Όχι απλώς ένα ακόμα πολιτικό κόμμα

Εδώ και κάμποσο καιρό μαίνεται ανάμεσα στα μέλη μας μια έντονη συζήτηση αναφορικά με τη συμμετοχή, άμεση ή έμμεση, του DiEM25 σε εκλογικές αναμετρήσεις. Πρέπει; Δεν πρέπει; Κι αν ναι, με ποια ιδιότητα; Πώς θα μπορούσαμε να εμπλακούμε στην εκλογική διαδικασία χωρίς να χάσουμε τον κινηματικό μας χαρακτήρα και τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε και να επηρεάζουμε υπάρχοντα πολιτικά κόμματα μέσω του διαλόγου; Πώς η ίδια μας η αποστολή για εμβάθυνση της Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι συμβατή με την επιδερμική διαδικασία της συμπλήρωσης λίστας υποψηφίων;
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του DiEM25, οι κατά τόπους Αυθόρμητες Ομάδες (ΑΟ) και γενικά τα μέλη μας έχουν συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση με ευρεία ποικιλία απόψεων, σήμα κατατεθέν άλλωστε του DiEM25. Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε τώρα είναι: Πώς θα περάσουμε από το στάδιο της συζήτησης στη λήψη απόφασης;
Το ερώτημα αυτό έχει καταστεί όλο και πιο πιεστικό να απαντηθεί μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, οι οποίες, χωρίς καμία αμφιβολία, έθεσαν τέρμα στις όποιες ελπίδες για μια ομοσπονδιακή, δημοκρατική ώθηση στην ΕΕ από το δίδυμο Μακρόν – Μέρκελ, την τελευταία ελπίδα για κάτι θετικό από το βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημένο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το DiEM25 να αντιδράσει.
Η ΣΕ, στην καθιερωμένη διάσκεψή της που έλαβε χώρα το Σάββατο 23/9 μέσω τηλεδιάσκεψης, έκρινε πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Πολλές ευκαιρίες χάνονται πολύ γρήγορα. Αν το DiEM25 είναι να προκαλέσει αντίκτυπο στις Ευρωεκλογές του 2019, αν είναι να υλοποιήσει την πρωταρχική του δέσμευση να δράσει για τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ πριν αυτή διαλυθεί (μέχρι το 2025;), αν είναι να κρατήσουμε ανοιχτές τις όποιες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ξενοφοβίας που θεριεύει… ε τότε πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, η ΣΕ προτείνει τα ακόλουθα βήματα:
 
Βήμα 1ο: Κάλεσμα για προτάσεις. Προθεσμία: 20 Οκτωβρίου 2017
Τα μέλη μας, οι κατά τόπους ΑΟ και ΠΕΕ (Προσωρινές Εθνικές Επιτροπές) καλούνται να υποβάλλουν περιεκτικές και συγκεκριμένες προτάσεις (οι οποίες φυσικά μπορούν να συνοδεύονται από μακροσκελέστερα επεξηγηματικά κείμενα) αναφορικά με την εκλογική παρουσία του DiEM25 και να τύχουν της κρίσης όλων των μελών του κινήματος μέσω της ψήφου τους.
 
Η ΣΕ για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα καταθέτει την δική της πρόταση ως ακολούθως:
 
 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕ: Το DiEM25 να μη μετατραπεί το ίδιο σε ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα, αλλά να δημιουργήσει (ανάμεσα στα άλλα όργανα και πρωτοβουλίες του) έναν “εκλογικό φορέα”· έναν αυθεντικό διεθνικό πολιτικό φορέα σε όσες περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες είναι δυνατόν. Αυτοί οι φορείς δεν θα είναι ανεξάρτητοι αλλά θα δεσμεύονται από τις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες του μητρικού κινήματος. Αν και πού αυτοί οι εκλογικοί φορείς θα κατεβαίνουν στις εκλογές θα συναποφασίζεται από την ψήφο όλων των μελών του DiEM25 και δη κατά περίπτωση χώρας και βέβαια σε αρμονία με το Μανιφέστο του DiEM25, τις Οργανωτικές του Αρχές και το κείμενο πολιτικών που τιτλοφορείται “ΌΧΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ”.

 

Διαβάστε την λεπτομερή πρόταση για τη δημιουργία των εκλογικών φορέων.

 
Για να μοιραστείτε και να συζητήσετε τις προτάσεις σας ή αυτή της ΣΕ απευθυνθείτε στο φόρουμ μας ή σε οποιαδήποτε ομάδα διαλόγου επιλέξετε. Μόλις έχετε μια τελική εκδοχή της πρότασής σας, στείλτε την μέσω αυτή της φόρμας. Επισημαίνοντας ξανά πως η τελική προθεσμία για την υποβολή σχετικής πρότασης είναι η 20η Οκτωβρίου, προτείνουμε να υποβάλλετε την πρότασή σας μέχρι τις 15/10 ώστε αυτή να ακουστεί και να συζητηθεί στην ώρα της.
 
Βήμα 2ο: ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Ημερομηνία: 1η Νοεμβρίου 2017
 
Στο διάστημα ανάμεσα στην προθεσμία υποβολής προτάσεων (20/10) και την ψηφοφορία της 1η Νοεμβρίου, η ΣΕ αναλαμβάνει να ταξινομήσει και αντιπαραβάλει τις διάφορες αποκρίσεις ως αντιπροτάσεις σε εκείνη της ίδιας, όπως και να τροποποιήσει ακόμα και την δική της πρόταση ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα λάβει. Κατόπιν, την 1η Νοεμβρίου 2017, η εσωτερική ψηφοφορία όλων των μελών θα ξεκινήσει με τουλάχιστον δύο εναλλακτικές: Την (τροποποιημένη) πρόταση της ΣΕ (βλ. παραπάνω), την πρόταση για ΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ αλλά και άλλες επιλογές που θα έχουν τεθεί από τα μέλη μας (όπως θα έχουν ταξινομηθεί από την ΣΕ).
 
Βήμα 3ο: Ενδεχόμενος δεύτερος γύρος ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ. Ημερομηνία: 8 Νοεμβρίου 2017
 
Αν η πρώτη ψηφοφορία δεν βγάλει αποτέλεσμα με 50% συν μία ψήφο, θα προκύψει ένας δεύτερος γύρος ανάμεσα στις δύο επικρατέστερες προτάσεις.
 
Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος από την ίδρυση του κινήματος, αυτή είναι μία απόφαση που όπως πάντα θα λάβουμε συλλογικά και έχοντας πρώτα λάβει υπόψη όλες τις απόψεις και την τεκμηρίωσή τους.
 
Σας ευχαριστούμε που οδηγείτε και εμπλουτίζετε τα σημαντικά επόμενα βήματα του κινήματός μας!
 
Carpe DiEM!
 
>>DiEM25 Συντονιστική Επιτροπή
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα