” Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Έτσι ξεκλειδώνει το πρόγραμμα διάσωσης που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη.”
Καμία εντύπωση δεν προκαλεί πλέον η διαστρέβλωση, ο βιασμός των λέξεων.
Οι ίδιες και οι ίδιες λέξεις εδώ και εφτά χρόνια, τα ίδια και τα ίδια αποτελέσματα στην πραγματική ζωή: περισσότερη λιτότητα, λιγότερη ελπίδα, μεγαλύτερη τιμωρία των δημιουργικών ανθρώπων, βαθύτερο αδιέξοδο.
Ποιος συμφώνησε; Εκείνοι που χαρακτήριζαν αντισυνταγματικά αυτά στα οποία συμφώνησαν;
Τι αξιολογήθηκε θετικά; Η ανάγκη για νέα υφεσιακά μέτρα έτσι ώστε η κα Μέρκελ να μην χρειαστεί να πει στους βουλευτές της ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Ποιον άνεργο διασώζουν τα προγράμματα διάσωσης;
Αφού αυτές οι λέξεις δεν προξενούν πια καμιά εντύπωση, αφού δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί επιμένουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και οι εγχώριοι απολογητές τους να τις χρησιμοποιούν;
Μα ακριβώς γιατί θέλουν να κουραστούμε, να βαρεθούμε να τις ακούμε, να μην αντέχουμε πια να σκεφτόμαστε και εν τέλει να αποδεχτούμε τη διαστρέβλωση του νοήματός τους, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Για μια φορά ας μην τους κάνουμε τη χάρη. Ας εξετάσουμε μία προς μία τις λέξεις. Ας προσπαθήσουμε να τους ξαναδώσουμε το χαμένο τους νόημα. Κι ας είναι αυτό το πρώτο βήμα για να γίνουν οι λέξεις πράξεις, δράση για την ίδια μας τη ζωή.
Ποιος θα αξιολογήσει τους αξιολογητές;
Αξιολόγηση: Αν από την τρόικα αξιολογείται θετικά ένα πρόγραμμα στη βάση του ότι πέτυχε τα πρωτογενή πλεονάσματα, εμείς τους απαντάμε:
Είναι ντροπή ότι “πιάσατε” φέτος τους στόχους σας. Ισοδυναμεί η επιτυχία σας με ξεζούμισμα σε ό,τι έχει απομείνει από την οικονομική δραστηριότητα. Η “επιτυχία” σας που “αξιολογήθηκε” θετικά αυξάνει την ανεργία, την εκμετάλλευση, τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, των επιχειρήσεων που κλείνουν η μια μετά την άλλη κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι κριτήρια με βάση τα οποία το πρόγραμμά σας αξιολογείται από τους πολίτες και ο βαθμός που παίρνει δεν είναι απλά κάτω από τη βάση, αλλά το απόλυτο μηδέν.
Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;
Μεταρρυθμίσεις: Αλλαγές στη νομοθεσία που θα έπρεπε να βελτιώνουν την οικονομία και την ευημερία των πολιτών. Όταν λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις τους είναι κυρίως η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των συντάξεων και των μισθών και το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, οφείλουμε να απαντήσουμε με μια σειρά πραγματικών μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν αληθινή διέξοδο στα αδιέξοδα της καθημερινότητας και προοπτική στη ζωή μας
Όχι άλλο σώσιμο
Προγράμματα διάσωσης: Όλα τα νέα δάνεια που ήρθαν να προστεθούν σε μια καταχρεωμένη οικονομία σαν την ελληνική ως πακέτα διάσωσης οδηγούν σε μια λογική ερώτηση: Ποιος σώζεται; Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο μόνος που σώζεται από την αρχή της 7ετίας των μννημονίων είναι οι γαλλικές, γερμανικές και ορισμένες ελληνικές τράπεζες και τα κομμάτια της ελληνικής ολιγαρχίας που εξαρτώνται από τα τοξικά αυτά δάνεια. Τα χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη του ESM και μπαίνουν στην τσέπη της ΕΚΤ ποιον ακριβώς από τα εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους που φορτώνονται με παραπάνω χρέη διέσωσαν;
Ο εσμός των θεσμών
Θεσμοί: Λέξη με κύρος που υποννοεί ένα όργανο που μας αντιπροσωπεύει όλους και όλοι πρέπει να το σεβόμαστε. Αλήθεια, ποιος όρισε την εξουσία ενός άτυπου οργάνου όπως το Eurogroup; Που είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία απέναντι στους πολίτες όταν στις συνεδριάσεις δεν κρατούνται καν πρακτικά; Με ποιο δικαίωμα υπάλληλοι όπως οι κκ. Βίζερ και Τόμσεν επιβάλλουν πολιτικές σε εκλεγμένες κυβερνήσεις; Στο DiEM25 σεβόμαστε μόνο τους θεσμούς που υπηρετούν τη δημοκρατία και τους πολίτες και που διέπονται από την αρχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας και όχι παραθεσμικά όργανα που δουλεύουν υπέρ συγκεκριμένων λόμπι συμφερόντων.
Προαποφασισμένες συμφωνίες
Συμφωνία: Λέξη που υποδηλώνει ότι δύο μέρη συζητούν επί ίσοις όροις ,εκκινώντας από διαφορετική αφετηρία για να βρουν εν τέλει ένα κοινό τόπο. Το κουρέλιασμα του ελληνικού δημοψηφίσματος δείχνει ότι η λέξη που περιγράφει καλύτερα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι η λέξη υποταγή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για πραξικόπημα. Τώρα, αυτό που του επέβαλαν δεν είναι πλέον πραξικόπημα; Τί είναι; Διάσωση; Αμοιβαία επωφλής συμφωνία; Ήρθε η ώρα να τελειώσει το παραμύθι αυτό. Υποταγή είναι. Μια συνεχής υποταγή που ταιριάζει σε άλλα πολιτεύματα και όχι στη δημοκρατία. Εμείς στο DiEM25 επιδιώκουμε τη συμφωνία των ευρωπαίων πολιτών πάνω σε όλα αυτά που μας ενώνουν. Μια τέτοια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα ενταγμένη σε μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη επιδιώκουμε και καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να την υλοποιήσουν μαζί μας.
Μένουμε Ευρώπη (;)
Ευρώπη: “Μένουμε Ευρώπη.” “Η Ευρώπη υπαγορεύει.” “Η Ευρώπη τιμωρεί.” Αυτά είναι τα συνθήματα όσων έχουν πολύ κακή ιδέα για την Ευρώπη. Όλοι αυτοί που παρουσιάζουν την Ευρώπη ως μπαμπούλα, όλοι αυτοί που ταυτίζουν την Ευρώπη με την τωρινή ηγεσία της Ε.Ε. είναι οι αληθινοί αντιευρωπαϊστές. Η Ευρώπη των λαών έδωσε κινήματα όπως ο Μάης του 68 και η Άνοιξη της Πράγας. Η Ευρώπη του αυταρχισμού της δεκαετίας του ’30 οδήγησε σε φασισμό και αιματοκύλισμα. Μένει να διαλέξεις ποια ερμηνεία θα δώσεις, με ποια πλευρά θα συνταχτείς, ποια Ευρώπη διαλέγεις. Εμείς, στο DiEM25, δεν μένουμε, εμείς είμαστε η μαχόμενη για την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την δημιουργία και την ευμάρεια Ευρώπη.
Εν κατακλείδει
Στο βιβλίο του Όργουελ ”1984” το καθεστώς επιβάλλει το newspeak, τη νέα γλώσσα, η οποία θα αντικαθιστούσε λέξεις όπως αγάπη, ειρήνη, αλήθεια με το αντίθετο νόημα για να καταστήσει τους πολίτες άβουλα όντα, υποταγμένα στο μεγάλο αδελφό. Το βιβλίο ήταν μια αλληγορία που ήθελε να δείξει πως ένα κράτος (όπως η Σοβιετική Ένωση τότε) που είχε σαν σκοπό να απελευθερώσει τους ανθρώπους από την εκμετάλλευση, γινόταν σιγά σιγά ένα τυρρανικό καθεστώς αλλάζοντας την έννοια των λέξεων και προσαρμόζοντάς τη στην πολιτική του καθεστώτος που εγκατέλειπε τον αρχικό του σκοπό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα παρεκκλίνει από το όραμα που έχουν για αυτήν οι Ευρωπαίοι πολίτες και μπορούμε να δούμε ότι χρησιμοποιεί στην αληθινή ζωή αυτές τις μεθόδους διαστρέβλωσης που είχε φανταστεί ο Όργουελ στο βιβλίο του.
Έχοντας την ιστορική εμπειρία, γνωρίζουμε πια ότι καμία γραφειοκρατία δεν μπορεί να απελευθερώσει τους ανθρώπους, καμία ανεξέλεγκτη εξουσιαστική δομή δε μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων.
Εμείς είμαστε η αληθινή συμμαχία Ευρωπαίων πολιτών που διασώζει στην πράξη το πνεύμα της δημοκρατίας, που αντιστέκεται στον αυταρχισμό, που θα αντικαταστήσει τη γραφειοκρατία και την απληστία με τον ανθρωπισμό και το διεθνισμό. Οι λέξεις έχουν νόημα και θα το ξαναβρούν μέσα από τη δράση μας.
Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ