Ρήξη με τους διαχειριστές: Άρθρο του Γ. Βαρουφάκη στην ΕφΣυν

Το Brexit κέρδισε για έναν λόγο: η Ε.Ε. ταυτίστηκε με τον αυταρχισμό, την καταστρατήγηση των αρχών του ορθολογισμού, την ακύρωση της δημοκρατίας και την υποταγή της ελπίδας στην παράλογη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας.
Παράλληλα, η σύμπλευση της συντηρητικής κυβέρνησης του Λονδίνου και του Σίτι με αυτές τις πρακτικές, στο όνομα της ελευθερίας του κεφαλαίου, διοχέτευσε ένα αντισυστημικό μένος προς το Brexit.
Από τον περασμένο Σεπτέμβρη συμμετέχω ενεργά στην καμπάνια εναντίον του Brexit και υπέρ ενός ριζοσπαστικού ΝΑΙ στο όραμα ενός πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης – του DiEM25.
Σε 16 πόλεις της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας απευθύνθηκα σε προοδευτικούς Βρετανούς εξηγώντας ότι, παρά το ελεεινό πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού εναντίον της Ανοιξης της Αθήνας, η λύση δεν είναι η διάλυση της Ε.Ε. αλλά η σύγκρουση με τις δυνάμεις του ανορθολογισμού-μισανθρωπισμού εκ των έσω.
ΕΝΤΟΣ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ ήταν το σλόγκαν που χρησιμοποίησα.
Σε αυτή τη γραμμή προσελκύσαμε και τη νέα ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Mαζί με τον Τζον Μακ- ντόνελ, τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών, μεταφέραμε το μήνυμα αυτό σε όλο το μήκος και το πλάτος της Βρετανίας.
Απέναντί μας είχαμε όχι μόνο το Σίτι, τη συντηρητική κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (του οποίου οι απειλές απέναντι στους Βρετανούς ψηφοφόρους δούλεψαν υπέρ του Brexit) και την καταρρέουσα γαλλική σοσιαλδημοκρατία, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση της οποίας η εξελισσόμενη συνθηκολόγηση θεωρήθηκε από τους Βρετανούς προοδευτικούς απόδειξη ότι η ελπίδα δεν ζει πια στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. καταρρέει. Το μόνο που μπορεί να τη σώσει είναι ο εκδημοκρατισμός της. Κι αυτό απαιτεί ρήξη με τους διαχειριστές της.
Από την πλευρά των Αθηνών, είναι η τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού να εναντιωθεί στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αποδόμησης.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα