Barcelona Protests - 21/09/2017

Βαρουφάκης για το Δημοψήφισμα στην Καταλωνία: “Δεν επιλέγω μεριά”

Αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και παρατηρώντας την μιντιακή πρακτική να ταυτίζεται ο καθένας είτε με τη μία μεριά, είτε με την άλλη, μια συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη σε ισπανικό ψηφιακό μέσο, επανέφερε τον συνιδρυτή του DiEM25 στη ισπανική δημόσια σφαίρα, με εκτός πλαισίου όμως επικεφαλίδα.
 
“Δεν επιλέγω μεριά για το αν η Καταλωνία πρέπει να είναι ανεξάρτητη ή όχι”, συνεχίζοντας πως  “αυτό που προωθούμε στο DiEM25 θα λύσει το πρόβλημα. Θέλουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ενιαία διοικητική περιοχή, μια χώρα αν προτιμάτε. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει σημασία αν η Καταλωνία είναι κομμάτι της Ισπανίας ή όχι”.   
 
Κάθε μία από αυτές τις φράσεις μπορεί να ενέπνευσε την εκτός πλαισίου επικεφαλίδα της συνέντευξης, αλλά πάλι χωρίς αυτές το άρθρο δεν θα έκανε τον ίδιο δημοσιογραφικό ντόρο. Το DiEM25 σέβεται απόλυτα τους δύο βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας: την αρχή της πλειοψηφίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των εκλογών και των δημοψηφισμάτων, και φυσικά την προστασία των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων.
 
Σε αντίθεση με το Βρετανικό Δημοψήφισμα, το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας δεν καθοδηγείται από ξενοφοβικά και αντι-ευρωπαϊκά κίνητρα. Δεν μιλάμε επομένως για το ίδιο πράγμα. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν δεν μπορούμε να σταθούμε ενάντια σε ένα Δημοψήφισμα απλώς επειδή το Ισπανικό Σύνταγμα δεν το επιτρέπει. Ας εργαστούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα ώστε να είναι νόμιμο το Δημοψήφισμα, όπως άλλωστε επιτάσει και η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών του 1945. Τα πολιτικά ζητήματα πρέπει πάντα να λύνονται πολιτικά, με διάλογο και προτάσεις λύσεων για τα διάφορα προβλήματα. Η καταπίεση δεν είναι ποτέ η λύση.
 
Στο DiEM25 εργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανοιχτή, δίκαιη και αλληλέγγυα, όπου όλες οι ιδέες θα δύνανται να πέφτουν στο τραπέζι και να τυγχάνουν διαλόγου και υπεράσπισης.
 
Για να αποφευχθεί λοιπόν η παγίδα της επικεφαλίδας που πιάνει το μάτι και χρησιμοποιούν σκοπίμως τα ΜΜΕ για να προσελκύσουν το κοινό και να δημιουργούν προστριβές, ενθαρρύνουμε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη για το Δημοψήφισμα στη Καταλωνία αλλά και σε άλλα ζητήματα να διαβάσουν ολόκληρη τη συνέντευξη (στα Ισπανικά).
 

Του Ντάνιελ Κρουζ, ΑΟ Βαρκελώνης

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα