Αριστερά ξύπνα, και στην Ιταλία είναι εφικτό!

«Το Diem είναι η καλύτερη λύση για μπορέσει να να σωθεί η Ευρώπη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ιταλική L’ Espresso.

«Αριστερά ξύπνα, και στην Ιταλία είναι εφικτό», είναι ο τίτλος συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, στο ιταλικό περιοδικό πολιτικής επικαιρότητας «L’ Espresso».
Το κίνημα Diem (Democracy In Europe Movement), του οποίου είναι συνιδρυτής, πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευσή του στη Ρώμη και ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία για τις 25 Μαρτίου, όταν θα διοργανωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων ευρωπαϊκών συνθηκών.
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, «το Diem είναι η καλύτερη λύση για μπορέσει να να σωθεί η Ευρώπη, με τον εξευρωπαϊσμό τεράστιων προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο εθνικών κρατών. Από την αυξανόμενη φτώχεια μέχρι το χρέος, από τις επενδύσεις που βρίσκονται σε κρίση μέχρι τις τράπεζες και τη μετανάστευση».
«Σήμερα, για να είμαστε πραγματικά ευρωπαϊστές, πρέπει να αντιταχθούμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά την άποψη του οποίου «ακριβώς επειδή είναι ευρωπαϊστής έχει την υποχρέωση να αντιταχθεί στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα, και να προτείνει διαφορετικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δομική κρίση στην οποία έχουμε μπει».
«Το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του, να διορθώσουμε ριζικά το ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να διαθέτουμε, όμως, ένα κατάλληλο σχέδιο για να χειριστούμε μία ενδεχόμενη αποσύνθεσή του, αν δεν καταφέρουμε να το αλλάξουμε εγκαίρως», δηλώνει στο L’ Espresso o ιδρυτής του Diem.
Επίσης, καθιστά σαφές ότι «στόχος του Diem είναι να δημιουργήσει μία συμμαχία ανάμεσα σε προοδευτικούς, οι οποίοι κατανοούν ότι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση της Ευρώπης (και κάθε χώρας) είναι να αλλάξουν οι πολιτικές της καθεστηκυίας τάξης».
Και για την επίτευξη αυτού του στόχου απευθύνει έκκληση σε μαρξιστές, σοσιαλιστές, προοδευτικούς, φιλελεύθερους «ακόμη και σε πεφωτισμένους συντηρητικούς».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις, το Diem «θα εκτιμήσει αν σε κάθε χώρα υπάρχουν συνομιλητές που μπορούν να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ή αν θα χρειασθεί μια πιο άμεση πολιτική προσπάθεια».

Πηγή: Fortune Greece

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα