>> Εθελοντές του DiEM25 συμμετείχαν στην υποστήριξη του συντάκτη του WikiLeaks και μέλους του DiEM25, Julian Assange
Της Cristina Soler-Savini
ΒΡΥΞΈΛΕΣ, ΒΕΛΓΙΟ, 19 Ιουνίου 2016.– Μια Ευρωπαϊκή συνάντηση, μια παγκόσμια σύσκεψη σαν καμία άλλη, το #freeAssange, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Bozar των Βρυξελλών απόψε ήταν για να θυμόμαστε αυτούς που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ.
Ο ιδρυτής και συντάκτης των WikiLeaks, Julian Assange, έχει de facto φυλακιστεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για τέσσερα χρόνια. Ως μέλος μιας μοναδικής πρωτοβουλίας παγκοσμίως για την αποκήρυξη αυτής της σκληρής και παράνομης κράτησης, η Βελγική πρωτεύουσα ήταν μια απο τις πάνω από 12 πόλεις που φιλοξένησαν το παγκόσμιο γενονός “First They Came for Assange…”.
Η βραδιά ξεκίνησε με μια σύντομη συζήτηση με το κοινό και το άνοιγμα υπογραφών για το Transparency petition (αίτηση Διαφάνειας) του DiEM25, που οργανώθηκε από τους τοπικούς εθελοντές του κινήματος.
«Κινήματα σαν το DiEM25 βοηθούν στον επεναπροσδιορισμό νέων τρόπων συμμετοχής, καθώς δίνουν φωνή σε εκείνους που είχαν εξαιρεθεί από τον δημόσιο διάλογο», εξήγησε ένα νεαρό μέλος.
Πάνω απο 2000 ήταν παρόντες στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο κάλεσμα «να πάρει τέλος η δίωξη του Assange». Οι Noam Chomsky, Patti Smith, Brian Eno, PJ Harvey, Ai Weiwei, Vivienne Westwood και Michael Moore ήταν ανάμεσα στους φίλους και τα μέλη του DiEM25 που ένωσαν τη φωνή τους στην υποστήριξη του Αυστραλού εκδότη.
Ο Srećko Horvat, συνιδρυτής του DiEM25 και ομιλητής στην εκδήλωση στο Bozar, προειδοποίησε: «Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για τους πληροφοριοδότες και αν δεν διατηρηθεί η πολιτική πίεση, δεν θα δούμε αλλαγή στη μοίρα του Julian Assange. Συναντηθήκαμε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε για τον Julian Assange, γιατί εκείνος μίλησε για λογαριασμό όλων μας.»
Ο τέως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε και αυτός ένα θερμό και ισχυτό μήνυμα συμπαράστασης: «Ο Assange είναι σύμβολο αυτής της συλλογικής προσπάθειας που δημιουργεί δεσμούς φιλίας ανάμεσά μας».
Ο Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία δεν είναι τίποτα χωρίς το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να είσαι στο φεγγάρι και να μιλάς για ισοζυγιακό έλλειμμα οξυγόνου όταν δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο.»
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα πάνελ του ΟΗΕ απεφάνθη ότι ο Assange «κρατήθηκε αυθαίρετα». Η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη κράτηση (WGAD) του ΟΗΕ κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σουηδία να δώσουν τέλος στην στέρηση ελευθερίας του Assange, καθώς συμπέρανε ότι ο συντάκτης των WikiLeaks «είχε αυθαίρετα κρατηθεί από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.» Επιπρόσθετα, το πάνελ του ΟΗΕ όρισε ότι ο Assange «δικαιούται ελευθερία κινήσεων και αποζημίωση.»
Τα συναισθήματα κορυφώθηκαν κατά την ζωντανή σύνδεση με τον Assange από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
«Υπάρχει κάποια παρηγοριά στο να κρατείσαι αυθαίρετα», εξήγησε ο Assange, «υπάρχει κάποια τύχη στο να είσαι κατηγορούμενος. Τύχη στο να σε κατασκοπεύουν σαν τρομοκράτη, τύχη στο να κατηγορείσαι ως σεξουαλικός εγκληματίας. Ίσως πιστεύετε ότι είναι σίγουρα σοκ και καταρράκωση να ξυπνήσει κανείς και να ανακαλύψει τον εαυτό του μεταμορφωμένο σε δαίμονα, σε κάτι, σε κάτι ανομολόγητο. Κάτι τρομακτικό. Όχι, είναι θαυμάσιο, επειδή δεν είσαι εσύ που αλλάζεις, είναι ότι οι άλλοι αλλάζουν. Εσύ μένεις ο ίδιος, αλλά τώρα έχεις ένα δώρο. Τώρα εχεις μια υπερδύναμη. Την υπερδύναμη του κατηγορούμενου. Αυτή η υπερδύναμη είναι το να ξεσκεπάζεις τον πραγματικό χαρακτήρα των άλλων.»
Μέχρι σήμερα, ο Julian Assange έχει στερηθεί την ελευθερία του για 2022 μέρες.
Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ