Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

(Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα insider.gr)
Την Πέμπτη 18 Μαΐου ψηφίστηκε ο νόμος 4472/2017 με τα πρόσθετα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων πολλών, στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, δημιουργείται πλέον η δυνατότητα της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα το άρθρο 59 του νόμου, πέραν των τροποποιήσεων σε ήδη υπάρχοντα άρθρα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προσθέτει δυο νέα άρθρα στον Κώδικα, το 959Α για την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το 998Α που αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ευθέως παραπέμπει στη ίδια διαδικασία του άρθρου 959Α.
Μάλιστα στο άρθρο 60 του Ν.4472/2017, προβλέπεται ότι έναρξη ισχύος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθίσταται η 31η Ιουλίου 2017 (παράγραφος  6  του άρθρου 60), ενώ αφού προβλέπεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν από την 1η έως την 31η Αυγούστου (άρθρο 959Α παρ. 8 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας όπως προστέθηκε με το άρθρο 59 του Ν.4472/2017), ουσιαστικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου του 2017.
Βέβαια, η διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μπορεί να γίνει μόνο όταν η επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση διενεργείται μετά την έναρξη ισχύος (δηλαδή μετά την 31η Ιουλίου 2017) κατά την παρ. 1 του άρθρου  60 Ν.4472/2017. Επιπλέον αν έχει ήδη ασκηθεί ανακοπή κατά της εκτέλεσης, ή εκκρεμεί κατά την έναρξη ισχύος, ή ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, ή αίτηση αναστολής του πλειστηριασμού, δεν είναι δυνατή η μεταβολή του τρόπου διενέργειας του πλειστηριασμού και η μεταβολή του σε διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Πάντως αυτό είναι αδιάφορο αν η επιταγή προς εκτέλεση έχει διενεργηθεί μετά την 1.1.2016 (παρ. 3  άρθρο 60 Ν.4472/2017).
Ωστόσο αν κατά την έναρξη ισχύος, έχει ήδη συντελεστεί η προδικασία του πλειστηριασμού και έχει οριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού, ο επισπεύδων μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα (παρ. 2  άρθρο 60 Ν.4472/2017).
Ενώ τέλος οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται υποχρεωτικά για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (παρ. 5 άρθρο 60 Ν.4472/2017).
Πέραν τούτου, όλως προσφάτως, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν από την Τετάρτη 24 Μαΐου να κατεβάσουν από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης  για το οποίο επιτρέπεται η διεξαγωγή των πλειστηριασμών κατοικιών για χρέη στο Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και τους ΟΤΑ και για ποσά κατάσχεσης άνω των 300.000 ευρώ.
Κάπως έτσι λοιπόν, βρέθηκε ο τρόπος να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και η παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, αφού πλέον αυτοί δεν θα λαμβάνουν χώρα σε δικαστικές αίθουσες, αλλά σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα! Ως εκ τούτου αυτοί που διακήρυτταν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ψήφισαν και νομοθέτησαν την διευκόλυνση της περιαγωγής των σπιτιών αυτών στα χέρια τραπεζιτών και όχι μόνο, παρακάμπτοντας τη λαϊκή αντίδραση και τα κοινωνικά κινήματα. Οπότε πλέον τα κινήματα αν θελήσουν να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να επιστρατεύσουν χάκερς…
Πρακτικά όλο αυτό σημαίνει ότι από Σεπτέμβρη αρκετοί θα έρθουν αντιμέτωποι με το δράμα των πλειστηριασμών. Θα μείνουν ουσιαστικά απροστάτευτοι, υποκείμενοι σε «δικαϊκές διαδικασίες» fast trak, οι οποίες προσβάλλουν την αρχή της δημοσιότητας των πλειστηριασμών και συρρικνώνουν έτι περαιτέρω, τα ήδη συρρικνωμένα από τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δικαιώματα του ασθενέστερου μέρους, του οφειλέτη και καθού η εκτέλεση, έναντι του δανειστή, επισπεύδοντα την εκτέλεση και ισχυρού κατά κανόνα μέρους.
Έτσι λοιπόν από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μια κυβέρνηση δρόμος!

 
Μιχάλης Κριθαρίδης
Μέλος DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα