Τα κύρια σημεία της εκδήλωσης του DiEM25 στις Βρυξέλλες με θέμα: Η αληθινή κατάσταση της Ευρώπης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο στις Βρυξέλλες η μεγάλη εκδήλωση του DiEM25 με θέμα: “Η αληθινή κατάσταση της Ευρώπης σήμερα.”

Στην εκδήλωση παρενέβησαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορρέα που δήλωσε μεταξύ άλλων για την οικονομική πολιτική της ΕΕ: “Όλες οι αποφάσεις που παίρνει η ΕΕ ευνοούν τις οικονομικές ελίτ και ελάχιστες είναι υπέρ των ανθρώπων. Αυτή είναι μια τεράστια ανισορροπία που πρέπει να αλλάξει άμεσα.”

O σύμβουλος του Μπέρνι Σάντερς για διεθνή θέματα καθηγητής Τζεφ Σακς σκιαγράφησε το πόσο σημαντικό είναι για την παγκόσμια πολιτική σκηνή να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρώπης που τροφοδοτείται από την ανεπάρκεια του ευρωπαϊκού κατεστημένου, όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικά σημείωσε: “Η αληθινή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις που το προκαλούν. Που είναι η ευρωπαϊκή πολιτική για αυτό το θέμα; Πουθενά.”

Ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του επισήμανε τις αντιφατικές εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού κατεστημένου όπως ο κ.Γιουνκέρ και ο κ.Μακρόν αναφορικά με την Ευρώπη. Υπενθύμισε ότι το στραγγάλισμα της Ελληνικής Άνοιξης του 2015 ήταν απλά το σύμπτωμα της πολιτικής της Διαρκούς Ύφεσης και του Αυταρχισμού που τροφοδοτεί την ξενοφοβία και τον εθνικισμό στην Ευρώπη και που αποτέλεσε προοίμιο του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Τόνισε ότι στην Ευρώπη οι αριθμοί ευημερούν και οι πολίτες υποφέρουν, ενώ εξήγησε και γιατί το αφήγημα της ανάκαμψης είναι πλαστό ακόμα και για τις πλεονασματικές χώρες όπως η Γερμανία. Ακόμα, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ουσιαστικά δωροδοκεί τον Ερντογάν για να παραβιάζουν μαζί το διεθνές δίκαιο. Τέλος εξήγησε ότι η ύφεση και το αδιέξοδο είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής οικονομικής δύναμης στα χέρια λίγων ανθρώπων και μιας γραφειοκρατίας που φροντίζει για τα συμφέροντα αυτών των λίγων ανθρώπων – κρατώντας τους πολλούς έξω από τη δημοκρατία και διασφαλίζοντας, κατά τη ρήση του Σόιμπλε, ότι οι εκλογές δε θα επιτρέπεται να αλλάξουν τίποτα. Γι’ αυτό ,όπως τόνισε, έχει σημασία η ανάπτυξη του DiEM25 ως ένα κίνημα που έχει το πρόγραμμα και τις προτάσεις για να εκδημοκρατίσει την Ευρώπη και να την οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης, περιεκτικής και οικολογικής ανάπτυξης που θα αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο τα καρτέλ και τους τραπεζίτες.

Παρακάτω ολόκληρη η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη και εδώ το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης:

Σε λίγες μέρες, ο κ.Γιουνκέρ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναγγείλει το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη. Μια τέτοια δήλωση, από τον άνθρωπο που έχει παραδεχτεί ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν οι πολιτικοί άνδρες οφείλουν να λένε ψέματα, πρέπει να μας διαβεβαιώνει για τη συνέχιση της κρίσης και όχι για το τέλος της.
Ο κ.Γιουνκέρ και η κ.Μέρκελ βρίσκονται ακόμα στη θέση τους και το καθεστώς παραμένει άθικτο εξαιτίας της νίκης του Εμανουέλ Μακρόν επί της Λεπέν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη δήλωση Μακρόν στην Αθήνα: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί αν δεν αλλάξει ριζικά.” Δε μίλησε για μια απλή μεταρρύθμιση αλλά για ριζική αλλαγή. Δε γίνεται να έχουν και οι δύο δίκιο. Είτε οι πανηγυρισμοί του Γιουνκέρ είναι σωστοί είτε οι προειδοποιήσεις του Μακρόν.
Φυσικά, ο κ.Γιουνκέρ συνεχίζει την παράδοση του Ευρωπαϊκού Κατεστημένου να αρνείται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης. Και ο κ.Μακρόν φροντίζει να συνεχίζεται η σήψη με το να εκφωνεί ωραίους λόγους μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ η στους πρόποδες της Ακρόπολης αλλά να μην κάνει τίποτα στην πράξη για να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

H Ένωσή μας ξεκίνησε ως ένα καρτέλ της βαριάς βιομηχανίας και εξελίχτηκε σε μια υπερεθνική ένωση τεχνοκρατών της οποίας κύρια αποστολή ήταν να κρατά τους λαούς μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, με τη δημοκρατία να αποτελεί απλά φύλλο συκής που κρύβει τον ολιγαρχικό, ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της ΕΕ. Όσο τα πράγματα πήγαιναν καλά, τα καρτέλ διένειμαν κέρδη και στις διάφορες εθνικές ελίτ. Με την κρίση όμως, ο συνεκτικός ιστός μεταξύ των ελίτ χάθηκε. Έπειτα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθούν στην εξουσία, οι τεχνοκράτες επέβαλλαν τις αποτυχημένες πολιτικές τους με όλο μεγαλύτερο αυταρχισμό.Αυτό το κρεσέντο τιμωρητικού αυταρχισμού τροφοδοτεί τη στενοκεφαλιά της ξενοφοβίας και του εθνικισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Η Ελλάδα ήταν απλώς το σύμπτωμα. Μια κρατική χρεοκοπία μετατράπηκε σε Μόνιμη Ύφεση ώστε οι Γάλλοι, Γερμανοί και Έλληνες τραπεζίτες να απολαύσουν σοσιαλιστικά οφέλη, ενώ οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας ρίχτηκαν βορρά στο θηρίο που είναι οι ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς. Ταυτόχρονα, 19 Κοινοβούλια παραπλανούνταν επί χρόνια. Το 2015 η χώρα μου όρθωσε ανάστημα απέναντι στην Μόνιμη Ύφεση. Θυμάμαι να προειδοποιώ τους μεγάλους και τρανούς του Κατεστημένου ότι αν αγνοούσαν το δημοκρατικό, προοδευτικό και φιλοευρωπαϊκό κίνημά μας ενάντια στη χρεοκρατία, το βάθεμα της κρίσης θα προκαλούσε ένα κύμα αυταρχισμού, ευρωσκεπτικισμού και ξενοφοβίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Δε θέλησαν να ακούσουν.
Εβδομάδες μετά, η Ελληνική Άνοιξη καταπνίγηκε από ένα μοντέρνο πραξικόπημα: το όργανο επιβολής δεν ήταν τα τανκς αλλά οι τράπεζες. Οι πραξικοπηματίες τώρα δε φορούσαν στολές όπως οι συνταγματάρχες το 1967 αλλά κοστούμια.

Οι ίδιοι άνθρωποι είχαν έπειτα το θράσος να καταγγείλουν το λαϊκισμό που διέλυε την Ευρώπη. Δεν είδαν τα σημάδια του επερχόμενου Brexit και όταν ήρθε, το αντιμετώπισαν με την ίδια τακτική που είχαν επιδείξει το 2015 έναντι της Ελλάδας. Έτσι έχουμε καταλήξει με δύο εκδοχές αυταρχικής ανεπάρκειας: η ΕΕ από τη μία στέλνει το διαπραγματευτή Μπαρνιέ με εντολή όχι να διαπραγματευτεί αλλά να υπαγορεύσει όρους και η Βρετανική κυβέρνηση από την άλλη δίνει το ελεύθερο στους υπουργούς να μετεγγράψουν νομοθεσία της ΕΕ στη Βρετανία χωρίς να συμβουλευθούν το κοινοβούλιο.
Όπως η Δυναστεία των Βουρβόνων, το Κατεστημένο ούτε μαθαίνει ούτε ξεχνά τίποτα.

Στην Ευρώπη ενώ οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν  και το Κατεστημένο περιμένει να το γιορτάζουμε. Εμείς εδώ πράγματι γιορτάζουμε αλλά όχι την ψεύτικη ανάκαμψη. Γιορτάζουμε την ανάπτυξη του κινήματός μας, το αντάμωμα τόσων πολλών ανθρώπων που από διαφορετικές ιδεολογικές και γεωγραφικές αφετηρίες και με κοινό παρονομαστή τη Δημοκρατία, ήρθαν εδώ για να καταστήσουν σαφές ότι η μαγική εικόνα που θέλει να παρουσιάσει το Κατεστημένο δε μας ξεγελά ούτε μας αποκοιμίζει.
Όσοι από εμάς είμαστε από την περιφέρεια της ευρώπης δε χρειάζεται να πειστούμε για το αδιέξοδο της κατάστασης γιατί τη βιώνουμε. Χρειάζεται όμως να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τους φίλους μας στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία οι οποίοι, βλέποντας τους ποταμούς ρευστότητας και την άνοδο των τιμών των ακινήτων στις χώρες τους μπορεί να παρασυρθούν να πιστέψουν το πλαστό αφήγημα της ανάκαμψης.
Ας εξετάσουμε το γερμανικό success story: τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας θα πρέπει να επενδυθούν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε ελλειμματικές χώρες. Πόση σωφροσύνη υπάρχει σε αυτή την κίνηση, ειδικά από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά δημιουργούν φούσκες έτοιμες ανά πάσα στιγμή να σκάσουν (όπως έγινε στην Ισπανία και την Ελλάδα); Επίσης πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους των τραπεζών της Φρανκφούρτης να βασίζονται στις εισερχόμενες χρηματικές ροές από τους Γάλλους και Ιταλούς εύπορους για να καλύψουν τα χρέη τους, ειδικά εφόσον ο λόγος αυτής της κίνησης κεφαλαίου είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις οικονομίες των χωρών τους; Και πόσο λογικό είναι να πανηγυρίζει το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ένα πλεόνασμα το οποίο δημιουργείται από αρνητικά επιτόκια τα οποία διαλύουν τα γερμανικά συνταξιοδοτικά ταμεία και προκαλούν δυσπιστία στην περιβόητη γερμανίδα νοικοκυρά που συχνά πυκνά επικαλείται η Μέρκελ.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η οικονομία. Η Ευρώπη έχει χάσει όχι μόνο την ακεραιτότητα της κοινωνικής της οικονομίας αλλά και την ίδια την ψυχή της. Η κυνική χρήση, εκ μέρους της Ευρώπης, των θανάτων προσφύγων στη Μεσόγειο ως αποτρεπτικό μέσο για τη μετανάστευση είναι οριακά εγκληματική. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όπου η Ευρώπη ουσιαστικά δωροδόκησε έναν δικτάτορα για να της επιτρέψει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, είναι σκανδαλώδης. Το να βάζουμε δίπλα δίπλα τις λέξεις “ευρωπαϊκή”, “μεταναστευτική” και “πολιτική” είναι σκέτο ανέκδοτο. Το DiEM25 εργάζεται σκληρά για να ολοκληρώσει την Διεθνιστική Προοδευτική Ατζέντα για την Ευρωπη με συνεκτικές προτάσεις για τη μετανάστευση, τη διαφάνεια και το πέρασμα σε πράσινες τεχνολογίες. Όλα αυτά είναι μέρος της Νέας Συμφωνίας για την Ευρώπη, όπως και τα πλάνα μας για μια διαδικασία συνδιαμόρφωσης ενός σχεδίου για ένα πλήρες, δημοκρατικό Ευρωσύνταγμα.

Τέλος, ας εξηγήσω γιατί δίνουμε τόση έμφαση στη δημοκρατία.

Το Κατεστημένο προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υφίσταται πια η διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Ο πραγματικός σκοπός είναι να μας πείσουν ότι δεν υφίσταται πια και η διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους. Ότι η δημοκρατία είναι μια πολυτέλεια για τους εύπορους  στην οποία οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση.

Εν τέλει η πολιτική αφορά στο ποιος-κάνει-τι-σε-ποιον. Και η δημοκρατία εξασφαλίζει ότι καθένας από εμάς ελέγχει τι γίνεται σε μας και τι γίνεται στο όνομά μας. Η ύφεση και τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής οικονομικής δύναμης στα χέρια λίγων ανθρώπων και μιας γραφειοκρατίας που φροντίζει για τα συμφέροντα αυτών των λίγων ανθρώπων – κρατώντας τους πολλούς έξω από τη δημοκρατία και διασφαλίζοντας, κατά τη ρήση του Σόιμπλε, οι εκλογές να μην επιτρέπεται να αλλάξουν τίποτα. Αυτή είναι η ουσία. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Και σήμερα δεν είμαστε εδώ για τις λεπτομέρειες Είμαστε εδώ για την ουσία.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα