνονταν συνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους απλούς πολίτες.
Εμείς στο DiEM25, θέλουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα αποτελείται από δικαστικούς που θα αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους, ως ίσους πολίτες, οι οποίοι θα είναι λειτουργοί και θα δικάζουν αδέκαστοι και αμερόληπτοι, τόσο τους άλλους, όσο και τα ίδια συμφέροντα τους.
 
Άρθρο του Μιχάλη Κριθαρίδη, δικηγόρου και μέλους του DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η εμβληματική Ελληνοαυστραλέζα δημοσιογράφος στο στόχαστρο του σιωνιστικού λόμπι

Αν το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η δημοσιογράφος την οποία σήμερα προσπαθεί να εξοντώσει το ...

Διαβάστε περισσότερα

Επαναπροσδιορίζοντας τη Μετανάστευση: Πολιτικές Λύσεις για Συμπεριληπτικές Κοινωνίες

Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε το τελευταίο μας κείμενο πολιτικής που προτάσσει ένα τολμηρό όραμα για την Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Όχι στο ΝΑΤΟ, ναι στην ανεξάρτητη Κύπρο

Ο δρόμος για ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον δεν βρίσκεται στη στενότερη ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γερμανία

Η Γερμανική Βουλή προετοιμάζεται να ψηφίσει την υιοθέτηση του ορισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματο για τον αντισημιτισμό, με ...

Διαβάστε περισσότερα