Μετά από 75 χρόνια εποικιστικής αποικιοκρατίας, το ΕΔΚ αποτελεί τον αντίποδα του Σιωνιστικού εγχειρήματος.
“Είμαι ομοφοβικός φασίστας” Αυτή η θρασύτατη παραδοχή του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Smotrich είναι η απόδειξη της συνεχούς και ανερμάτιστης μετατόπισης του Ισραήλ σε ένα επικίνδυνο και ακραία φονταμελιστικό κράτος. Με αφορμή την επάνοδο του Μπενζαμίν Νετανιάχου ως επικεφαλής της πλέον εξτρεμιστικής κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ στο Ισραήλ, τη συνεχή επέκταση των παράνομων εποικισμών και τις εκκλήσεις του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ να κηρυχθεί “ο τελικός πόλεμος για την πλήρη υποταγή των Παλαιστινίων”, ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη λύση που οραματίζεται το DiEM25;
Βρίσκοντας τη βαθύτερη αιτία: Η πολιτικοποίηση της ταυτότητας στον πυρήνα της αποικιοκρατίας των εποίκων
Η σωστή θεραπεία ξεκινάει με τη σωστή διάγνωση. Η ρίζα του προβλήματος στο Ισραήλ δεν βρίσκεται στην τωρινή του κυβέρνηση ή στα ιστορικά εγκλήματά του, που δεν σταμάτησαν και ποτέ. Είναι η ίδια η φύση του ως κράτος αποκλειστικά και μόνο για Εβραίους που θεωρεί όλους τους Εβραίους ανά τον κόσμο ως ενιαίο έθνος αντί για τμήματα των κοινωνιών όπου ζουν.
Ο Μπένζαμιν Νετανιάχου επακριβώς και ευθαρσώς δήλωσε ότι “ το Ισραήλ δεν είναι το κράτος όλων των πολιτών του… το Ισραήλ είναι το έθνος κράτος του Εβραϊκού λαού και μόνον αυτού” Το σχέδιο των Σιωνιστών έχει επινοήσει μια ξεχωριστή Ισραηλιτική ταυτότητα, η οποία εξαλείφει τις ταυτότητες των μη Ισραηλιτών Εβραίων και έχει οικειοποιηθεί την αποκλειστικότητα στο δικαίωμα λήψης αποφάσεων για τη γη της Παλαιστίνης χωρίς τη δημοκρατική εξουσιοδότηση του Παλαιστινιακού πληθυσμού.
Η πολιτικοποίηση της ταυτότητας μετέτρεψε αυτό που θα μπορούσε να είναι η ειρηνική μετανάστευση των Αμερικανών, Ευρωπαίων ή Αράβων Εβραίων στην Παλαιστίνη σε ένα εποικιστικό- αποικιοκρατικό κίνημα, δηλαδή ένα κίνημα που δεν επιζητεί την ενσωμάτωσή του σε μια υφιστάμενη κοινωνία αλλά την υποκατάστασή της από μια άλλη, με πρόσχημα ζητήματα ταυτότητας.
Ανάλογα ζητήματα πολιτικοποίησης της ταυτότητας έχουν με ιδιαίτερο τρόπο πρωταγωνιστήσει στην ανθρώπινη πολιτική και ιστορία από τον 15ο αιώνα, όταν το ταυτοτικό μοντέλο του “έθνους-κράτους” απέκτησε υπόσταση στην Ευρώπη και μεταφέρθηκε στον “απολίτιστο κόσμο” μέσω της αποικιοκρατίας. Κι έτσι ακολούθησαν αιώνες νόμιμων, πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών διακρίσεων, απαρτχάιντ, δουλείας, εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών, και άλλων φρικαλεοτήτων – κι όλα αυτά τα έχει “ζήσει στο πετσί του” ο λαός της Παλαιστίνης τον τελευταίο αιώνα.
Δεν είναι μόνον οι Παλαιστίνιοι θύματα του Σιωνισμού
Η προσπάθεια προσέγγισης των Ευρωπαίων και Αμερικανών Εβραίων, λες κι αυτοί είναι πολίτες του Ισραήλ κι όχι της δικής τους χώρας, εξασθενεί το δέσιμό τους με τις κοινωνίες στις οποίες ανήκουν. Η εγκαθίδρυση μιας ξεχωριστής Πολιτείας στη βάση της ‘εβραϊκότητας’, την αποξενώνει από το μη-Εβραϊκό περιβάλλον της, ενώ παράλληλα προλειαίνει το έδαφος για ενδο-Εβραϊκές διαχωριστικές γραμμές και έναν κατακερματισμό με βάση την εθνότητα ή την τάξη, όπως γίνεται π.χ με το διαχωρισμό των Ασκεναζιτών (Ευρωπαίων Εβραίων) από τους Μιζραχίτες (Μεσανατολίτες Εβραίους).
Όσο ανεβαίνει ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός από τη μια μεριά της σύγκρουσης, άλλο τόσο αυξάνεται και ο Ισλαμικός φονταμεταλισμός της άλλης πλευράς. Η σκληροπυρηνική πτυχή τέτοιων ιδεολογιών και κινημάτων υποδαυλίζει όχι μόνο τη μεταξύ τους φυλετική και θρησκευτική βία, αλλά και την καταπίεση των ίδιων των πολιτών τους, ιδίως μάλιστα των μειονοτήτων, των ακτιβιστών, των προοδευτικών, των ελευθέρως σκεπτομένων και των αντιφρονούντων.
Εν τέλει , η διεκδίκηση νομιμοποίησης για “ένα κράτος αποκλειστικά των Εβραίων” πυροδοτεί παρόμοιες αποσχιστικές ιδεολογίες και κινήματα στις γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισλαμοφοβικη πολιτική σέχτα των Μαρωνιτών ή ο αντι-Κουρδικός Παν-Αραβισμός, μεταξύ άλλων.
Οι ζωντανές κοινωνίες αποτελούνται από άτομα που έχουν τη δική τους μοναδική ταυτότητα, αλλά η πολιτικοποίηση της ταυτότητας διαρρηγνύει αυτές τις κοινωνίες και σπέρνει τον όλεθρο εντός τους αλλά και πολύ πέρα από τα σύνορά τους. Ίσως η ταμπέλα “η Διεθνής της Οπισθοδρόμησης” να ταιριάζει γάντι σε τέτοια τοξικά πολιτικά κινήματα και τάσεις ταυτοτικής πολιτικής.
Η δημιουργία πολιτικών κινημάτων και λειτουργικών δομών που απο-πολιτικοποιούν την ταυτότητα αποτελεί, επομένως, ένα απαραίτητο βήμα στην αναζήτηση ενός δημοκρατικού, μετα- αποικιοκρατικού κόσμου.
Η μόνη δυνατή λύση: Ενιαίο Δημοκρατικό Κράτος
Η “λύση των δύο κρατών”, η οποία διαιωνίζει το αποικιακό εθνοκρατικό μοντέλο στη βάση του “ενός κράτους για κάθε ταυτότητα”, δεν είναι πραγματική λύση. Ούτε μπορεί ένα ρατσιστικό πρόταγμα να αντιμετωπιστεί με ένα άλλο. Η θεμελιώδης αντίθεση στο Σιωνιστικό σχέδιο δεν μπορεί παρά να είναι ένα άλλο σχέδιο που απο-πολιτικοποιεί την ταυτότητα: Η καθιέρωση ενός Ενιαίου Δημοκρατικού Κράτους για όλους τους πολίτες του σε όλη την Παλαιστίνη.
Η χάραξη μιας πορείας για βιώσιμη λύση απαιτεί ανεξαρτησία και την ικανότητα άσκησης θετικής πολιτικής επιρροής. Η ΕΕ έχει πρόσφατα υπογράψει μια συμφωνία που προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Θα ήταν ολέθριο λάθος για την ΕΕ να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό αέριο απλώς και μόνο για να βρεθεί εξαρτώμενη από το αέριο του Ισραήλ, το οποίο ευθέως στηρίζει το καθεστώς του αποικιακού απαρτχάιντ. Εκτός του ότι αποδυναμώνει τις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή ανεξαρτησία, η δημιουργία μιας τέτοιας εξάρτησης θα μείωνε επιπλέον την επιρροή της εξωτερικής της πολιτικής επί του Ισραήλ, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειές της για μια γνήσια ειρηνική επίλυση.
Η στάση του DiEM25 ότι η μόνη δυνατή διευθέτηση είναι “ένα Ενιαίο Δημοκρατικό Κοσμικό Κράτος στη γη της ιστορικής Παλαιστίνης για τους Εβραίους και τους Παλαιστινίους” το θέτει, επομένως, στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των “αριστερών” ) και είναι συνεπής με το πολιτικό του όραμα για “την απο-κλιμάκωση των εντάσεων, βάζοντας τέρμα στα αποικιοκρατικά εγχειρήματα, και απορρίπτοντας τον μιλιταρισμό και τον επεκτατισμό στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο”.
Η πρωτοβουλία για ΕΔΚ
H Πρωτοβουλία για ένα Ενιαίο Δημοκρατικό Κράτος ξεκίνησε πρόσφατα από ακτιβιστές, Παλαιστίνιους και όχι μόνο, συμπεριλαμβανομένων και μελών του DiEM25. Είναι ένα πολιτικό εγχείρημα που συνάδει με την οπτική του DiEM25 και προτάσσει ένα μετα-αποικιοκρατικό όραμα σύμφωνα με το οποίο τα κράτη είναι εργαλεία για τη διαχείριση των κοινωνικών θεμάτων και όχι “έθνη-κράτη” που λειτουργούν ως πολεμικές μηχανές εκ μέρους μιας εθνότητας, ράτσας, σέχτας ή ταυτότητας ενάντια σε άλλες.
Αυτό περιλαμβάνει τον ορισμό της κατοχής όχι ως την παρουσία Εβραίων, αλλά ως την εγκαθίδρυση ενός Εβραϊκού κράτους. Επίσης, ότι ο αγώνας είναι ανάμεσα στην εθνοκρατία και τη δημοκρατία και όχι μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων. Η πρωτοβουλία ΕΔΚ αφενώς στέκεται απέναντι σε ταυτοτικές λύσεις όπως η σύγκρουση με τους Εβραίους ή η πρόταση για δύο κράτη, αφετέρου υπερβαίνει την εστίαση στα εγκλήματα του Ισραήλ ή στην προσπάθεια για Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις [Boycott Divestments Sanctions), εντάσσοντας τέτοιες στρατηγικές στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης για την ίδρυση ενός δημοκρατικού κράτους.
Ο μακροπρόθεσμος πολιτικός στόχος της πρωτοβουλίας ΕΔΚ είναι να βοηθήσει στον σχηματισμό ενός συνασπισμού πολιτικών κινημάτων και άλλων ομάδων που συσπειρώνονται γύρω από τη λύση για ΕΔΚ και εργάζονται ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα σε διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση από το καθεστώς απαρτχάιντ σε μια κοσμική δημοκρατία.
Αυτό μοιάζει πολύ με εκείνο που επιτεύχθηκε μέσω του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου στη Νότια Αφρική. Συνεπώς ο βραχυπρόθεσμος πολιτικός του στόχος είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση τα υπάρχοντα αφηγήματα και να επαναπροσδιορίσει το βασικό ζήτημα ως δίλημμα: Εποικιστική αποικιοκρατία ή δημοκρατία;
Με σκοπό να κινητοποιήσουμε άτομα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα στην Παλαιστίνη και στο εξωτερικό γύρω από αυτήν την προσπάθεια, απευθυνόμαστε τόσο διαδικτυακά όσο και διά ζώσης σε άτομα και ομάδες που υποστηρίζουν τη λύση ΕΔΚ, που θεωρούν τον Σιωνισμό επικίνδυνο αλλά δεν υποστηρίζουν τη λύση Μποϊκοτάζ-Αποεπένδυση-Κυρώσεις ή απλώς είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν.
Καλούμε τα άλλα μέλη του DiEM25 που επιθυμούν να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία να μας ακολουθήσουν στο Facebook (στα Αραβικά, Αγγλικά, ή Εβραϊκά , να μοιραστούν τον ιστότοπο με τους Παλαιστίνιους ή άλλους φίλους τους που ενδιαφέρονται, να γραφτούν σαν υποστηρικτές του ΕΔΚ ή να έρθουν σε επαφή με τους συγγραφείς αυτού του άρθρου με σκοπό τη δημιουργία μιας Θεματικής Ομάδας του DiEM25. Ας κάνουμε ένα ακόμα βήμα στο μακρύ ταξίδι μας προς ένα δημοκρατικό, μετα-αποικιοκρατικό κόσμο.
Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ