Czech Republic shifts to the right

Η Τσεχία στρέφεται προς τα δεξιά

 
Το περασμένο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν εκλογές στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Τα μέλη της ΑΟ του DiEM25 στο České Budějovice πρότειναν ψήφο υπέρ των κομμάτων των Πρασίνων και των Πειρατών, καθώς αυτά τα κόμματα έχουν εν πολλοίς ενστερνιστεί το πρόγραμμα και τις δράσεις του DiEM25 στη Τσεχική Δημοκρατία εδώ και καιρό (το κόμμα των Πειρατών συνυπέγραψε το μανιφέστο του DiEM25 λίγο μετά την ίδρυση του κινήματος τον Φεβρουάριο του 2016).
 
Πώς πήγαν λοιπόν στη κάλπη; Το Κόμμα των Πειρατών σημείωσε σημαντική επιτυχία λαμβάνοντας σχεδόν 11%. Δύο μέλη του DiEM25, o Mikuláš Peksa και ο Ondřej Profant, εξελέγησαν στο κοινοβούλιο! Τους συγχαίρουμε για αυτό καθώς και τους συντρόφους του Κόμματος των Πειρατών για την επιτυχία τους.
 
Δυστυχώς, οι σύντροφοί μας από το κόμμα των Πρασίνων δεν εξελέγησαν και ελπίζουμε αυτή η αποτυχία να μη τους αποθαρρύνει από το σημαντικό τους έργο!
 
Και τώρα τα άσχημα νέα: παρά αυτά τα οφέλη, οι εκλογές έφεραν στην εξουσία το κίνημα ΑΝΟ του λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου Andrej Babiš (σκεφτείτε μια τσεχική εκδοχή του Τραμπ με κάποια στοιχεία του Μπερλουσκόνι), λαμβάνοντας περίπου το 30% των ψήφων. Ο Babiš έχει δηλώσει πως θέλει να “διοικήσει το κράτος σαν μια επιχείρηση”, υποστηρίζει ότι είναι υπέρ της Ευρώπης αλλά κατηγορείται, μαζί με άλλους στο κίνημά του, για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Το κίνημά του εκμεταλλεύτηκε την απογοήτευση των ψηφοφόρων προς τους πολιτικούς, καταφέρνοντας να παρουσιαστεί ως αντι-συστημικό (παρότι βρισκόταν στην κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια).
 
Ως μέλη της ΑΟ του Česke Budějovice αποστασιοποιούμαστε από αυτή την κατάχρηση της πολιτικής, τη βουλευτική ασυλία και την επιρροή αυτών των ανθρώπων στα πολιτικά δρώμενα και την κρατική μηχανή. Θεωρούμε πως είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος άτομα τα οποία διώκονται από τη δικαιοσύνη να μην αναμιγνύονται στην πολιτική. Καλούμε τον πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας Milos Zeman να μη χρίσει τον κατηγορούμενο Andrej Babiš ως Πρωθυπουργό.
 
Η άνοδος του Babiš δεν ήταν το μόνο ανησυχητικό αποτέλεσμα των εκλογών. Το αντι-Ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο Civic Democratic Party (ODS) και το εξίσου νεοφιλελεύθερης κοπής αλλά πιο συστηρητικό δεξιό κόμμα TOP-09 επίσης κατόρθωσαν να εκλεγούν στο κοινοβούλιο. Επίσης, αντιχώντας την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, το άκρως αντι-Ευρωπαϊκό, αντι-μουσουλμανικό και κατά των προσφύγων κόμμα SPD πήρε σχεδόν το 11% των ψήφων χρησιμοποιώντας τον φόβο κατά των μεταναστών (που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στην Τσεχία). Μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η πιθανή σύμπραξη του ΑΝΟ με το φασιστικό SPD που θα στρώσει το δρόμο για ένα πολιτικά αντι-φιλελευθερο και αντικοινωνικό μέλλον για τη Τσεχία.
 
Συμπερασματικά, η πολιτική σκηνή της Τσεχικής Δημοκρατίας στράφηκε έντονα προς τα δεξιά, κυρίως λόγω της εκλογής λαϊκίστικων δεξιών κομμάτων. Η παραδοσιακή αριστερά απέτυχε πλήρως και οι κοινωνικά προσανατολισμένες πράσινες πολιτικές δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν πολιτικό χώρο.

Bundesminister Sebastian Kurz trifft den tschechischen Vizepremier Andrej Babis. Wien, 13.02.2015, Foto: Dragan Tatic

Sebastian Kurz και Andrej Babiš. (Vienna, 13.02.2015, Foto: Dragan Tatic)

Για τα μέλη και τους υποστηρικτές του DiEM25 στη Τσεχία,αυτή η κατλασταση σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κόμμα των Πειρατών (στο οποίο συνιστούμε να παραμείνει στην αντιπολίτευση) και να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τις θέσεις που αποτελούν τον πυρήνα της πλατφόρμας του DiEM25, όπως το Μανιφέστο και τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη. Και πρέπει να συνεχίσουμε τη διεύρυνση των δράσεών μας με κάθε τρόπο ώστε να διαδώσουμε τις ιδέες του DiEM25 στην Τσεχική Δημοκρατία.
 

του Antonin Hořčica και άλλων μελών της ΑΟ Česke Budějovice

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα

O Γιάνης Βαρουφάκης, ο Jeremy Corbyn και η Ece Temelkuran παρουσιάζουν τη Διακήρυξη της Αθήνας

Ο Πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζουμε το νέο μανιφέστο: Ξημερώνει μια νέα μέρα, με ένα νέο DiEM25

Το κίνημά μας χάραξε νέα πορεία. Πιο ριζοσπαστική, πιο συγκρουσιακή, πιο αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε με το DiEM25: Don’t paint it Green!

To DiEM25 ενάντια στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα