Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) ιδρύθηκε στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2016 στον απόηχο της καταστολής της Ελληνικής Άνοιξης από το ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Tον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από μακρά διαβούλευση των μελών του σε όλη την Ευρώπη, το κίνημα αποφάσισε να δημιουργήσει Εκλογικούς Βραχίονες, που θα του επέτρεπαν να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές, εθνικές ή τοπικές εκλογές. Έτσι, τον Μάρτιο του 2018, ως αποτέλεσμα μιας ακόμη πανευρωπαϊκής ψηφοφορίας, ιδρύθηκε το ΜέΡΑ25. Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019, οι Ανίκητοι Ηττημένοι του 2015 εκπροσωπήθηκαν ξανά στην ελληνική Βουλή, όχι μόνο ως Έλληνες πατριώτες, αλλά αυτή τη φορά και ως Ευρωπαίοι δημοκράτες, μέλη ενός διεθνικού, πανευρωπαϊκού κινήματος με συλλογικά επεξεργασμένες, συνεκτικές προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και τον τερματισμό του καθεστώτος χρεοδουλοπαροικίας στην Ελλάδα.
Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι, όσο δεν αμφισβητείται αυτό το καθεστώς, μικρή σημασία έχει ποιο κόμμα κυβερνά τη χώρα.
Εντωμεταξύ, σκοπός τους δεν είναι η κατάκτηση της εξουσίας αλλά να είναι χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία, μεταξύ άλλων με το να ασκούν αξιόπιστη κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση, καταθέτοντας εφαρμόσιμες αντιπροτάσεις. Με αυτή την έννοια, η Πρόταση Νόμου για την Προστασία των Πολιτών από την Εντεινόμενη Οικονομική Κρίση, που υπέβαλλε το ΜέΡΑ25 σε δημόσια διαβούλευση στις 22 Ιουνίου 2020, αποτελεί την κορύφωση της ενεργής παρουσίας του στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για συνολική νομοθετική πρωτοβουλία, που διαβλέπει εγκαίρως και αντιμετωπίζει αποφασιστικά το οξύτερο πρόβλημα που αναμένεται να δοκιμάσει την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας στην τρέχουσα δεκαετία, που δεν είναι άλλο από τις επιπτώσεις της μεγάλης υφεσιακής αναζωπύρωσης που προκαλεί η πανδημία. Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί με όρους ισοτιμίας η Προστασία των Πολιτών είναι η ανάκτηση εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας επί των φορολογικών αρχών, του συστήματος συναλλαγών, της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, της δημόσιας περιουσίας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εξαρτώνται από δημόσια κεφάλαια.
Αν αυτό το σχέδιο μοιάζει μεγαλεπήβολο, είναι επειδή βρίσκεται σε ευθεία αντιστοιχία με το μέγεθος της πρόκλησης που συνιστούν η εκτιμώμενη συρρίκνωση κατά 15% του ΑΕΠ και η επακόλουθη λιτότητα, που με μαθηματική ακρίβεια -έχει ξανασυμβεί- θα καταβυθίσουν το επίπεδο διαβίωσης της κοινωνικής πλειονότητας.
Παρότι ολοκληρωμένη, η Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25 μπορεί να εφαρμοσθεί τμηματικά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει επιμέρους λύσεις, ωφέλιμες για τους πολλούς, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι είναι σε θέση να αντισταθεί σε διάφορες εξωθεσμικές πιέσεις. Είτε των δανειστών, που ελέγχουν τη δημοοσιονομική και φορολογική πολιτική, είτε της διεθνούς ολιγαρχίας, που λεηλατεί τη δημόσια περιουσία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ή των αρπακτικών funds, που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να κανιβαλίσουν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Αν δεν μπορεί να αποκρούσει τις έξωθεν πιέσεις, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει ενάντια στα συμφέροντα των εγχώριων τραπεζιτών, που παρασιτούν εις βάρος των βαριά φορολογούμενων πολιτών, ή και της υπόλοιπης εγχώριας ολιγαρχίας, που φοροδιαφεύγει συστηματικά. Σε κάθε περίπτωση, το ακόλουθο σχεδιάγραμμα από το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΜέΡΑ25, που αποτυπώνει τον πυραμιδωτό και πολυπλόκαμο έλεγχο των δανειστών επί της κυβερνητικής πολιτικής, των μηχανισμών του κράτους και της δημόσιας περιουσίας, είναι χρήσιμο σε κάθε μνημονιακή κυβέρνηση καθώς, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει το συγκλονιστικό έλλειμμα κυριαρχίας της.
Το επόμενο σχεδιάγραμμα αναπαριστά το ίδιο δημοσιονομικό σύμπαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πρότασης Νόμου, ως μια εθνικά κυρίαρχη και θεσμικά αποκεντρωμένη δομή με ενσωματωμένη δημοκρατική λογοδοσία. Αυτό είναι χρήσιμο κυρίως για τους πολίτες, ως απτή σχηματοποίηση μιας ανάκτησης τόσο της εθνικής, όσο και της λαϊκής κυριαρχίας. Με άλλα λόγια, της απεξάρτησης τόσο του ελληνικού κράτους από τη διεθνή ολιγαρχία, όσο και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης από την εγχώρια ολιγαρχία. Δεδομένων των στενών δεσμών μεταξύ των δύο, στο DiEM25 και στο ΜέΡΑ25 κάνουμε λόγο για ολιγαρχία χωρίς σύνορα.
Το DiEM25 χαιρετίζει τις τεχνικές και θεσμικές καινοτομίες της Πρότασης Νόμου.
Το νέο Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών – Δημοσίου αποδεσμεύει, συν τοις άλλοις, το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από την παρασιτική διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Η δε “Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού” για την εκλογή των ανώτατων κρατικών λειτουργών, βραχυκυκλώνει τα εμπεδωμένα συστήματα διαφθοράς και διαπλοκής, θεσπίζοντας τον δημοκρατικό έλεγχο μέσα από την κλήρωση των μελών της. Η πρακτική αυτή έλκει την καταγωγή της από την Αθηναϊκή Δημοκρατία όπου, μεταξύ άλλων, εφαρμοζόταν κατά την επιλογή των μελών της Βουλής των Πεντακοσίων. Εφαρμόζεται και στο DiEM25, για τη στελέχωση τόσο του Επικυρωτικού Συμβουλίου μας, όσο και των Συνελεύσεων Μελών, οι οποίες συγκροτούνται ad hoc στο πλαίσιο της διαδικασίας τροποποίησης των πολιτικών μας ή των ιδρυτικών κειμένων του κινήματος.
Η εν λόγω Πρόταση δεν είναι πολιτική έμπνευση της στιγμής, ούτε κεραυνός εν αιθρία.
Προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας πολιτικής επεξεργασίας και διαβούλευσης, με αφετηρία την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 και τις 7 τομές της Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα, που συνιστούν το προγραμματικό του θεμέλιο. Τέσσερις από τις 7 τομές κωδικοποιούνται στην Πρόταση Νόμου, που εμπλουτίζεται από προηγούμενες νομοθετικές προτάσεις του ΜέΡΑ25, όπως η Τροπολογία για την προστασία πρώτης κατοικίας και την αναστολή του “Ηρακλή”. Σημαντικός σταθμός σε αυτή τη διαδικασία ήταν η Ημερίδα του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια, μια ανοιχτή διαβούλευση γύρω από ένα πολυδιάστατο ζήτημα, που αφορά από τα χρέη και τις υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, την αγορά ακινήτων, τη συνολικότερη προοπτική της οικονομίας, ακόμα και τον εξωτερικό δανεισμό. Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και συνεισέφεραν εμπορικά, επαγγελματικά και οικονομικά επιμελητήρια και συνομοσπονδίες, καθώς και εκπρόσωποι πολιτών: πρωτοβουλίες, ενώσεις, ινστιτούτα και ομοσπονδίες, διαμεσολαβητές και σύνδεσμοι. Τέλος, σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση αυτής της Πρότασης Νόμου είχαν πολιτικές αναλύσεις, οικονομικές προβλέψεις και προηγούμενες προτάσεις, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Σχέδιο 3 σημείων του ΜέΡΑ25/DiEM25 “Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη τώρα!” (έκδοση ευρωομολόγων, οικονομική ενίσχυση πολιτών, πρόγραμμα επενδύσεων) και η διακήρυξη του ΜέΡΑ25 “Ενότητα και αγώνας ενάντια στο 5ο Μνημόνιο”, που καταγγέλλει τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους και καλεί τους πολίτες σε συστράτευση για την αποτροπή νέων δεινών.
Από τις διακηρυκτικές αρχές του ΜέΡΑ25 το 2018, μέχρι την τωρινή κωδικοποίηση ενός νομοθετήματος 60 σελίδων για την επανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας επί των θεσμικών εργαλείων του κράτους, με σκοπό την προστασία των πολιτών του σε ορίζοντα δεκαετίας, ο δρόμος που διάβηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 ήταν δύσκολος, αλλά απελευθερωτικός. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την είσοδο του ελληνικού Εκλογικού Βραχίονα στο κοινοβούλιο, τα πάνω από 130.000 μέλη του DiEM25 στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφουν άλλη μια φορά το βλέμμα στην Ελλάδα, με περηφάνια και προσμονή.
Carpe DiEM25!
Συνέντευξη τύπου του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25, Γιάνη Βαρουφάκη:
Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ