Syria calling!

To DiEM25 καταδικάζει απερίφραστα τους χθεσινοβραδινούς βομβαρδισμούς της Συρίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους

Καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς σαν μία θρασύδειλη και αναποτελεσματική κίνηση που θα χειροτερέψει αντί να βελτιώσει την κατάσταση στη Συρία. Αν όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από το καθεστώς του Άσαντ, οι βόμβες της Δύσης δεν θα βοηθήσουν τα θύματα, ούτε θα αποτρέψουν τη χρήση απάνθρωπων όπλων και μεθόδων από τον Άσαντ ή άλλους εμπλεκόμενους στις Συριακές εχθροπραξίες.
«Μα δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλοί θεατές, μπορούμε;» φωνάζει το Κατεστημένο-όπως έκαναν το 2003 στρώνοντας το δρόμο για την εισβολή στο Ιράκ-η οποία οδήγησε στην Συριακή τραγωδία.
Δε θέλουν να θυμόμαστε ότι, πολλές φορές,  το να κάνεις το λάθος πράγμα είναι χειρότερο από το να μην κάνεις τίποτα.
Την ώρα που στηρίζουν το αποκρουστικό Σαουδαραβικό καθεστώς και τον πολύνεκρο πόλεμό του κατα  της Υεμένης, θέλουν να διαιωνίσουν το μύθο του του “φιλελεύθερου ιμπεριαλισμού” και την πολιτική της ανατροπής καθεστώτων – μια πολιτική που γέννησε την δυστυχία στην Λιβύη, στο Ιράκ και βέβαια στην Συρία.
Το DiEM25  πρεσβεύει ότι, πράγματι,  δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι:
Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία και τις γύρω περιοχές από το 2011. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί απλά επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, ήταν η κινητήριος δύναμη της προσφυγικής κρίσης και της αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Η σχεδόν τριακονταετής συνεχής στρατιωτική ανάμιξη της Δύσης στην περιοχή είναι τεκμήριο της απόλυτης ανικανότητάς της να διασφαλίσει την ειρήνη και την ομαλότητα στην περιοχή, ενώ αντίθετα συμβάλει στην αύξηση της πιθανότητας μιας γενικευμένης σύρραξης.
Μια  γενική  πολιτική συμφωνία είναι η μοναδική βιώσιμη λύση στο Μεσανατολικό. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, αλλά είναι καθήκον μας ως Ευρωπαίων πολιτών να ηγηθούμε μιας τέτοιας προσπάθειας. Αυτή, όπως και κάθε άλλη σύρραξη, πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το  διεθνές δίκαιο, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Το DiEM25 πιστεύει ότι, έστω και τώρα, η Δύση πρέπει να  θέσει πάνω απ’όλα το συμφέρον των κατοίκων της Συρίας και  των υπόλοιπων χωρών που πλήττονται, κυρίως,  από τις συνέπειες του Δυτικού Ιμπεριαλισμού:
-Nα ξεκινήσει μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
-Να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, αλλά και τον εξοπλισμό όσων καταφεύγουν σε βομβαρδισμούς του δικού τους ή άλλων λαών.
-Να σταματήσει να επιδιώκει μιλιταριστιτκές λύσεις σε προβλήματα που δημιούργησε ο μιλιταρισμός.
-Οποιαδήποτε απόφαση για ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων για την εξασφάλιση της ειρήνη πρέπει να τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα

O Γιάνης Βαρουφάκης, ο Jeremy Corbyn και η Ece Temelkuran παρουσιάζουν τη Διακήρυξη της Αθήνας

Ο Πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζουμε το νέο μανιφέστο: Ξημερώνει μια νέα μέρα, με ένα νέο DiEM25

Το κίνημά μας χάραξε νέα πορεία. Πιο ριζοσπαστική, πιο συγκρουσιακή, πιο αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε με το DiEM25: Don’t paint it Green!

To DiEM25 ενάντια στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα