Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε…

Ο ακροδεξιός λαϊκισμός επελαύνει, βλέπετε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία κλπ, ο νέος ομοσπονδιακός γερμανός ΥΠΟΙΚ αποδεικνύεται Σοϊμπλικότερος του Σόιμπλε, το Ευρωπαϊκό εγχείρημα αποδομείται μέρα με τη μέρα…
Όπως εύστοχα έγραφε σε άρθρο του στις 16 Δεκεμβρίου 2017 ο Γιάνης Βαρουφάκης:

«Τα φαινόμενα Τραμπ, Brexit, Λεπέν, η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων στη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμα και τη Γερμανία, αναλύονται και ξανα-αναλύονται με ολοένα πιο περίπλοκα επεξηγηματικά σχήματα. Είναι ως εάν να καταβάλλεται φιλότιμη προσπάθεια ώστε να μη μιλάμε για τον προφανή λόγο και το οφθαλμοφανές αίτιο της καθίζησης του πολιτικού Κέντρου: τον ταξικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εναντίον της εργατικής τάξης και των πιο αδύναμων πολιτών!»

Είναι λοιπόν αυτός ο αδυσώπητος ταξικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι οικονομικές ελίτ στους λαούς που τους στρέφει στην «τιμωρία» των κατεστημένων πολιτικών σχηματισμών – εκπροσώπων των ελίτ – στην κάλπη. Και βάζουμε την τιμωρία σε εισαγωγικά επειδή εν τέλει η ακροδεξιά δεν είναι τίποτα άλλο από την πολιτική εφεδρεία των ελίτ όταν πιέζονται.
Αναφορικά με τη γερμανική πολιτική, τη χώρα που διαφεντεύει τις τύχες της ΕΕ-ΟΝΕ εξάγοντας λιτότητα, προειδοποιούσαμε ακόμα πριν αναλάβει καθήκοντα για τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς, τον αντικαταστάτη του Σόιμπλε, που αρχικά πολλοί έσπευσαν να τον παρουσιάσουν ως κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του:
«Ο Σόλτς ανήκει στη σοσιαλφιλελεύθερη πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας, εκείνης που περιλαμβάνει πολιτικούς σαν τον Τόνυ Μπλαίρ αλλά και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, του οποίου ο επικείμενος νέος γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι μέγας θαυμαστής. Να υπενθυμίσουμε ότι επί Σρέντερ απορρυθμίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις στη Γερμανία κι έγιναν μεγάλες περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, με την περιβόητη Ατζέντα 2010».
Δεν θέλουμε να δρέψουμε δάφνες ότι προβλέψαμε αυτά που έρχονται, δεν ήταν άλλωστε δύσκολο να δει κανείς αυτά που έρχονται. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα.
Όπως συνεχίζει στο ίδιο άρθρο ο Γιάνης Βαρουφάκης:
«Σε μια περίοδο που τα εθνικά κόμματα «εξουσίας» είτε συμμετέχουν ενεργά είτε συναινούν στον ταξικό αυτό πόλεμο σπέρνοντας την αγανάκτηση μέσω του αφηγήματος της ανάκαμψης που θα φέρει η εντατικοποίηση του ταξικού πολέμου…
Σε μια περίοδο που θριαμβεύουν, ως απόρροια του βουβού ταξικού πολέμου, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και το δόγμα «ο καθένας για την πάρτη του» (είτε πρόκειται για άτομο είτε για έθνος)…
Σε αυτήν ακριβώς την περίοδο έχει ωριμάσει η ανάγκη για ένα νέο διεθνιστικό μέτωπο εναντίον ενός καθεστώτος που ούτε καν καπιταλισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί – ενός συνδυασμού πτωχοτραπεζοκρατίας και παρεοκρατίας που χωρίς δεύτερη σκέψη ή αιδώ αντλούν γιγαντιαίο πλούτο από τους πολλούς με τρόπο που θυμίζει το πριόνισμα του κλαδιού στο οποίο κάθονται.
Ως DiEM25 θεωρούμε υποχρέωσή μας να κάνουμε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Διεθνισμού στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Μ’ ένα πρόγραμμα για όλη την Ευρώπη που θα έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τον επιθετικό ανορθολογισμό των απανταχού κυβερνώντων και τον ταξικό τους πόλεμο εναντίον των αδυνάτων».
Ο Διεθνισμός – στη βάση της ταξικής/πολιτικής ένωσης των πολιτών – και η σύγκρουση με τις σκληρά ταξικές πολιτικές του κατεστημένου είναι η λύση. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε την ιστορία ως μια πικρή φάρσα…

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα