European Parliament

Το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα δημοκρατικό προσωπείο – χρειάζεται τη δυνατότητα να καταθέτει και να ψηφίζει νομοθετήματα

Δημιουργήσαμε το DiEM25 για να καταρρίψουμε το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό δόγμα της Ευρω-ΤΙΝΑ, αυτού που λέει πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα δομή της ΕΕ.
 
Η αποστολή μας αυτή δεν δέχεται συχνά υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της πάσχουσας ΕΕ. Αλλά την περασμένη Πέμπτη, δύο επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων(ENVI) και η Επιτροπή για τις Πολιτικές ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και των Εσωτερικών θεμάτων (LIBE), μας έδειξαν ότι υφίσταται ακόμα κάποια αξιοπρέπεια εκεί, αξιοπρέπεια που πρέπει να διαφυλάξουμε Εκατοντάδες προοδευτικοί ευρωβουλευτές, γυναίκες και άνδρες, υπερψήφισαν πρωτοπόρα ψηφίσματα:
 

  • να εξεταστεί και διορθωθεί η Συμφωνία του Δουβλίνου για τους μετανάστες/πρόσφυγες προς μια κατεύθυνση ενός συστήματος περισσότερης αλληλεγγύης
  • εναντίωσης στην πρόταση της Κομισιόν για ανανέωση της άδειας του glyphosate για άλλα δέκα χρόνια, καταδικάζοντας την Κομισιόν ότι θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τις ζωές των Ευρωπαίων
  • υπερ της υιοθέτησης της μεταρρύθμισης ePrivacy ώστε να εκσυγχρονιστεί το πεπαλαιωμένο νομικό πλαίσιο της ΕΕ

 
Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν παρά το έντονο lobbying ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής και μέλος του DiEM25 Elly Schlein, η επανεξέταση της Συμφωνίας του Δουβλίνου έστειλε “ένα σημαντικό μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι τουλάχιστον ένας ευρωπαϊκός θεσμός προτείνει μια κοινή λύση σε μια κοινή πρόκληση”. Είναι ακριβώς αυτή η προοδευτική δυναμική και η δυνατότητά της να προκαλεί το τρέχον status quo που το κατεστημένο φοβάται περισσότερο.
 
Παρ’όλα αυτά, το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο κοινοβούλιο στον κόσμο χωρίς τη δυνατότητα να νομοθετεί: μια προσβολή στη δημοκρατία που δεν είναι τυχαία. Και η βεβαιότητα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (που απαρτίζεται από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ) θα μπλοκάρει αυτά τα προοδευτικά ψηφίσματα είναι μια σκληρή υπενθύμιση του συσχετισμού δυνάμεων στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα δημοκρατικό προσωπείο σε ένα θεσμικό περιβάλλον που αποκλείει τη δημοκρατία από τη λήψη των αποφάσεων – με κάθε κόστος.
 
Η εξαιρετική δουλειά των ευρωβουλευτών αναφορικά με αυτά τα ψηφίσματα, η οποία εντούτοις είναι καταδικασμένη να αποτύχει, πρέπει να λειτουργήσει σαν πολεμική ιαχή σε όλη την Ευρώπη! Υπάρχουν αξιοπρεπείς άνθρωποι με ισχυρά οράματα για το συλλογικό μας μέλλον και πρέπει να τους δοθεί η δύναμη που η δημοκρατική εντολή που έλαβαν επιτάσσει.
 
Για αυτό το DiEM25 καλεί όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες σε όλη την Ευρώπη να:

  • προωθήσουν την εγκαθίδρυση υπερεθνικών ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίζουν κοινούς αντιπροσώπους ανεξαρτήτως των εθνικών συνόρων
  • τερματίσουν την προσβολή της δημοκρατίας στην καρδιά του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και να δώσουν στο Ευρωκοινοβούλιο κυριαρχία: το δικαίωμα να καταθέτει και να ψηφίζει νομοθετήματα.

Σε εθνικό επίπεδο, όλοι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν την ίδια προϋπόθεση για τον έλεγχο της εξουσίας: τη δημοκρατία. Είναι η ώρα να αρχίσουμε να θέτουμε την ΕΕ υπόλογη στην ίδια προϋπόθεση. Κάθε ημέρα που δεν το κάνουμε είναι μια ακόμα μέρα κάτω από ένα αυταρχικό σύστημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα κοινά μας προβλήματα.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα