Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών

Μία από τις κεντρικές προτάσεις του DiEM25 Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (ΔΕΣΠ), όπου τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα να δύνανται να συναλλάσσονται μεταξύ τους και με το Δημόσιο χωρίς την διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε ΑΦΜ θα ανοίξει μια νέα εφαρμογή στο TAXIS, μέσω της οποίας να πιστώνει και να πιστώνεται χρήματα.
 
Για να αντιληφθούμε τη χρησιμότητα ενός τέτοιου εργαλείου ας επιχειρήσουμε μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της ελληνικής οικονομίας. Το Κράτος έχει θεωρητικά τρεις δυνητικές πηγές εσόδων: τους φόρους, τον δανεισμό και το τύπωμα, που κατά μία έννοια δανεισμό συνιστά επίσης. Το ελληνικό δημόσιο έχει αυτή τη στιγμή μόνο μία πηγή εσόδων: τη φορολογία. Δεν δύναται να βγει στις αγορές να δανειστεί, ούτε βέβαια να προχωρήσει σε αύξηση της προσφοράς του χρήματος, η νομισματική πολιτική δεν είναι στα χέρια του ελληνικού δημοσίου, ή της ελληνικής δημοκρατίας αν προτιμάτε.
 
Το ΔΕΣΠ έρχεται να δώσει καταρχάς μια ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, στην πραγματική οικονομία. Μέσω του ΔΕΣΠ μπορεί να καταστεί εφικτό το σχήμα της Αμοιβαίας Ακύρωσης Χρεών. Όλοι χρωστάμε σε όλους, όλοι χρωστάμε στο Κράτος, το Κράτος χρωστάει ομοίως σε εγχώριους ιδιώτες. Το τελευταίο θα έχει τη δυνατότητα μέσω του ΔΕΣΠ να πιστώσει στους εγχώριους πιστωτές/προμηθευτές του τα ποσά που τους οφείλει. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια καθίστανται αποδεκτά κατά ένα μέρος από τρίτους, επιχειρηματικούς συνεργάτες φερ’ειπείν του πιστωτή, ακριβώς επειδή και οι ίδιοι έχουν ως επιχείρηση διαρκείς φορολογικές εκκρεμότητες με το δημόσιο, για παράδειγμα την απόδοση του ΦΠΑ, που θα γίνεται αποδεκτή από το Κράτος από τα χρήματα που πιστώθηκαν στον αρχικό πιστωτή του.
 
Ουσιαστικά μιλάμε για μια νέα πηγή εσόδων του Δημοσίου. Η Αμοιβαία Ακύρωση Χρεών απελευθερώνει πόρους στην πραγματική οικονομία καθώς δημιουργεί περισσότερο τζίρο, περισσότερες συναλλαγές. Είναι μια άτυπη αύξηση της ποσότητας του χρήματος που δεν γίνεται με τον κλασικό τρόπο καθώς είναι αδύνατον ως χώρα-μέλος της ΕΖ, αλλά με τη μέθοδο της Αμοιβαίας Ακύρωσης Χρεών, που δίνει ένα πεπερασμένο όριο σε αυτή την άτυπη αύξηση της ποσότητας του χρήματος.
 
Το ΔΕΣΠ λοιπόν δύναται να προσδώσει δημοσιονομική χαλαρότητα, καθώς επιτρέπει στο Κράτος να παρέμβει εξομαλυντικά όταν η οικονομία το απαιτεί και η ελληνική το απαιτεί, πάσχει από έλλειψη ρευστότητας και ταυτόχρονη υπερφορολόγηση. Η Αμοιβαία Ακύρωση Χρεών μέσω του ΔΕΣΠ, ιδωμένη ως μια εναλλακτική πηγή εσόδων του δημοσίου, υποκαθιστά σε έναν βαθμό την υπερφορολόγηση.
 
Σε μία δεύτερη φάση, μπορεί να καταστεί μέσω άντλησης κεφαλαίων του Δημοσίου από τους πολίτες με εθελοντική κατάθεση χρημάτων σε αυτόν τον λογαριασμό του taxis. Γιατί να θέλει κάποιος να μεταφέρει ευρώ από το συστημικό τραπεζικό σύστημα στο Δημόσιο; Λόγω πραγματικού επιτοκίου είναι η απάντηση. Για παράδειγμα, κάθε 1000€ που θα κατατίθενται στο taxis , θα αποσβένουν 1100€ ή 1150€ φόρων στο επόμενο έτος, επιτόκιο δηλαδή 10% με 15%. Το δημόσιο θα μπορεί να προεξοφλεί τους μελλοντικούς φόρους και να αντλεί ρευστότητα. Να σημείωσουμε ότι τα τωρινά επιτόκια των τραπεζών είναι κοντά στο μηδέν.
 
Τέλος, το ΔΕΣΠ αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας σε μια ενδεχόμενη και απευκταία από το DiEM25, διάλυση της Ευρωζώνης. Με το πάτημα ενός κουμπιού το νόμισμα αλλάζει όνομα και το δημόσιο έχει ένα έτοιμο και λειτουργικό όχημα για να ασκήσει την όποια νομισματική του πολιτική.
 

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more