Αυτή τη Black Friday, ας κάνουμε την Amazon να πληρώσει!

Η Black Friday έφτασε — κι ένας άνθρωπος θα επωφεληθεί πιο πολύ από όλους: ο Jeff Bezos, Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon.

Την τελευταία δεκαετία, η Amazon έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια αυτοκρατορία, εκμεταλλευόμενη τους εργαζομένους της, ζημιώνοντας το περιβάλλον και κλέβοντας τα πιο οικεία μας δεδομένα. Η Amazon έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς οι υπόλοιπες επιχειρήσεις πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στα κυμαινόμενα μέτρα.

Οι ανατρεπτικές πρακτικές της Amazon συνιστούν απειλή για τα εργασιακά δικαιώματα και τη δημοκρατία στην ΕΕ.

Αν θέλουμε να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη, είναι απαραίτητο να τιθασεύσουμε τις εταιρικές ολιγαρχίες που ξεκάθαρα πλουτίζουν από τη φοροδιαφυγή και από πρακτικές που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό. Η Amazon υπόκειται σε έρευνα για παράβαση των αντι-μονοπωλιακών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των πρακτικών της στη χρήση big data, τις οποίες εκμεταλλεύεται για να θέσει επιχειρήσεις στην ΕΕ στο περιθώριο. Όμως, ενώ η ΕΕ ελέγχει την Amazon για τη χρήση big data και την υπονόμευση του ανταγωνισμού, δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς και άλλων ζητημάτων που έχουν αναδείξει Ευρωπαίοι συνδικαλιστές.

Οι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν τα αιτήματα των σωματείων εργαζομένων στην Ευρώπη, ώστε να καταπολεμηθούν οι κακές εργασιακές πρακτικές. Πρόσφατο παράδειγμα, η απουσία επαρκών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στη διάρκεια της πανδημίας, όπως στη Γαλλία, όπου «η εταιρεία καταφανώς αθέτησε τις υποχρεώσεις της ως προς την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων της». Εργαζόμενοι στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία χρειάστηκε να προσφύγουν στις κρατικές αρχές ή να απεργήσουν, για να αναγκάσουν τον κολοσσό της λιανικής να σεβαστεί τα μέτρα.

Η Amazon προφανώς θεωρεί ότι είναι υπεράνω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και μπορεί να θέτει τους δικούς της όρους. Εσωτερικές αναφορές της Amazon αποκαλύπτουν την εμμονή της να παρακολουθεί συνδικαλιστές και κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη. Έχει προσλάβει ακόμα και ανθρώπους για να κατασκοπεύουν τους ίδιους τους εργαζομένους της στις αποθήκες για την αποτροπή απεργιών. Η ΕΕ οφείλει να ακούσει τους εργαζόμενους που απαιτούν την ανάληψη δράσης εναντίον της αυτοκρατορίας της Amazon, που είναι γνωστό ότι θέτει σε προτεραιότητα τα μεγάλα περιθώρια κέρδους εις βάρος της ασφάλειας και της ευημερίας τους.

Σας καλούμε να λάβετε μέρος!

Το DiEM25 σας καλεί να υποστηρίξετε έναν συνασπισμό από εργαζόμενους σε αποθήκες, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και πολίτες από όλο τον κόσμο, που διεξάγει τη διεθνή εκστρατεία #MakeAmazonPay για να κάνει την Amazon να πληρώσει. Τη Black Friday, κινητοποιούμαστε σε μια Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη από την Amazon – με απεργίες στις αποθήκες της Amazon και δράσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.

Θα συγκεντρώνουμε εικόνες από DiEMers που δραστηριοποιούνται στα σπίτια τους κι έξω στους δρόμους για να κάνουν την Amazon να πληρώσει – #MakeAmazonPay. Στείλτε τις δικές σας στο comms@diem25.org!

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο ιμπεριαλισμός δίχασε το νησί, οι εργαζόμενοι θα το ενώσουν!

Τα θεμέλια της διαίρεσης της Κύπρου τέθηκαν από τις ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές άρχουσες τάξεις και το μόνο που είχε να κάνει ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Επανένωση ενάντια στη Διχοτόμηση: Το DiEM25 και σύμμαχοι αντιμετωπίζουν το Κυπριακό στη Λευκωσία

Στις 9 Ιουλίου στη Λευκωσία, το DiEM25 στην Κύπρο συνδιοργάνωσε εκδήλωση σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα: 1974: Φωνές αντίστασης ενάντια στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκλογές στη Γαλλία: Απετράπη η ακροδεξιά απειλή στον δεύτερο γύρο

Η Γαλλία μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλλας

Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη ...

Διαβάστε περισσότερα