Κόκκινα δάνεια: Για τους πολίτες πλειστηριασμοί αλλά για τους εφοπλιστές επαναγορά με ευνοϊκούς όρους

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα thepressproject:
Ένα πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 αφορά ναυτιλιακές εταιρείες, πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς το 2014 έναντι 300 εκατ. στον όμιλο Libra Group, που προηγουμένως δανείστηκε 200 εκατ. από την… Πειραιώς. Τα παραπάνω αποκάλυψε δημοσίευμα των Financial Times, που προσθέτει ότι διεξάγεται έρευνα για πιθανή απάτη και 10 στελέχη της τράπεζας έχουν ήδη παραιτηθεί. Τα «κόκκινα» εφοπλιστικά δάνεια φαίνεται να μεταβιβάζονται σε ένα εφοπλιστικό fund, το οποίο προσφέρει ορισμένα από αυτά με έκπτωση 50% στους δανειολήπτες. Οι οποίοι με τη σειρά τους, ενώ επί χρόνια δεν πλήρωναν, ξαφνικά βρίσκουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν και να απαλλαγούν από βάρη εκατομμυρίων. Θα μπορούσαμε σίγουρα να πούμε ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι πιο ανίσχυροι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για την εξόφληση των δανείων τους, που μεταβιβάζονται αυτές τις μέρες σε κερδοσκοπικά funds.
Παρακάτω αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις της «Petrofin Bank Research», στα τέλη του 2014 ο συνολικός δανεισμός των ελλήνων εφοπλιστών από την Τράπεζα Πειραιώς ανερχόταν στα 3,9 δισ. δολάρια, ενώ στα τέλη του 2016 στα 2,7 δισ. δολάρια. Το δημοσίευμα συνεχίζει ότι ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού εφοπλιστών από τραπεζικά ιδρύματα είναι μη εξυπηρετούμενο και πολλά από αυτά αποδείχτηκαν «δανεικά και αγύριστα».
Αν οι τράπεζες αντιμετωπίζονταν ως οποιαδήποτε επιχείρηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα κακοδιαχείρισης το οποίο αφορούσε μόνο τους μετόχους τους. Όμως από την αρχή της κρίσης οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρείς φορές με χρήματα των βάναυσα φορολογούμενων Ελλήνων. Την ώρα που οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης και η τρόικα θεωρεί πολυτέλεια που πρέπει να κοπεί το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, βλέπουμε να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των οφειλετών. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, ενώ το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας συκοφαντείται από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, ως κίνημα προστασίας συνειδητά κακοπληρωτών, αποδεικνύεται ότι άλλοι είναι τελικά οι κακοπληρωτές και όχι οι χτυπημένοι από την κρίση πολίτες που διεκδικούν το ανθρώπινο δικαίωμα της κατοικίας απέναντι στην αναλγησία του συστήματος της πτωχοτραπεζοκρατίας.
Το DiEM25 προτείνει, μέσα στις επτά προς άμεση εφαρμογή τομές του, την ίδρυση δημόσιου φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, με σεβασμό στους δανειολήπτες που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και εξέταση κατά περίπτωση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την εξεύρεση των στρατηγικών κακοπληρωτών.  

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα