Barcelona Protests - 21/09/2017

Βαρουφάκης για το Δημοψήφισμα στην Καταλωνία: “Δεν επιλέγω μεριά”

Αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και παρατηρώντας την μιντιακή πρακτική να ταυτίζεται ο καθένας είτε με τη μία μεριά, είτε με την άλλη, μια συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη σε ισπανικό ψηφιακό μέσο, επανέφερε τον συνιδρυτή του DiEM25 στη ισπανική δημόσια σφαίρα, με εκτός πλαισίου όμως επικεφαλίδα.
 
“Δεν επιλέγω μεριά για το αν η Καταλωνία πρέπει να είναι ανεξάρτητη ή όχι”, συνεχίζοντας πως  “αυτό που προωθούμε στο DiEM25 θα λύσει το πρόβλημα. Θέλουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ενιαία διοικητική περιοχή, μια χώρα αν προτιμάτε. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει σημασία αν η Καταλωνία είναι κομμάτι της Ισπανίας ή όχι”.   
 
Κάθε μία από αυτές τις φράσεις μπορεί να ενέπνευσε την εκτός πλαισίου επικεφαλίδα της συνέντευξης, αλλά πάλι χωρίς αυτές το άρθρο δεν θα έκανε τον ίδιο δημοσιογραφικό ντόρο. Το DiEM25 σέβεται απόλυτα τους δύο βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας: την αρχή της πλειοψηφίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των εκλογών και των δημοψηφισμάτων, και φυσικά την προστασία των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων.
 
Σε αντίθεση με το Βρετανικό Δημοψήφισμα, το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας δεν καθοδηγείται από ξενοφοβικά και αντι-ευρωπαϊκά κίνητρα. Δεν μιλάμε επομένως για το ίδιο πράγμα. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν δεν μπορούμε να σταθούμε ενάντια σε ένα Δημοψήφισμα απλώς επειδή το Ισπανικό Σύνταγμα δεν το επιτρέπει. Ας εργαστούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα ώστε να είναι νόμιμο το Δημοψήφισμα, όπως άλλωστε επιτάσει και η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών του 1945. Τα πολιτικά ζητήματα πρέπει πάντα να λύνονται πολιτικά, με διάλογο και προτάσεις λύσεων για τα διάφορα προβλήματα. Η καταπίεση δεν είναι ποτέ η λύση.
 
Στο DiEM25 εργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανοιχτή, δίκαιη και αλληλέγγυα, όπου όλες οι ιδέες θα δύνανται να πέφτουν στο τραπέζι και να τυγχάνουν διαλόγου και υπεράσπισης.
 
Για να αποφευχθεί λοιπόν η παγίδα της επικεφαλίδας που πιάνει το μάτι και χρησιμοποιούν σκοπίμως τα ΜΜΕ για να προσελκύσουν το κοινό και να δημιουργούν προστριβές, ενθαρρύνουμε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη για το Δημοψήφισμα στη Καταλωνία αλλά και σε άλλα ζητήματα να διαβάσουν ολόκληρη τη συνέντευξη (στα Ισπανικά).
 

Του Ντάνιελ Κρουζ, ΑΟ Βαρκελώνης

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more