Invadarea Ucrainei de către Rusia aduce teamă și un val de refugiați fără precedent pentru România. Mobilizarea cetățenilor români a fost exemplară și imediat s-au găsit soluții pentru preluarea, cazarea și aigurarea necesităților de bază pentru femeile și copiii ucrainieni. Este o mândrie să vezi că valul de solidaritate transcede problemelor teritoriale dintre România și Ucraina, având în vedere că frontierele trasate de Hitler și Stalin încă rezistă și Ucraina are teritorii care au aparținut României, cu populație românească și la care România a renunțat ca o condiție a acceptării în NATO.
După slăbirea și ulterior căderea imperiului Otoman, Rusia prin Imperiul Țarist, URSS și acum Federația Rusă a rămas singurul inamic al Românei. Poveștile bunicilor noștri cu privire la atrocitățile armatei roșii, a KGB și deportările în Siberia sunt vii și din aceste motive românii urăsc cu adevărate acest stat terorist cu structurile sale KGB-iste, militare și mafiote. Chiar și după 1944, URSS, rămânea inamicul numărul 1 al României. În perioada dictaturii comuniste armata română considera URSS ca principalul potențial invadator. Pentru români, Rusia este sinonimă cu agresiunea, cu KGB, cu mafia, cu atrocitățile, cu minciună. Românii nu i-au bănuit niciodată pe ruși de bune intenții. Aici nu ne referim la poporul rus, ci la structurile statului rus, civile, militare și secrete, exponent fiind țarul Putin și oligarhii.
Cea mai dură jignire a uni adversar politic sau opozant folosita se refera la faptul ca este platit de rusi sau pro-Putin. Dar sunt slabe sanse sa fie asa in vreunul din cazuri, avand în vedere ura față de regimul de la Moscova.
Eșecul diplomației în a preveni războiul ridică însă numeroase semne de întrebare. Nu putem accepta că liderii europeni l-au tratat pe Putin ca pe un democrat din naivitate, cum nu putem accepta că relația bolnavă dintre germania lui Schroder sau Merkel cu Rusia lui Putin a fost construită pentru binele țărilor UE și nu pentru a întări Germania în fața țărilor din fostul bloc comunist. Să nu uităm cum Putin cânta și dansa la Hollywood cu vedetele americane, iar Bush Jr îî citea chiar în suflet. Ultima încăunare a lui Putin a fost atât de fastuoasă încât nu credem că analiștii serviciilor secrete nu au înțeles ce face Putin, de ce se înarmează în ritm accelerat, toata acestă inarmare pe bani europeni proveniți din menținerea dependenței de gazul și petrolul rusesc într-un mod ciudat corelat cu absurdul Green Deal și al liberalizării pieței energiei, fără niciun plan de rezervă, doar prin creșterea dependenței de Rusia. România care este sau poate fi independentă energetic și are resurse de gaze este lovită crunt de aceste directive, iar puterea de cumparare va scădea extrem de serios.
Cam așa se resimte în România momentan invazia din Ucraina și, iată, două concepte importante ale dreptului internațional sunt zguduite din temelii: suveranitatea națională și integritatea teritorială. Doctrinele marilor puteri SUA și Rusia au ca element central excluderea oricărei amenințări directe a teritoriului fiecăreia prin instalarea unor sisteme militare care ar putea ținti în interiorul celor doua state. Criza rachetelor din Cuba a fost rezolvată diplomatic și rușii au retras rachetele din Cuba, iar americanii pe cele din Turcia.
Astăzi, frica față de direcția luată de Rusia prin acapararea puterii de către KGB, prin întărirea puterii președintelui KGB-ist Putin, mandat de președinte pe viață, folosirea acelorași proceduri KGB în activitatea polițienească, arestarea sau uciderea adversarilor politici și a ziariștilor de investigație, etc. simultan cu dorința evidentă a unei dictaturi-putere nucleară de a nu permite apropierea adversarilor de granițele sale pentru a izola populația de vreo deprindere cât de cât democratică și a-și crea probleme interne de perpetuare a puterii, apare dorința evidentă pentru progres a vecinilor terorizați de acest monstru si căutarea unor garanții de securitate și dezvoltare. Aceste entități, în viziunea conducerii Ucrainei sunt UE și NATO. România a căutat cu înfrigurare să intre in NATO și a plătit un preț mare pentru asta. Ucrainienii nu știu că intrarea în NATO și în UE nu este tocmai lapte și miere și marile puteri, SUA în special, îți trimite permanent note de plată. Chiar dacă livrează sau nu ceea ce promite sau ceea ce este în contract. SUA și Rusia sunt doi monștri care urmăresc să perpetueze sistemul sferelor de influență, având îmsă la îndemâna mijloace diferite, usia rămâne la politica bocancului pe grumaz în timp ce SUA te îmbie cu vorbe frumoase și se preocupă ca țările respective să aibă guverne obediente față de ei, la fel ca Rusia. Putem concluziona că SUA are un marketing mult mai bun și lasă impresia unei dezvoltări sustenabile pe baze democratice în timp ce creșterea economică are la bază împrumuturile iar democrația este amputată prin tot felul de legi stâmbe care îndepărtează cetățenii de la participarea publică și limitează drepturile electorale, toate sub atenta supraveghere a serviciilor secrete și justiției corupte.
Așadar, noi ca români ne aflăm în plină dictatură neoliberală, împărțiți între Rusia și SUA în care am cedat rușilor fie patrimonii industriale construite înainte de 1989 și le-am permis monopolizarea unor sectoare ale industriei, fie cedăm beneficii nejustificate firmelor americane, cazurile Bechtel, Exxon precum și cheltuielile militare păguboase. În această situație de amestec de teamă față de dușmanul din răsărit și îmbrâțișarea salvatorilor din apus, românii se trezesc blocați într-o exacerbare a neoliberalismului, militarizarea funcției de prim-ministru, eliminarea participării cetățenești la viața publică, creșterea scandalurilor de corupție și nepotism, distrugerea instituțiilor publice, disiparea rolului lor de reglementare și control, adică un haos coordonat care, păstrând proporțiile, aduce din ce în ce mai mult cu un regim de tip Putin, decât cu cea mai fragedă democrație. Din acest motiv sondajele arată un procent de sub 30% al celor care ar fi dispuși să apere țara în caz de agresiune a Rusiei, nu din lipsă de patriotism.
Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici