Για ποιο λόγο χρειάζεται ο εκλογικός βραχίονας, και ειδικά στην Ελλάδα

Το DiEM25 πανευρωπαϊκά βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα της εσωτερικής του ψηφοφορίας, δηλαδή της ψηφοφορίας των μελών του σε όλη την Ευρώπη, για το αν πρέπει να σχηματίσει εκλογικούς βραχίονες, να κατεβαίνει στις εκλογές με πιο απλά λόγια, από Ευρωεκλογές μέχρι εθνικές και δημοτικές.
 
Το πραγματικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι αν το DiEM25 θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο και εργαλεία και προώθησης μιας πολιτικής ατζέντας που δίνει το τρέχον σύστημα. Δεν ψηφίζουμε εμείς τα μέλη ότι το DiEM25 θα αρχίσει να σχηματίζει υποχρεωτικά παντού κόμματα αλλά ότι θα μπορεί να το κάνει επιλεγμένα, εκεί που οι συνθήκες είτε το ευνοούν, είτε το επιτάσσουν, (πάντα βέβαια μέσα από τον πάγιο, οριζόντιο τρόπο λήψης αποφάσεων που έχουμε υιοθετήσει στο κίνημα, συλλογικά δηλαδή).
 
Στην Ελλάδα για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να συνδυάζει το βασικό χαρακτηριστικό του DiEM25 πολιτικά: την δημιουργική ανυπακοή. Το DiEM25 λέει μεν ΌΧΙ στα μνημόνια, όπως και τόσοι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, αλλά ταυτόχρονα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, τις επτά άμεσες τομές του στην οικονομία, τα δημοσιονομικά, το εργασιακό και το φορολογικό, προτάσεις εφικτές* και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές, ικανές να σπάσουν πρακτικά τον μονόδρομο της ΤΙΝΑ χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε σε αναλύσεις ωρίμανσης συνθηκών, μιλώντας για κάποιο επέκεινα, που άλλωστε τότε θα είμαστε ήδη νεκροί.
 
Προσωπικά λοιπόν ως μέλος του κινήματος τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας εκλογικού βραχίονα στην Ελλάδα, ανοιχτού σε ιδέες και διάλογο πάνω στη βάση της δημιουργικής ανυπακοής, της αντίρρησης αλλά και της αντιπρότασης για το τώρα, όχι για το ουτοπικό, ωραίο μεν αλλά απίστευτα χρονοβόρο επέκεινα.
 
*Ποιές είναι αυτές οι επτά τομές και είναι όντως εφικτές;
Aυτές είναι:

Είναι εφικτές; ΝΑΙ, είναι εφικτές. Η λογική τους έχει δύο βάσεις: (α) το Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών που θα δώσει στο ελληνικό κράτος δημοσιονομικούς βαθμούς ελευθερίας που τόσο έχει ανάγκη και (β) η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
 
Η πρώτη βάση είναι στα χέρια μας, την νομοθετούμε εμείς, μειώνουμε τη φορολογία και σταματούμε αυτό το παράλογο σπιράλ τεχνητής υπερφορολόγησης μέσω αυτών των θηριωδών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων που απαιτούν οι δανειστές και δη για μια πενταετία! Το DiEM25 προτείνει το πολύ 1-1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό όχι για εξυπηρετεί το χρέος αλλά για να χρηματοδοτεί στοχευμένα την ανάπτυξη της χώρας και την παροχή βοήθειας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Αν οι δανειστές δεν θελήσουν να συζητήσουν πάνω στη βάση της αναδιάρθρωσης του χρέους όπως την θέτουμε, με την δέσμευση πως δεν θα προχωρούμε σε δημοσιονομικά ελλείμματα δημιουργώντας νέα αύξηση του δημόσιου δανεισμού, και μας εκπαραθυρώσουν από το Ευρώ, δεν πρέπει να φοβόμαστε το Grexit πιο πολύ από αυτή την παράνοια που ζούμε με την διαρκή εμβάθυνση της λιτότητας, αυτής της αντιφατικής λογικά ταυτόχρονης υπερφορολόγησης και περικοπής δαπανών!
 
Ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 στην Ελλάδα αν μη τι άλλο, θα αποτελέσει τουλάχιστον την αφορμή να ξεκινήσει στη χώρα αυτός ο διάλογος για την σχέση της με την ΕΕ και το Ευρώ σε μια πιο ρεαλιστική και κυρίως μη οπαδική βάση, καθώς μέχρι τώρα το θέμα είναι ποδοσφαιροποιημένο: Ναι σε όλα-Όχι σε όλα. Εμείς στο αρκτικόλεξο του DiEM25 δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στο D, στην Δημοκρατία και επιχειρούμε αυτό που θα έπρεπε να είναι η πρώτη δουλειά της ΕΕ: τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δήμου που συναποφασίζει για το κοινό του μέλλον στη βάση της ισοτιμίας και των κοινών αξιών, ανθρωπιστικά και θεσμικά.
 
Αλέξης Σμυρλής, μέλος DiEM25 Ελλάδας

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα