Ανακοίνωση DiEM25 στην Κύπρο για τις πυρκαγιές

Εκφράζουμε στεναχώρια και θυμό για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ταλανίζουν το νησί μας τις τελευταίες ημέρες και έχουν καταστρέψει τεράστια (για τα κυπριακά δεδομένα) έκταση γης, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη χλωρίδα και πανίδα των πυρόπληκτων περιοχών και του οικοσυστήματος μας, οδηγώντας μας σε ερημοποίηση με μαθηματική ακρίβεια.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι εδώ και δεν πραγματοποιείται τίποτα ριζικό για την αντιμετώπιση της. Τα ολοένα και εντονότερα καιρικά φαινόμενα συναντούν έναν κυβερνητικό-κρατικό μηχανισμό ανίκανο και απρόθυμο να παρέμβει ώστε να αποτρέψει τον αντίκτυπο τους. Μια απροθυμία και ανικανότητα που αποτελεί πολιτική επιλογή, που αναπαράγει τις υπάρχουσες κοινωνικές και ταξικές ανισότητες.

Παρά την συστημική προπαγάνδα, για τις τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές δεν ευθύνονται μόνο οι φυσικοί αυτουργοί ή οι κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες της νυν και τέως Κυβέρνησης που οδηγούν στο συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Οι πολιτικές λιτότητες της Νεοφιλελεύθερης δεξιάς αποψίλωσαν την επάρκεια πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών. Yποχρηματοδότηση/μείωση προϋπολογισμού πυρόσβεσης, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (δεκάδες κενές θέσεις στη Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Τμήμα Δασών), στόλος γερασμένος και διαρκώς μειούμενος, πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά και άλλα οχήματα και το (εγκληματικό) κλείσιμο του Δασικού Κολεγίου.

Ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα για:

  • Στήριξη των πυρόπληκτων
  • Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, της Δασοπροστασίας και της Πυροπροστασίας
  • Να απαγορευτεί η οποιαδήποτε δόμηση και κάθε δραστηριότητα (βλ. εγκατάσταση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκά πάρκα) στις καμένες περιοχές
  • Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι πληγείσες περιοχές
  • Ουσιαστική αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης
  • Ανάσχεση και αντιστροφή της παρακμής και υποβάθμισης των Πυροσβεστικών και Δασικών υπηρεσιών

Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλες τις ομάδες πυρόσβεσης, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Το DiEM25 στην Κύπρο καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες στη Χλώρακα

Το DiEM25 στην Κύπρο καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες στη Χλώρακα και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση DiEM25 στην Κύπρο για τις πυρκαγιές

Εκφράζουμε στεναχώρια και θυμό για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ταλανίζουν το νησί μας τις τελευταίες ημέρες

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές στην Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές

Η “προετοιμασία” της Μητσοτάκης Α.Ε. δυστυχώς, ήδη “φάνηκε”, με μεγάλο μέρος της Αττικής να κατακαίγεται και πάλι, ενώ πολλές είναι και πάλι οι ...

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική μετατόπιση στην Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια εκ νέου αφύπνιση του κινηματικού ακτιβισμού

Καθώς η Ελλάδα μετατοπίζεται προς τα δεξιά, ο κινηματικός ακτιβισμός θα έχει μια ευκαιρία να αναγεννηθεί

Διαβάστε περισσότερα