Συνέντευξη του συνιδρυτή του DiEM25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Guardian

Με αφορμή την αγγλική έκδοση του βιβλίου του “Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία”, ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στον βρετανικό Guardian, απαντώντας σε διάφορα ζητήματα πολιτικής και οικονομικής υφής, παραθέτοντας μεταξύ άλλων την άποψή του για τον καπιταλισμό, τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, σχολιάζοντας επίσης και την επέτειο των εκατό χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
για τη θέση του απέναντι στον καπιταλισμό:
Θέλετε να βελτιώσετε τον καπιταλισμό ή να τον εξαλείψετε;
Και τα δύο.Ο καπιταλισμός δε θα εξαλειφθεί μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Όπως ξέρουμε, η αριστερά απέτυχε θεαματικά να εξαλείψει τον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός πρέπει να βελτιωθεί και να σταθεροποιηθεί, γιατί, όπως βλέπουμε σήμερα, η κρίση του δεν ενθαρρύνει τον ανθρωπισμό αλλά τη μισανθρωπία. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να συζητήσουμε σοβαρά για το πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την ανθρωπότητα.
για τον Τζούλιαν Ασάνζ:
Στη συμβουλευτική επιτροπή του DiEM25 βρίσκεται ο Τζούλιαν Ασάνζ, ένας Αυστραλός που διαφεύγει του ευρωπαϊκού νόμου στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο να συμβουλεύει για την Ευρώπη;
Εϊμαι περήφανος για τη φιλία μου με το Τζούλιαν. Θα προσέξατε ότι ο Σουηδός δικαστής απέσυρε κάθε σκέψη άσκησης δίωξης εναντίον του. Φαντάζει τουλάχιστον περίεργο που θεωρείται ένοχος ενώ δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του. Ο Ασάνζ κατηγορείται ουσιαστικά για έναν απλό λόγο: γελοιοποίησε το σύστημα παρακολούθησης των ΗΠΑ. Τα wikileaks είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πως μπορεί κανείς να στρέψει τον καθρέφτη απέναντι στον ίδιο το Μεγάλο Αδερφό. Για αυτό ο Τζούλιαν είναι πρακτικά υπό κράτηση στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.
Να πιστέψουμε δηλαδή ότι οι κατήγοροί του συμμετείχαν σε σκευωρία με σκοπό την έκδοσή του στις ΗΠΑ;
Δε με ενδιαφέρουν οι εικασίες. Αυτό που ξέρω είναι ότι στη Σουηδία δεν κατηγορήθηκε τελικά για τίποτα. Τώρα οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ετοιμάζεται μυστικό δικαστήριο για να ζητήσει την έκδοσή του με κατηγορίες κατασκοπίας. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα είναι μια παρωδία, μια ντροπή. Οι δικηγόροι του δε θα μπορούν να λάβουν καν στα χέρια τους τη δικογραφία. Θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και θα τον εξαφανίσουν σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας για πάντα. Κανένας φιλελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια διαδικασία.
για τον Αλέξη Τσίπρα:
Διατηρείτε κάποια σχέση με τον πρώην φίλο σας, τον κύριο Τσίπρα;
Όχι, γιατί δεν πιστεύω ότι έχει κάτι που να μπορεί να μου πεί. Για να μπορεί να συνεχίζει την πορεία που επέλεξε, πρέπει να πείσει τον αυτό του με ένα αφήγημα που και ο ίδιος ξέρει ότι είναι αβάσιμο. Άρα κάθε συζήτηση μεταξύ μας θα ήταν σύντομη και ανώφελη.
για τον Τζέρεμι Κόρμπιν:
Πιστεύετε ότι στο βάθος ο Κόρμπιν ήταν υπέρ της παραμονής;
Πιστεύω ότι πείστηκε από επιχειρήματα όπως αυτά που του εκφράσαμε ο Τζον ΜακΝτόνελ κι εγώ. Δεν είναι ασυνέπεια να πιστεύεις ότι δεν έπρεπε να μπεις στην ΕΕ, αλλά ,άπαξ και μπήκες, είναι λάθος να φύγεις. Η κριτική που του γίνεται ότι δεν είναι παθιασμένος με την Ευρώπη είναι γελοία. Κανένας δε μπορεί να παθιαστεί με αυτή την Ευρώπη. Κάνουμε σφοδρή κριτική στην Ευρώπη αλλά δεν προτείνουμε να βγούμε από αυτή. Πιστεύω πως αυτή είναι η θέση την οποία κατέληξε να υποστηρίζει και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
για την 100η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης:
Φέτος είναι η 100η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Βλέποντας την κληρονομιά που άφησε, πιστεύετε ότι είναι μια επέτειος που αξίζει εορτασμού;
Απολύτως. Φυσικά, όμως, όπως κάθε επανάσταση στο τέλος κατέληξε άσχημα. Οι εορτασμοί όμως πρέπει να έχουν και πολλά στοιχεία κριτικής. Εϊναι μια διαλεκτική διαδικασία κατά την οποία γιορτάζουμε και θρηνούμε ταυτόχρονα. Αυτό που ισχύει όμως για την επανάσταση ισχύει και για κάθε καλό έργο τέχνης.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα