Yanis Varoufakis signs the "London Declaration"

Επιστολή προς τους υποστηρικτές του κινήματος Another Europe is Possible

Τα κινήματα DiEM25 και Another Europe is Possible (Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή) έλαβαν μέρος από κοινού, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος Brexit, στη ριζοσπαστική καμπάνια υπέρ της παραμονής: μείνετε για να αλλάξετε (stay tochange). Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε. Αλλά το έργο του DiEM25 στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν σταματά εδώ: αντίθετα, γίνεται πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να επεκτείνουμε τη συμμετοχή μας και να διαδραματίσουμε καίριο ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων του Brexit. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γράψαμε το παρακάτω γράμμα προς τα μέλη του κινήματος «Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή», καλώντας τους να συμμετάσχουν στο συνεχώς αναπτυσσόμενο, διεθνές κίνημά μας. Φέρνοντας πιο κοντά τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μετατραπούμε σε υπολογίσιμη δύναμη, καθώς το κατεστημένο του Ηνωμένου Βασιλείου και το κατεστημένο της ΕΕ συγκρούονται για τους όρους της εξόδου. Μαζί πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια άλλη Ευρώπη, της οποίας η Βρετανία θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.
 
Αγαπητοί φίλοι,
Πριν από το δημοψήφισμα δουλέψαμε μαζί για να πείσουμε  τους ανθρώπους της Βρετανίας ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Διασχίσαμε τη χώρα υποστηρίζοντας το Bremain και όχι το Brexit. Στις συναντήσεις στα δημαρχεία, στους δρόμους, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σε συνεντεύξεις στον τύπο, σε άρθρα στις εφημερίδες, κ.λπ. διακηρύξαμε ότι, εφόσον είμαστε ενωμένοι,  για να σχηματίσουμε ένα πανευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα, είναι δυνατό να αντιταχθούμε στη νεοφιλελεύθερη, αντιδημοκρατική ΕΕ της λιτότητας και παράλληλα να υπερασπιστούμε  τα επιτεύγματα της ΕΕ μέχρι σήμερα (π.χ. ελεύθερη κυκλοφορία, προστασία του περιβάλλοντος).
Τελικά, δεν πείσαμε αρκετούς ψηφοφόρους. Αλλά, πείσαμε πολλούς, ενάντια στις προσπάθειες του κατεστημένου υπέρ του Bremain – τους καλύτερους σύμμαχους  του Brexit. Όσοι πείσθηκαν πριν τις  23 Ιουνίου, τώρα αισθάνονται προδομένοι και φλερτάρουν με την παραίτηση και την ηττοπάθεια.  Έχουμε καθήκον να αναπτερώσουμε  το ηθικό τους, ακριβώς όπως έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια άλλη Ευρώπη, της οποίας η Βρετανία θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.
Για να αναπτερωθεί το ηθικό όσων πίστευαν ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός πανευρωπαϊκού κινήματος (η πίστη αυτή απαιτείται να μετατραπεί σε ρεαλιστική προοπτική). Ευτυχώς, ένα τέτοιο κίνημα υπάρχει ήδη και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς καθημερινά: είναι το DiEM25, το κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της  Ευρώπης, με το οποίο ο οργανισμός σας έχει ήδη συνεργαστεί αρμονικά πριν από το δημοψήφισμα.
Στην ουσία, το DiEM25, από την ίδρυσή του στις 9 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, κάνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ό, τι το κίνημα «Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή» κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο: σφυρηλατεί μια συμμαχία προοδευτικών, πρόθυμων να εκδημοκρατίσουν  την ΕΕ και να πιέσουν προς την κατεύθυνση των υπηρεσιών για τους πολλούς και όχι των εξυπηρετήσεων για τους λίγους. Η συμμαχία του «Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή» με το DiEM25 θα ήταν το φυσιολογικό επόμενο βήμα, ένα βήμα που γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο μετά το Brexit.
Το επόμενο πρωί μετά το δημοψήφισμα, το DiEM25 έλαβε πολλά αγωνιώδη μηνύματα από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που ρωτούσαν, ανάμεσα σε άλλα, αν μπορούν να εξακολουθήσουν  να είναι μέλη του DiEM25 «τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έξω από την ΕΕ». Απαντήσαμε ότι το DiEM25 δεν έκανε ποτέ διακρίσεις μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών. Ότι έχουμε δεχθεί, από την πρώτη μέρα, μέλη από την Ελβετία, τη Σερβία, την Ισλανδία, την Τουρκία, ακόμα και από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η Ευρώπη είναι ευρύτερη από την ΕΕ και το κίνημά μας είναι αποφασισμένο να παραμείνει πανευρωπαϊκό, αποφεύγοντας σύνορα και διασπάσεις. Η προοπτική αυτή, πιστεύουμε, κάνει τη συμμαχία των κινημάτων DiEM25 και «Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή» ακόμα πιο συμφέρουσα και για τις δύο οργανώσεις – ιδιαίτερα μετά το Brexit.
Τέλος, το DiEM25 είναι ένα νέο κίνημα που διαμορφώνεται τώρα. Με τη συμμετοχή σας, θα διαδραματίσετε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχήματος, της μορφής και του περιεχομένου του DiEM25 – μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις  που ενώνουν τις φωνές τους μαζί μας κάθε εβδομάδα. Η οργανωτική δομή του DiEM25 (όπως περιγράφεται στην Οργανωτικές Αρχές μας) είναι οριζόντια και περιλαμβάνει ένα ελάχιστο βαθμό κεντρικού συντονισμού, σύμφωνα με το πνεύμα των κοινωνικών κινημάτων «ανοικτού κώδικα» που ξεπήδησαν ανά την Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία ως απάντηση στη μεγάλη κρίση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.
Το DiEM25 έχει ήδη περισσότερα από τρεις χιλιάδες μέλη στη Βρετανία, εκ των οποίων τουλάχιστον χίλια συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται. Φέρνοντας κοντά τα μέλη του κινήματος «Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή» με τα υπάρχοντα μέλη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κάνει το DiEM25-UK σημαντική δύναμη στη διαμόρφωση της προοδευτικής ατζέντας στη Βρετανία, αλλά και στη διαμόρφωση του ίδιου του DiEM25 σε όλη την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει επειδή το DiEM25 αρνείται να είναι μια συνομοσπονδία εθνικών οργανισμών ή εθνικών κεφαλαίων. Αποδεικνύουμε την έλλειψη σεβασμού μας προς τα σύνορα ξεπερνώντας τα. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να ερμηνεύσετε τη συμμαχία μας ως μια ευκαιρία για το κίνημα «Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή» να ανοίξει τα φτερά του προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Θα ήταν παράλειψη μας να αγνοήσουμε  τη συναισθηματική σύνδεση που έχουμε όλοι με τις ετικέτες, τα λογότυπα, τα συνθήματα και την αισθητική ενός κινήματος που έχει δημιουργηθεί με την ενέργεια και τη δέσμευσή μας. Το «Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή» είναι μια φράση που το DiEM25 επιθυμεί να προβάλει σε όλη την Ευρώπη. Πράγματι, ο καλύτερος (και ίσως ο μόνος) τρόπος να πειστούν οι Βρετανοί, μετά το Brexit, ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, είναι αν μαζί, ωςDiEM, πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους ότι πράγματι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή.
Οπότε, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε μια ολόκληρη ήπειρο να κερδίσουμε.
Ελάτε μαζί μας στις 8 Οκτωβρίου, καθώς συνεχίζουμε τη συζήτηση με το κίνημα «Μια άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή», σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την OpenDemocracy και την LSE Civil Society and Human Security Research Unit – κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα