Επανένωση ενάντια στη Διχοτόμηση: Το DiEM25 και σύμμαχοι αντιμετωπίζουν το Κυπριακό στη Λευκωσία

Στις 9 Ιουλίου στην Λευκωσία, το DiEM25 στην Κύπρο συνδιοργάνωσε μαζί με την «ΝΕΔΑ» και τον «Δρόμο Ανεξαρτησίας» (Bağımsızlık Yolu), εκδήλωση για το Κυπριακό Πρόβλημα, με θέμα «1974: Φωνές αντίστασης ενάντια στον φασισμό και τη διχοτόμηση», συζητώντας με αγωνιστές του αντιφασιστικού κινήματος και Τουρκοκύπριους συντρόφους για την δική τους εμπειρία και οπτική.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγικές ομιλίες από τον Άνδρο Παγιάτσο, μέλος του “Ξεκινήματος” (Ελλάδα) και της Internationalist Standpoint, από τον Ali Şahin, μέλος του “Δρόμου της Ανεξαρτησίας” (“Bağımsızlık Yolu”) και τον Βαλεντίνο Κοντογιάννη (DiEM25 στην Κύπρο) που κάνοντας μια ιστορική πολιτική αναδρομή, που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«..Ο Ιµπεριαλισµός των δυτικών, τα συµφέροντα των Αµερικανων και των Βρετανών, το ΝΑΤΟ και οι παγκόσµιες γεωστρατηγικές αντιθέσεις συνδυαστικά µε τον εθνικισµό των µητέρων πατρίδων καθόρισαν τις εξελίξεις, τίποτα όµως δεν θα είχε συµβεί αν η ηγεσία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας που ηγεµόνευε αυτό το τόπο είχε σταθεί δίκαια και αρµονικά συνθετικά στα πολιτικά δρώµενα πάνω από τις εθνοτικές διαφορές..»

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ανέντακτοι προοδευτικοί πολίτες αλλά και άτομα από άλλες πολιτικές οργανώσεις, όπως του του «Hade», της «Ανατροπής», της «Άφοα» και της «Ευτοπίας», παρατηρώντας μια μεγάλη σύγκλιση στην ανάλυση και κοινή προσέγγιση μεταξύ όλων των παρευρισκόμενών.

Ως αποφώνηση στην εκδήλωση εκ μέρους του DiEM25 στην Κύπρο, τοποθετήθηκε ο Δήμος Ιωακείμ, για το παρών και το μέλλον, που μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

«..Να αναδείξουμε την κουλτούρα Ειρήνης και τους ιστορικούς κοινούς αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, που έγιναν πριν πολλές δεκαετίες, από κοινού.. Η λύση απαιτεί συνύπαρξη και συνεργασία και αυτά δεν θα καλλιεργηθούν από τα πάνω προς τα κάτω αλλά από τα κάτω προς τα πάνω. Κοινούς αγώνες, κοινές πορείες, κοινές πολιτικές δράσεις και εκδηλώσεις.. Το όραμα μας είναι μια Κύπρος με δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες. Η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού προβλήματος, με πολιτική ισότητα, πρέπει να βασίζεται στην πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού, με την αποχώρηση και των Βρετανικών Βάσεων, χωρίς εγγυητές, με τους υδρογονάνθρακες να μένουν παντοτινά στα έγκατα της γης..»

Κλείνοντας, έχουμε δηλώσει την κοινή επιθυμία μας και για άλλες μελλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις, για να ενισχύσουμε τον δικοινοτισμό, την συνέργεια των δυνάμεων του χώρου και την δημιουργία μιας συμμαχίας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε όλο το νησί, ενάντια στα σκοτάδια διχοτόμησης της ακροδεξιάς, τις αυταπάτες των φιλελευθέρων «προοδευτικών» και τις πολιτικές φτωχοποίησης του ακραίου κέντρου.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Εκλογές στη Γαλλία: Απετράπη η ακροδεξιά απειλή στον δεύτερο γύρο

Η Γαλλία μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλλας

Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη ...

Διαβάστε περισσότερα

Προχωράμε! Το ΜΕΡΑ25 Γερμανίας συνεχίζει να έχει δυνατή φωνή στον δρόμο, κι ας μην έχει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταφέραμε να πείσουμε 118.000 πολίτες να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Φωνάξαμε για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ελευθερία στους δρόμους ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα