Συνέντευξη του συνιδρυτή του DiEM25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Guardian

Με αφορμή την αγγλική έκδοση του βιβλίου του “Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία”, ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στον βρετανικό Guardian, απαντώντας σε διάφορα ζητήματα πολιτικής και οικονομικής υφής, παραθέτοντας μεταξύ άλλων την άποψή του για τον καπιταλισμό, τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, σχολιάζοντας επίσης και την επέτειο των εκατό χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
για τη θέση του απέναντι στον καπιταλισμό:
Θέλετε να βελτιώσετε τον καπιταλισμό ή να τον εξαλείψετε;
Και τα δύο.Ο καπιταλισμός δε θα εξαλειφθεί μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Όπως ξέρουμε, η αριστερά απέτυχε θεαματικά να εξαλείψει τον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός πρέπει να βελτιωθεί και να σταθεροποιηθεί, γιατί, όπως βλέπουμε σήμερα, η κρίση του δεν ενθαρρύνει τον ανθρωπισμό αλλά τη μισανθρωπία. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να συζητήσουμε σοβαρά για το πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την ανθρωπότητα.
για τον Τζούλιαν Ασάνζ:
Στη συμβουλευτική επιτροπή του DiEM25 βρίσκεται ο Τζούλιαν Ασάνζ, ένας Αυστραλός που διαφεύγει του ευρωπαϊκού νόμου στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο να συμβουλεύει για την Ευρώπη;
Εϊμαι περήφανος για τη φιλία μου με το Τζούλιαν. Θα προσέξατε ότι ο Σουηδός δικαστής απέσυρε κάθε σκέψη άσκησης δίωξης εναντίον του. Φαντάζει τουλάχιστον περίεργο που θεωρείται ένοχος ενώ δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του. Ο Ασάνζ κατηγορείται ουσιαστικά για έναν απλό λόγο: γελοιοποίησε το σύστημα παρακολούθησης των ΗΠΑ. Τα wikileaks είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πως μπορεί κανείς να στρέψει τον καθρέφτη απέναντι στον ίδιο το Μεγάλο Αδερφό. Για αυτό ο Τζούλιαν είναι πρακτικά υπό κράτηση στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.
Να πιστέψουμε δηλαδή ότι οι κατήγοροί του συμμετείχαν σε σκευωρία με σκοπό την έκδοσή του στις ΗΠΑ;
Δε με ενδιαφέρουν οι εικασίες. Αυτό που ξέρω είναι ότι στη Σουηδία δεν κατηγορήθηκε τελικά για τίποτα. Τώρα οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ετοιμάζεται μυστικό δικαστήριο για να ζητήσει την έκδοσή του με κατηγορίες κατασκοπίας. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα είναι μια παρωδία, μια ντροπή. Οι δικηγόροι του δε θα μπορούν να λάβουν καν στα χέρια τους τη δικογραφία. Θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και θα τον εξαφανίσουν σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας για πάντα. Κανένας φιλελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια διαδικασία.
για τον Αλέξη Τσίπρα:
Διατηρείτε κάποια σχέση με τον πρώην φίλο σας, τον κύριο Τσίπρα;
Όχι, γιατί δεν πιστεύω ότι έχει κάτι που να μπορεί να μου πεί. Για να μπορεί να συνεχίζει την πορεία που επέλεξε, πρέπει να πείσει τον αυτό του με ένα αφήγημα που και ο ίδιος ξέρει ότι είναι αβάσιμο. Άρα κάθε συζήτηση μεταξύ μας θα ήταν σύντομη και ανώφελη.
για τον Τζέρεμι Κόρμπιν:
Πιστεύετε ότι στο βάθος ο Κόρμπιν ήταν υπέρ της παραμονής;
Πιστεύω ότι πείστηκε από επιχειρήματα όπως αυτά που του εκφράσαμε ο Τζον ΜακΝτόνελ κι εγώ. Δεν είναι ασυνέπεια να πιστεύεις ότι δεν έπρεπε να μπεις στην ΕΕ, αλλά ,άπαξ και μπήκες, είναι λάθος να φύγεις. Η κριτική που του γίνεται ότι δεν είναι παθιασμένος με την Ευρώπη είναι γελοία. Κανένας δε μπορεί να παθιαστεί με αυτή την Ευρώπη. Κάνουμε σφοδρή κριτική στην Ευρώπη αλλά δεν προτείνουμε να βγούμε από αυτή. Πιστεύω πως αυτή είναι η θέση την οποία κατέληξε να υποστηρίζει και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
για την 100η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης:
Φέτος είναι η 100η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Βλέποντας την κληρονομιά που άφησε, πιστεύετε ότι είναι μια επέτειος που αξίζει εορτασμού;
Απολύτως. Φυσικά, όμως, όπως κάθε επανάσταση στο τέλος κατέληξε άσχημα. Οι εορτασμοί όμως πρέπει να έχουν και πολλά στοιχεία κριτικής. Εϊναι μια διαλεκτική διαδικασία κατά την οποία γιορτάζουμε και θρηνούμε ταυτόχρονα. Αυτό που ισχύει όμως για την επανάσταση ισχύει και για κάθε καλό έργο τέχνης.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Γιατί πτώχευσε η Καλιφορνέζικη τράπεζα SVB και πυροδότησε τραπεζική κρίση; Επιστρέφουμε στο 2008;

Κάθε συστημική τραπεζική κρίση έχει μια αφορμή που την πυροδοτεί. Στην περίπτωση της SVB, ο λόγος που πτώχευσε είναι διττός

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023 – Η επόμενη μέρα: Η θέση του DiEM25 Κύπρου

Μετά από ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, το DiEM25 στην Κύπρο ετοιμάζεται να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Φασιστική Τραμπούκικη επίθεση κατά του Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Όχι σε νέα Νάκμπα! Βαρβαρικό έγκλημα το ισραηλινό Πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη

Την στιγμή που το Τελ Αβίβ υπογράφει συμφωνία στην Άκαμπα της Ιορδανίας για την παύση του παράνομου ισραηλινού εποικισμού των Κατεχομένων ...

Διαβάστε περισσότερα