Η bad bank δεν αποτελεί πανάκεια για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Χτες ειδησεογραφικά έπαιξε το θέμα του ενδεχομένου δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας»(bad bank) για τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, κατόπιν δήλωσης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Η bad bank είναι ένα εργαλείο που λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα. Η προτείνομενη από τον διοικητή της ΤτΕ δεν θα έχει καμία διαφορά από τα funds ως προς την λειτουργία της, όπως η τωρινή bad bank της πρώην ΑΤΕ, με τη μόνη διαφορά πώς το κακό χαρτόφυλάκιό τους οι τράπεζες εν μέρει ή εν συνόλω, θα το ξεφορτοθούν στη bank bank με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, με δάνεια στο όνομά του συνοδευόμενα από μνημονία, όπως στην bad bank της πρώην ΑΤΕ.
Ως DiEM25 –  ΜέΡΑ25 καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, με τη δημιουργία μιας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών, που θα λειτουργεί πάνω στη βάση του οικονομικού ορθολογισμού και του σεβασμού στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι η στέγαση.
Η εναλλακτική που προτείνουμε για τα «κόκκινα» δάνεια, αυτό που θεωρούμε ως την πραγματική λύση του προβλήματος, είναι  η ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), που θα έχει διττό στόχο: να προφυλάξει τον δανειολήπτη (ιδίως την πρώτη κατοικία) αλλά και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ