Πως ήταν η πρώτη εκδήλωση του DiEM25 στη Θεσσαλονίκη; Μια πρώτη γεύση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη χτεσινοβραδινή ομιλία του στο κατάμεστο Βελλίδειο ξεκίνησε λέγοντας:
Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο ενιαίο, πανευρωπαϊκό προοδευτικό πολιτικό κίνημα, το DiEM25, διάλεξε την Θεσσαλονίκη ως το λιμάνι που θα δέσει μετά το μεγάλο ταξίδι του που ξεκίνησε στο θέατρο Φόλκσμπουνε του Βερολίνου την 9η Φεβρουαρίου του 2016.
Και πραγματικά, η πόλη ”που γέννησε το εργατικό κίνημα της χώρας, η πόλη που έδωσε 12 νεκρούς την Πρωτομαγιά του 1936 για να βάλει φρένο στην επερχόμενη δικτατορία του Μεταξά – πόλη που ο Αβραάμ Μπεναρόγια και οι σύντροφοί του δίδαξαν πως χτίζεται ένα προοδευτικό, πολυπολιτιστικό, πολυγλωσσικό, ενιαίο κίνημα” , η Θεσσαλονίκη, δε μας απογοήτευσε.

Η Θεσσαλονίκη άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της στο DiEM25. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά με κόσμο που ήρθε να ακούσει το μήνυμα του DiEM25, να εκφραστεί, να συμμετέχει, να πυκνώσει τις τάξεις μας.
H εκδήλωση ξεκίνησε με το καταπληκτικό θεατρικό έργο του Γιώργου Μανιώτη σε ερμηνεία του Νίκου Μαγδαληνού με τίτλο “Το δέντρο”. Ένα έργο που μιλάει για όλους αυτούς που περισσέψανε και πετάχτηκαν από το σύγχρονο οικονομικό σύστημα, ένα έργο αιχμηρό που γέμισε με οργή τους θεατές για όλους αυτούς τους ισχυρούς που αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια τους πολίτες.

Στο DiEM25 όμως μετατρέπουμε την οργή μας για την αδικία σε δημιουργική δύναμη. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι ομιλίες των μελών μας που ακολούθησαν.
“Δεν ήμουν ούτε 8 χρονών όταν συμμετείχα στην πρώτη μου διαδήλωση εναντίον του πολέμου στη Σερβία … Είμαι εδώ για να μη στερήσω την ελπίδα στο οκτάχρονο παιδί που διαδήλωνε.”
Βασίλης
“Το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης στη διάρθρωση της Ε.Ε. υπάρχει γιατί ακόμα το ανεχόμαστε.”
Κωνσταντίνα
“Το DiEM25 πρέπει να επιμείνει και να συνεχίσει να επιχειρηματολογεί υπέρ μιας εφικτής και κοινωνικά βιώσιμης διεξόδου της χώρας μας από την ύφεση, την απαξίωση και την υποτίμηση.”
Βλάσης
 
Ανάμεσα στις ομιλίες των μελών από τη Θεσσαλονίκη παρεμβάλλονταν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από όλη την Ευρώπη. Το DSC Βαρκελώνης, ο Σρέτσκο Χόρβατ, ο Μπράιαν Ίνο και όλοι οι σύντροφοι που έστειλαν μηνύματα χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους σαν να ήταν εκεί.

Ίσως η Ναόμι Κλάιν να συμπύκνωσε στη φράση της:
“Το Όχι δεν αρκεί”
τον προβληματισμό όλων των DiEMers της Ελλάδας που ακόμα εμπνέονται από την Ελληνική άνοιξη του 2015.
 
Η τελευταία ομιλία ήταν του Γιάνη Βαρουφάκη.
Σχολίασε την κυρίαρχη πολιτική της Ε.Ε. που αποδομεί την Ευρώπη
“Το δόγμα του Σόιμπλε, το δόγμα ότι η δημοκρατία, είναι ένα δικαίωμα, το οποίο το χάνεις όταν έχεις πτωχεύσει,  είναι ο λόγος για την αποδόμηση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.”
Τόνισε την ανάγκη συντονισμού πανευρωπαϊκά που ήταν και ο λόγος δημιουργίας του DiEM25
“Ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις χώρες μας πίσω, είναι να δουλέψουμε διεθνιστικά… να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό δημοκρατικό κίνημα.”

Αναφέρθηκε , στις άμεσες κινήσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να σταματήσει η ερημοποίηση της χώρας
“Δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας
και
Αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.”
και που θα υλοποιηθούν μέσα από την αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των έξι βασικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα που παρουσίασε την προηγούμενη μέρα σε συνέντευξη τύπου.
Μίλησε για την αποφασιστικότητα που πρέπει να συνοδεύει το πολιτικό πρόγραμμα του DiEM25
“Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά . Γιατί δε θα επαναλάβουμε το λάθος του 2015. Δε θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τις έξι βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και οι απειλές που σίγουρα θα ακολουθήσουν θα αγνοηθούν.”
Η αρχή της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και των κρατών αποτελεί στρατηγικό στόχο του DiEM25. Όλοι χειροκρότησαν όταν ο Γιάνης ανέφερε πως
“Δε θα ξανασυμμετάσχουμε σε Eurogroup πίσω από κλειστές πόρτες. Όλες οι διαπραγματεύσεις θα μεταδίδονται με live streaming ώστε να έχει και ο τελευταίος πολίτης εικόνα για το τι προτείνει ο καθένας για πράγματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον του.”
Αμέσως μετά την ομιλία του συνιδρυτή του DiEM25, τα μέλη και οι φίλοι του DiEM25 προχώρησαν στην αυτοοργάνωσή τους. Άνθρωποι που ζούσαν στις ίδιες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μοιράζονταν τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες αγωνίες βρήκαν κοινό τόπο στο DiEM25, γνωρίστηκαν από κοντά και πήραν κουράγιο ο ένας από τον άλλο για να πολλαπλασιάσουν τη δράση και τη δυναμική του DiEM25 στην Ελλάδα.
Κι επειδή αξίζει να προβληματίζεσαι, αξίζει να παλεύεις για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αξίζει και να διασκεδάζεις, η βραδιά έκλεισε με τη μοναδική μουσική των Cosmicray, τους οποίους και ευχαριστούμε.
 
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα