Βαρουφάκης: Πως οραματίζομαι την Ελλάδα του 2040 και τι πρέπει να γίνει για να πραγματωθεί αυτό το όραμα;

Το ΜέΡΑ25 το δημιουργήσαμε διότι βλέπαμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας ο δρόμος για μια Ελλάδα ως μόνιμη χρεοδουλοπαροικία. Μια χώρα της οποίας οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, ή μένουν στον τόπο τους για να υπηρετήσουν ξένες πολυεθνικές, ολιγάρχες και τουρίστες έναντι πενταροδεκάρων. Ένας λαός χωρίς δικαιώματα, χωρίς όραμα για το μέλλον και καταληστευμένος. Αυτή είναι η δυστοπική πατρίδα την οποία χτίζουν τα μνημονιακά κόμματα του «ναι σε όλα» των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως ένα σταυροδρόμι σε αυτό τον δρόμο, όπου αν αλλάξουμε κατεύθυνση όλα μπορούν να είναι αλλιώς: αυτός είναι ο δρόμος της Ρήξης. Το ΜέΡΑ25 αντιπροτείνει μια σειρά από άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές, των οποίων η μόνη προαπαίτηση είναι η εναντίωση στις προσταγές των Βρυξελλών αλλά και των ολιγαρχικών συμφερόντων που πλουτίζουν από την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και κράτους. Πολιτικές οι οποίες δε χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το 2040 για να εφαρμοστούν, αλλά εφόσον γίνουν πραγματικότητα θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ελληνίδες και οι έλληνες θα μπορούν να στρέφουν το βλέμμα τους προς το μέλλον με ελπίδα, όχι απόγνωση.

Στο θέμα της ενέργειας, πρώτο βήμα είναι η άμεση κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας (που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, και διαχειρίζεται η Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα την χονδρική τιμή να ορίζουν οι ολιγάρχες) με άμεση εισαγωγή διαφορετικού πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας παραγωγής. Ύστερα, ως δεύτερο βήμα ακολουθεί η κοινωνικοποίηση των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και η επανασύσταση μιας ενιαίας, δημόσιας ΔΕΗ ως παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο απο-εμπορευματοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνικοποιημένης Ένωσης Πράσινης Ενέργειας, για την οποία αγωνίζονται και τα ΜέΡΑ25 Γερμανίας και Ιταλίας.

Οι λογαριασμοί της ενέργειας δεν είναι η μόνη πηγή ακρίβειας την καθημερινότητα μας. Όταν ο ΦΠΑ στη χώρα μας είναι στο 24% ενώ στη γειτονική Βουλγαρία είναι στα μισά, τι ελπίδες έχουν οι μικρομεσαίοι; Πως θα αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους ανάγκες οι πολίτες; Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη είναι με πενιχρά επιδόματα και με «καλάθια», που είναι προσβλητικά τόσο για την νοημοσύνη όσο και την αξιοπρέπεια του λαού. Η πραγματική ενίσχυση θα έρθει μόνο με την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 24% στο 15%, από 13% στο 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%, που προτείνει το ΜέΡΑ25. Αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση του φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, των μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%, αλλά και την κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και το κούρεμα χρεών και δανείων για τις ΜμΕ, θα δόσει μια ανάσα σε όλες και όλους.

Φυσικά, πρέπει να αυξηθούν και τα εισοδήματα των πολιτών. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει το αυτονόητο: την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και των επιδομάτων. Επιπλέον, με την παγκόσμια οικονομία να παραπαίει για ακόμα μια φορά, είναι σημαντικό να προστατευθούν οι καταθέσεις των πολιτών, όχι με υπέρογκα ποσά στις παρασιτικές και πτωχευμένες τράπεζες, αλλά με την δημιουργία δημόσιων, εγγυημένων, ψηφιακών λογαριασμών καταθέσεων στη βάση του taxisnet, με τη δυνατότητα δωρεάν συναλλαγών. Με αυτές τις πολιτικές θωρακίζουμε την κοινωνία και την οικονομία απέναντι στην ακρίβεια.

Άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει για χρόνια η μνημονιακή πολιτική απέναντι στον λαό είναι στο θέμα των κόκκινων δανείων και τον πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Παρά τις προσπάθειες αντιπερισπασμού του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας δε μπορεί να υπάρξει παρά με την κατάργηση του Ηρακλή και την αντικατάσταση του με το σχέδιο «Οδυσσέας»: την ίδρυση της Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών και του Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης, που δεν θα δανείζει ούτε θα πουλάει σπίτια αλλά θα παρέχει άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες σε νέες/ους και στα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, μιλώντας για το μέλλον του 2040, όταν, για παράδειγμα, θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια στη θάλασσα, είναι αδύνατον να μην τοποθετηθούμε στο θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης. Έχουμε ιερή υποχρέωση να δεσμευτούμε: καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης!

Παράλληλα, η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση, το οποίο να εξασφαλίζει καλές δουλειές αλλά και την βιωσιμότητα της χώρας. Ενδεικτικά, κάποιες σημαντικές πολιτικές είναι: κάθε στέγη ένα φωτοβολταϊκό, θαλάσσιες ανεμογεννήτριες δημόσιας ιδιοκτησίας, πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, πρόγραμμα εξοικονόμησης μέσω ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και την εδραίωση της Ελλάδας ως το Μεσογειακό κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω από την περιβαλλοντική κρίση, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα και σταθερή πολιτική υπέρ της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, για να υπάρξει αυτός ο σταθερός γνώμονας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει η πολιτική δύναμη να περάσει στα χέρια των πολιτών. Λύση δεν είναι ούτε ο κρατισμός-κομματισμός, αλλά ούτε και η ιδιωτικοποίηση. Το ΜέΡΑ25 προτείνει τη θέσπιση ενός καινούργιου δημοκρατικού μηχανισμού, των Διαβουλετικών Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) μέσω των οποίων θα διαμορφώνεται η πολιτική για την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον, τα ΜΜΕ, και στα οποία θα λογοδοτούν όλοι όσοι θα διαχειρίζονται τους θεσμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

Στα πλαίσια της ανάκτησης της δημοκρατικής κυριαρχίας στη χώρα, πρέπει να σταθούμε και την ανάκτηση του ελέγχου των ΑΑΔΕ και ΕΛΣΤΑΤ και την κατάργηση του Υπερταμείου και του ΤΧΣ των οποίων τον έλεγχο έχασε η χώρα μέσω των μνημονίων και τώρα διαχειρίζονται από τεχνοκράτες ορισμένους από τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα για την περίπτωση του Υπερταμείου, ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, θα πρέπει να μετατραπούν σε νέα Αναπτυξιακή-Αγροτική Τράπεζα που θα διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία προς όφελος των πολιτών, όχι των αρπακτικών ταμείων και των ολιγαρχών.

Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε και στη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα ελληνο-τουρκικά θα παραμείνουν ένα μόνιμο πρόβλημα όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις βοηθούν το καθεστώς Ερντογάν να αυξάνει τις εντάσεις, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες τις οποίες ο Ερντογάν μπορεί να παρουσιάζει ως επιθέσεις ενάντια στη χώρα του. Για να μετατραπεί η Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης για την περιοχή μας, απαιτείται η απόσυρση μας από την ανίερη συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου και πρόσκληση σε Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με μόνο θέμα τη διαμόρφωση των θαλάσσιων ζωνών.

Επίσης, ενώ η ΕΕ μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη δύνη του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να συνεχιστεί και μέχρι το 2040, όπως έγινε και με το Αφγανιστάν, πρέπει η Ελλάδα, σε συνεννόηση με άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις, να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση ενός νέου Κινήματος Αδεσμεύτων. Αυτό ήταν εξάλλου και ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησα τόσο με την κυβέρνηση της Κούβας, όσο και με τον Πρόεδρο του Μεξικού στην πρόσφατη επίσκεψη μου εκεί. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται και η κατάργηση των ορμητηρίων του στρατού, ναυτικού και αεροπορίας των ΗΠΑ και η αναθεώρηση του ρόλου της χώρας μας εντός του ΝΑΤΟ.

Αυτές είναι οι πολιτικές που γίνονται υλοποιήσιμες όταν αποφασίσουμε την ρήξη με τα συμφέροντα και τις Ευρωπαϊκές προσταγές που μας καταδυναστεύουν. Έτσι θα μπορέσει να μετατραπεί η Ελλάδα του 2040 σε μια χώρα για την οποία θα αξίζει να αγωνίζονται οι νέες και οι νέοι μας, αντί για μια πατρίδα από την οποία θα πασχίζουν να αποδράσουν. Με την πρώτη φορά ρήξη, όλα μπορούν να είναι αλλιώς!

«Για ποια(ες) πρωτοβουλία(ες) θα θέλατε να σας θυμούνται οι Έλληνες πολίτες όταν κάποια στιγμή με το καλό αποχωρήσετε στο μέλλον από την πολιτική;»

Όταν με εξέλεξε ο ελληνικός λαός το 2015, ήταν με την υπόσχεση να αναδιαρθρώσω το χρέος γιατί ήταν και είναι η βάση πάνω στην οποία έχει χτιστεί η μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας μας. Τώρα, 8 χρόνια μετά, η απάντηση μου δε θα είναι πολύ διαφορετική: θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια που θα επιτρέψουν στους συμπολίτες μας να ξαναπιστέψουν στην πραγματική αλλαγή. Ελπίζουμε να μας θυμούνται ως αυτούς που επέστρεψαν την ελπίδα για το μέλλον στην Ελλάδα.

Γιάνης Βαρουφάκης

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής “Επί του… περιστυλίου!”

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Όχι στο ΝΑΤΟ, ναι στην ανεξάρτητη Κύπρο

Ο δρόμος για ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον δεν βρίσκεται στη στενότερη ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γερμανία

Η Γερμανική Βουλή προετοιμάζεται να ψηφίσει την υιοθέτηση του ορισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματο για τον αντισημιτισμό, με ...

Διαβάστε περισσότερα

Πτώση του Άσαντ: Το τέλος μιας κρίσης ή η αρχή μιας νέας

Πραγματική απελευθέρωση της Συρίας θα ήταν η άμεση παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή και η επικράτηση ενός πραγματικού κινήματος ...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία Chat Control της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μαζική παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων υπό τον μανδύα της προστασίας ανηλίκων

Καλούμε τους Ευρωπαίους πολίτες να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στην ιδιωτικότητα και να απορρίψουν περαιτέρω εφαρμογή της νομοθεσίας Chat Control

Διαβάστε περισσότερα