Η Πράσινη Νέα Συμφωνία που χρειάζεται η Ευρώπη είναι εδώ και έρχεται σε μία κάλπη κοντά σας αυτόν τον Μάιο

«Αρχίστε το μαγείρεμα και η συνταγή θα ακολουθήσει», είπε ο Brian Eno κατά την έναρξη του DiEM25 τον Φεβρουάριο του 2016.
Και τώρα η συνταγή δημιουργήθηκε. Εκείνη την ίδια ημέρα είχε δηλώσει ότι το DiEM25 θα ήταν ένα κίνημα που θα το οδηγήσουν οι ίδιες οι ιδέες. Όχι παλαιού τύπου πολιτική, ανταλλάγματα και εμπορευματοποίηση, όχι κενά περιεχομένου σλόγκαν. Μετά από μήνες συλλογικής δουλειάς με όλους τους εταίρους της  Eυρωπαϊκής Άνοιξης, της διεθνικής συμμαχίας μας, και αφού εξετάσαμε αναρίθμητα σχόλια και προτάσεις που λάβαμε από τα μέλη μας, είμαστε εν τέλει εδώ.
Την Παρασκευή στις 25 Ιανουαρίου το Συμβούλιο της  Eυρωπαϊκής Άνοιξης επίσημα ενέκρινε την Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη: το πρωτοποριακό μας, παν-Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για αλλαγή.
Από ένα πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης, μέχρι ξεκάθαρων παρεμβάσεων για τον τερματισμό του σκανδάλου των φορολογικών παραδείσων· από ανθρώπινη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, σε ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην ήπειρό μας· από ένα συμπαγές πρόγραμμα για τους εργαζόμενους σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο για τα δικαιώματα των γυναικών και ακόμη περισσότερα, η Νέα Πράσινη Συμφωνία είναι η εναρκτήρια πράξη, το εναρκτήριο συμβόλαιο για οποιονδήποτε θέλει να διαρρήξει το δόγμα της «Ανύπαρκτης Εναλλακτικής» και να φέρει πίσω στην ήπειρό μας την ελπίδα.
Και τα καλύτερα νέα; Οι περισσότερες πολιτικές του προγράμματός μας είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα αύριο. Και θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ζωές κάθε πολίτη της Ευρώπης από την επόμενη μέρα.
Το  μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική θέληση. Και εδώ είναι που εμφανίζεστε στο προσκήνιο εσείς και πάλι. Το Ευρωπαϊκό κατεστημένο έχει επιβάλλει τόσο άδικες και δυσλειτουργικές πολιτικές, ώστε να έχει πυροδοτήσει την μεγάλη εθνικιστική και ξενοφοβική αντίδραση των ημερών μας. Κρίνουμε πως η παρούσα ευρωπαϊκή ηγεσία χρειάζεται να αντικατασταθεί, αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη από τον εαυτό της.
Για αυτό το λόγο, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές ως όχημα, με σκοπό να διαδώσουμε το πρόγραμμα και τις ιδέες μας σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, στην πρώτη πραγματικά διεθνική πολιτική εκστρατεία. Βοηθείστε μας να το κάνουμε πραγματικότητα!
Μετά από δεκαετίες όπου η πολιτική έχει μετατραπεί σε κάτι λίγο παραπάνω από τεχνοκρατική διαχείριση και «business as usual», ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε στο πολιτικό προσκήνιο το δυναμικό των ιδεών και τη δύναμη των ανθρώπων.
«Κάθε ιστορική εμπειρία το επιβεβαιώνει – ο άνθρωπος δεν θα είχε κατορθώσει το δυνατό αν δεν είχε ξανά και ξανά στοχεύσει στο αδύνατο.» Αυτά ήταν τα λόγια του Max Weber σε μια διάσημη επίκλησή του σε γερμανούς φοιτητές το 1919.
Το DiEM25 και η Ευρωπαϊκή Άνοιξη έχουν ξεκινήσει μια φιλόδοξη πορεία για να δείξουν απλά και μόνο αυτό. Γίνετε μέρος της διαδικασίας να κάνουμε το αδύνατον δυνατό!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα