Η bad bank δεν αποτελεί πανάκεια για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Χτες ειδησεογραφικά έπαιξε το θέμα του ενδεχομένου δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας»(bad bank) για τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, κατόπιν δήλωσης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Η bad bank είναι ένα εργαλείο που λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα. Η προτείνομενη από τον διοικητή της ΤτΕ δεν θα έχει καμία διαφορά από τα funds ως προς την λειτουργία της, όπως η τωρινή bad bank της πρώην ΑΤΕ, με τη μόνη διαφορά πώς το κακό χαρτόφυλάκιό τους οι τράπεζες εν μέρει ή εν συνόλω, θα το ξεφορτοθούν στη bank bank με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, με δάνεια στο όνομά του συνοδευόμενα από μνημονία, όπως στην bad bank της πρώην ΑΤΕ.
Ως DiEM25 –  ΜέΡΑ25 καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, με τη δημιουργία μιας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών, που θα λειτουργεί πάνω στη βάση του οικονομικού ορθολογισμού και του σεβασμού στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι η στέγαση.
Η εναλλακτική που προτείνουμε για τα «κόκκινα» δάνεια, αυτό που θεωρούμε ως την πραγματική λύση του προβλήματος, είναι  η ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), που θα έχει διττό στόχο: να προφυλάξει τον δανειολήπτη (ιδίως την πρώτη κατοικία) αλλά και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα