Πρόσφυγες

Καλούμε τους Ευρωπαίους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να απορρίψουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να τερματίσουν την πρακτική της ΕΕ να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές και θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές στον βωμό του κατευνασμού των ξενόφοβων και των υπερεθνικιστών. Σας καλούμε να συστρατευτείτε κι εσείς σε αυτόν τον αγώνα!#diem25 #StopTheDeal


Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι επαίσχυντη

Στις 20 Μαρτίου 2016 τέθηκε σε ισχύ η αμφιλεγόμενη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Προέβλεπε ότι όλοι οι “νέοι παράτυποι μετανάστες” -ευφημισμός για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο- που καταφθάνουν στην Ελλάδα μετά την ημερομηνία αυτή, θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι επαίσχυντη. Σημαίνει ότι η Ευρώπη χάνει την ψυχή της, τάχιστα. Στην ουσία, για να αποποιηθεί τις ευθύνες της απέναντι στους πρόσφυγες, η Ευρώπη δωροδοκεί την Τουρκία. Στέλνει το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι αιτήσεις ασύλου ευάλωτων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που επιβίωσαν από τη φρίκη πολέμων, διωγμών και ενός ταξιδιού γεμάτο κινδύνους, θα απορριφθούν.

Αυτό δεν είναι αναπόφευκτο. Ως DiEM25 υποστηρίζουμε μια μοναδική στα χρονικά δικαστική προσφυγή που μπορεί να τινάξει αυτή τη συμφωνία στον αέρα, βελτιώνοντας ενδεχομένως τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν απελπιστική ανάγκη να έρθουν στην Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες δεν έχουν κανένα νόμιμο μέσο για να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη.

Η Υπόθεση Σαμπίρ Ικμπάλ

Ο Σαμπίρ είναι 40 ετών, ηλεκτρολόγος μηχανικός το επάγγελμα. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, 3 και 5 ετών. Ζούσε σε μια κωμόπολη του Πακιστάν, όπου διηύθυνε μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων. Μια μέρα τον Δεκέμβρη του 2015, μια τοπική ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών επιτέθηκε σε έναν γείτονά του που ήταν χριστιανός. Οι εξτρεμιστές ήθελαν να κατασχέσουν το σπίτι του γείτονα για να το κάνουν μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο). Ο Σαμπίρ τον υπερασπίστηκε.

Αυτή η πράξη αλληλεγγύης άλλαξε τη ζωή του αμετάκλητα. Επειδή βοήθησε έναν χριστιανό, χαρακτηρίστηκε αιρετικός και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη του. Οι εξτρεμιστές δολοφόνησαν μέλη της οικογένειάς του και του στενού του κύκλου. Η γυναίκα και τα παιδιά του κρύβονται. Εάν ο Σαμπίρ επιστρέψει στην πατρίδα του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν.

Ύστερα από ένα τρομακτικό ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου πέθανε και ο πατέρας του, ο Σαμπίρ ζει σε κατάσταση αβεβαιότητας στη Λέσβο, στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2016. Με τις εκκλήσεις του για άσυλο να έχουν απορριφθεί, αναμένει την απέλασή του σύμφωνα με τους όρους της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η υπόθεση του Σαμπίρ μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της επαίσχυντης συμφωνίας

Μια ομάδα εθελοντών στην Ισπανία και την Ελλάδα, με επικεφαλής τον διακεκριμένο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Carlos Jiménez Villarejo, εργάζεται για να σώσει τον Σαμπίρ. Στις 29 Νοεμβρίου 2016 προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την αποτροπή της απέλασης του Σαμπίρ και χιλιάδων άλλων.

Μια επιτυχής ετυμηγορία θα σημάνει κάτι περισσότερο από τη σωτηρία της ζωής ενός ανθρώπου: μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μια για πάντα.

Υπέγραψε την αιτησή μας Ανοικτή επιστολή προσωπικοτήτων στην ηγεσία της ΕΕ