Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο New Deal του DiEM25, μια συνεισφορά της Pressenza

Ως συντάκτες του διεθνούς πρακτορείου τύπου Pressenza και ακτιβιστές της ανθρωπιστικής οργάνωσης Κόσμος χωρίς Πολέμους και χωρίς Βία θέλουμε να συνεισφέρουμε στο διάλογο εντός του DiEM25 και στην κατάρτιση ενός καινοτόμου και τολμηρού προγράμματος για τις ευρωεκλογές του 2018.
Το Ευρωπαϊκό New Deal που προωθεί το DiEM25 προτείνει μια σειρά από ενδιαφέροντα μέτρα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης φτώχιας που γεννούν οι πολιτικές της λιτότητας και η υπερεξουσία των τραπεζών και των μη εκλεγμένων τεχνοκρατών, που δεν λογοδοτούν σε κανέναν για τις αποφάσεις τους. Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς να μειωθεί το τεράστιο βάρος των στρατιωτικών δαπανών και να θιγεί η υπερεξουσία της βιομηχανίας των όπλων.
Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και η επιβολή ενός εμπάργκο στην πώληση των όπλων –πέραν του ότι είναι μια ηθική επιλογή ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης- θα απελευθέρωναν τεράστιους πόρους και θα συνεισέφεραν στην εκτόνωση των ένοπλων συγκρούσεων που δημιουργούν τεραστιες ανθρωπιστικές τραγωδίες και εκατομμύρια πρόσφυγες. Πολέμων που στην πλειοψηφία τους γίνονται με όπλα που προμηθεύει η Δύση!
Δεν μπορούμε εξάλλου να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τα φικτά τρομοκρατικά χτυπήματα που κόστισαν τόσες ζωές στο Παρίσι, τη Νίκαια, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, τη Στοκχόλμη, το Μάντσεστερ και το Λονδίνο είναι και αυτά μια τερατώδης απάντηση στους πολέμους που εξαπολύει η Δύση για να εξασφαλίσει κέρδη και πρώτες ύλες, τροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο μίσους, βίας και εκδίκησης.
Οι στρατιωτικές δαπάνες δεν κυριαρχούν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και των τηελοπτικών ειδήσεων, εντούτοις μιλάμε για τεράστια ποσά: σύμφωνα με στοιχεία του Sipri (Stockholm International Peace Research Institute), του πιο πιστοποιημένου και αξιόπιστου ιδρύματος σ’ αυτόν τον τομέα, το 2016 οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν τα 225 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,54 % του ΑΕΠ. ΟΙ ευρωπαϊκές χώρες μέλη του NATO δαπάνησαν 215 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,47 % του ΑΕΠ. Αν συμμορφώνονταν με την προτροπή των ΗΠΑ για υψηλότερη συνεισφορά στις δαπάνες του ΝΑΤΟ, με το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, οι στρατιωτικές δαπάνες θα άγγιζαν τα 295 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή 37% περισσότερο σε σχέση με σήμερα.
Αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη μόνο τέσσερις χώρες – η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο- φτάνουν ή ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, το 2% θα σήμαινε για την Ιταλία μια αύξηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη Γερμανία 30 δισεκατομμυρίων και για την Ισπανία 16 δισεκατομμυρίων. Αυτά τα νούμερα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά αν σκεφτούμε τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες που οι πολιτικές της λιτότητας είχαν και συνεχίζουν να έχουν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Δεδομένης της υποταγμένης αντίδρασης των ευρωπαϊκών χωρών στις απαιτήσεις του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αυτή η αύξηση των δαπανών φαίνεται τώρα σχεδόν βέβαιη. Συμπέρασμα: κόβονται συντάξεις και δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την έρευνα, αλλά λεφτά για όπλα υπάρχουν πάντα!
Ένα άλλο βασικό θέμα που πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του DIEM25 είναι αυτό του αφοπλισμού, ειδικά του πυρηνικού και του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων που είναι γεμάτες με πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Hans Kristensen της Federation of American Scientists, με βάση το δόγμα του ΝΑΤΟ για τον «πυρηνικό καταμερισμό», στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τουρκία υπάρχουν 180 βόμβες B61 των ΗΠΑ (εκτίμηση του 2014). Πρόκειται για πέντε χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και που παραβιάζουν έτσι το άρθρο II (Καθένα από τα μη πυρηνικά κράτη, που μετέχει στη Συνθήκη, δεσμεύεται να μη δέχεται από οιονδήποτε πυρηνικά όπλα ή άλλους πυρηνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, ούτε τον έλεγχο αυτών των όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών, άμεσα ή έμμεσα …). Η Γαλλία διαθέτει εξάλλου περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές και το Ηνωμένο Βασίλειο 225.
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, ένα καλό νέο έρχεται από τις διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Ηνωμένα Έθνη. Η Πρωτοβουλία πάρθηκε από 123 έθνη, στην πλειοψηφία τους αφρικανικά, ασιατικά και νοτιοαμερικανικά και η επόμενη σύνοδος θα λάβει χώρα από τις 15 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου. Διαπραγματεύσεις που, ασφαλώς, εμποδίζονται και αποθαρρύνονται με κάθε δυνατό τρόπο από τις πυρηνικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, εν μέσω μιας εντυπωσιακής σιωπής των ΜΜΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν αυτήν τη συνθήκη είναι λίγες (η Αυστρία, η Κύπρος, το Βατικανό, η Ιρλανδία, το Λιχτενστάιν, η Μακεδονία, η Μάλτα, ο Άγιος Μαρίνος και η Σουηδία) και τους αξίζει κάθε δυνατή στήριξη από την κοινωνία των πολιτών και από τα πολιτικά κινήματα που ενδιαφέρονται για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και ένα τέτοιο μέλλον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξάλειψη αυτών των παράνομων και απάνθρωπων «ωρολογιακών βομβών», των τελευταίων όπλων μαζικής καταστροφής που συνεχίζουν να υπάρχουν.
Εν κατακλείδι, η συζήτηση για τις κοινωνικές ευρωπαϊκές πολιτικές χρειάζεται σαφείς και ισχυρές προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και του αφοπλισμού.
Σύνδεσμος για το δημοσιευμένο άρθρο στον ιστότοπο του DiEM25
Anna Polo – Gerardo Femina

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η εμβληματική Ελληνοαυστραλέζα δημοσιογράφος στο στόχαστρο του σιωνιστικού λόμπι

Αν το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η δημοσιογράφος την οποία σήμερα προσπαθεί να εξοντώσει το ...

Διαβάστε περισσότερα

Επαναπροσδιορίζοντας τη Μετανάστευση: Πολιτικές Λύσεις για Συμπεριληπτικές Κοινωνίες

Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε το τελευταίο μας κείμενο πολιτικής που προτάσσει ένα τολμηρό όραμα για την Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Όχι στο ΝΑΤΟ, ναι στην ανεξάρτητη Κύπρο

Ο δρόμος για ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον δεν βρίσκεται στη στενότερη ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γερμανία

Η Γερμανική Βουλή προετοιμάζεται να ψηφίσει την υιοθέτηση του ορισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματο για τον αντισημιτισμό, με ...

Διαβάστε περισσότερα