Κλερ Ντέιλι: «Με τον Βαρουφάκη στην Ευρωβουλή θα δυναμώσει η φωνή μας»

Η εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ανέδειξε τον  ρόλο της ΕΕ στην γενοκτονία της Παλαιστίνης

Με μαζική συμμετοχή και αγωνιστικά μηνύματα για Λευτεριά και Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στον κινηματογράφο Τριανόν, την Τετάρτη 15 Μαΐου, επέτειο της Νάκμπα (καταστροφή), 76 χρόνια μετά την έναρξη των διώξεων εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Είχε προηγηθεί η μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς την Ισραηλινή και την Αμερικανική πρεσβεία, στην οποία συμμετείχε δυναμικό το μπλοκ της ενωτικής πρωτοβουλίας μαζί με τους προσκεκλημένους για την εκδήλωση της ίδιας μέρας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Μαριάνα Τσίχλησυν-Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, τόνισε τη σημασία της χρονικής συγκυρίας, την ώρα που συντελείται μια γενοκτονία αλλά  και κορυφώνεται ένα παγκόσμιο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα καταδίκης της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ που υποθάλπουν τα εγκλήματα του Ισραήλ. «Οι φωνές μας ενοχλούν γιατί πάνε κόντρα σε αυτή την πολιτική και είμαστε εδώ για να ενοχλήσουμε» ανέφερε η ίδια.

Xαιρετισμό απέστειλε ο Παλαιστίνιος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Φαΐσαλ Ζαχαρία Ελ Μασρί, τονίζοντας πως στην ηγεσία της σημερινής ΕΕ κυριαρχούν δυνάμεις υποταγμένες στα αμερικανικά και νατοϊκά συμφέροντα. «H γενοκτονία του λαού μας είναι η τελευταία από μια σειρά αιματοβαμμένες θυσίες της Δύσης για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στη Μέση ανατολή» ανέφερε ο ίδιος.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, η  Ιρις  Χέφετς, γερμανοεβραία ακτιβίστρια που έχει κατ’ επανάληψη συλληφθεί στο Βερολίνο για την αντίδρασή της εναντίον της γενοκτονίας, επεσήμανε τον απόλυτο παραλογισμό που επικρατεί στη Γερμανία, να κατηγορούνται δηλαδή ακόμα και Εβραίοι, όπως η ίδια για αντισημιτισμό: «Όταν με συνέλαβαν ήξεραν ότι παραβιάζουν τον νόμο, όταν απαγόρευαν την είσοδο στον Γιάνη Βαρουφάκη ήξεραν πως παραβιάζουν το γερμανικό Σύνταγμα αλλά δεν τους ένοιαζε. Οι ίδιοι καταπατούν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο διάπλατα την πόρτα στην ακροδεξιά».

Εκ μέρους του MERA25 Ιταλίας ο Φεντερίκο Ντόλτσε, επικεφαλής του ιταλικού ευρωψηφοδελτίου, μίλησε για τον αυταρχισμό που βιώνουν όσοι μιλούν για την Παλαιστίνη, ωστόσο απέδωσε την σκληρότητα των κατασταλτικών μηχανισμών στο γεγονός ότι όλο και περισσότερο χάνουν μάχες, δεν κερδίζουν τις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων που όλο και περισσότερο δυναμώνει η φωνή τους. Η Ηλέκτρα Στραβούλη, επίσης υποψήφια ευρωβουλεύτρια του MERA25 Ιταλίας, περιέγραψε τις εικόνες που έχει δει η ίδια στις επισκέψεις της στη Γάζα, ενώ επεσήμανε πως ήρθε η ώρα ο λαός αυτός να πάρει «το μερτικό του απ’ τη χαρά» και να αρχίσει να μετρά νίκες.

Η Κάριν Ντε Ρίγκο, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του MERA25 Γερμανίας, περιέγραψε τις πρωτοφανείς συνθήκες καταστολής που βίωσαν οι διοργανωτές του Παλαιστινιακού Συνεδρίου στο Βερολίνο χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία ως μια χώρα με σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας: «Αν πω στη Γερμανία το σύνθημα που φώναξα σήμερα στην Αθήνα (Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη) θα συλληφθώ από την αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κλερ Ντέιλι τόνισε πως η γενοκτονία συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και παρά την καταδίκη από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Γιατί άραγε γίνεται αυτό, αναρωτήθηκε, απαντώντας πως συμβαίνει μόνο επειδή υπάρχει η στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Λένε όλοι πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Όχι δεν είναι έτσι, το Ισραήλ είναι μια χώρα που κατέχει παράνομα τα παλαιστινιακά εδάφη, είναι μια χώρα εισβολής» είπε η ίδια τονίζοντας πως «όταν η φον ντερ Λάιεν δήλωνε πως το Ισραήλ έχει… καθήκον να αντιδράσει, ήξερε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η ΕΕ εξοπλίζει και δίνει φτερά στο Ισραήλ για να συνεχίζει και φτάσαμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει συνέδριο κατά του ρατσισμού και να καλεί ως κεντρικό ομιλητή τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, εκεί έχουν φτάσει».

Η Κλερ Ντέιλι τόνισε πως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη Γάζα. «Η Γάζα είναι ένα τεστ. Το Ισραήλ είναι το κύριο όπλο για την επίθεση εναντίον των διεθνών συμβάσεων που ισχύουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Είναι μια  δοκιμή για την στρατιωτικοποίηση, για τα σκληρά σύνορα, για την επίθεση στα δικαιώματα των απλών ανθρώπων. Στην ουσία, με όχημα το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέρχεται στις παλιές της αξίες που δεν είναι άλλες από τις αρχές της αποικιοκρατίας».

Τέλος η ίδια τόνισε πως όπως έγινε στο Απαρτχάιντ στη Νότα Αφρική, έτσι και τώρα, έστω και με τεράστιο κόστος για τους Παλαιστίνιους, τελικά θα επικρατήσει η λογική αλλά χρειάζεται καθημερινός αγώνας. Να ακουστεί η φωνή μας. πηγαίνοντας σε κάθε γειτονιά με αυτό το μήνυμα, στηρίζοντας το κίνημα BDS για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ αλλά και ενόψει ευρωεκλογών θα είναι πολύ σημαντικό βήμα να εκλεγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ευρωκοινοβούλιο, Φανταστείτε πόσο δυνατότερη θα ήταν η φωνή μας αν είναι και ο Γιάνης στο ευρωκοινοβούλιο» ανέφερε η ίδια.

Στην ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής ανέτρεψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της προπαγάνδας της Δύσης παρουσιάζοντας και απαντώντας στα ερωτήματα που του θέτουν συνήθως στα συστημικά ΜΜΕ για το θέμα της Παλαιστίνης. Μίλησε για το αν έχει το Ισραήλ δικαίωμα στην αυτοάμυνα, για το αν προσπάθησαν οι Παλαιστίνιοι με ειρηνικά μέσα να κερδίσουν την αυτονομία τους, για το αν ο ίδιος καταδικάζει τη Χαμάς αλλά  και για το πώς τεκμηριώνεται ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία».  Επίσης περιέγραψε το γιατί η Ευρώπη ευθύνεται για τη γενοκτονία αυτή, για το αν θα υπερασπιζόταν ομοίως και τα δικαιώματα των Ισραηλινών θυμάτων αλλά και για το αν ζωντανεύει ξανά ο αντισημιτισμός παγκοσμίως.  «Πόσο ποτάμια αίματος Παλαιστινίων χρειάζεστε για να ξεπλύνετε από τα χέρια σας την ενοχή για το Ολοκαύτωμα;» ρώτησε απευθυνόμενος κυρίως προς το γερμανικό κράτος ο Γιάνης Βαρουφάκης  επισημαίνοντας πως τη γενοκτονία δεν την διαπράττει ο εβραϊκός λαός αλλά το κράτος του Ισραήλ ενώ έθεσε το εύλογο ερώτημα αν οι εικόνες από τις σφαγές στη Γάζα που βλέπει όλος ο πλανήτης συμβάλλουν στο να μειωθεί ή αντίθετα στο να διευρυνθεί ο αντισημιτισμός.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε μήνυση εναντίον του γερμανικού κράτους, για την απαγόρευση εισόδου που του επέβαλε. Αν συμβαίνει αυτό σε εμένα, έναν πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχω και δημόσιο βήμα, φανταστείτε τι καταπίεση υφίστανται οι σύντροφοί μας σε όλο τον κόσμο, φανταστείτε τι καταπίεση υφίστανται οι Παλαιστίνιοι αλλά και οι εβραίοι σύντροφοί μας, ανέφερε μεταξύ άλλων καταγγέλλοντας μάλιστα και την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς εδώ και ένα μήνα αποφεύγουν να πάρουν θέση για μία τόσο εξόφθαλμη παραβίαση των αρχών της ΕΕ, όπως η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προσώπων.

«Με την ψήφο μας και με την δράση μας να χτίσουμε οδοφράγματα για να σταματήσουμε τους πολεμοκάπηλους, τους ολιγάρχες, τα τσιράκια τους […]  Μέσα σε αυτό το Τσίρκο της Ευρώπης, η ελπίδα είσαι εσύ. Κι είναι δυνατή όταν παίρνεις θέση. Με τη δική σου ψήφο, μαζί μας, στις 9 Ιουνίου παίρνεις κι εσύ θέση – απέναντί τους» κατέληξε κλείνοντας την εκδήλωση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλλας

Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη ...

Διαβάστε περισσότερα

Προχωράμε! Το ΜΕΡΑ25 Γερμανίας συνεχίζει να έχει δυνατή φωνή στον δρόμο, κι ας μην έχει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταφέραμε να πείσουμε 118.000 πολίτες να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Φωνάξαμε για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ελευθερία στους δρόμους ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα