Cerem demisia reprezentantului UE pentru afaceri externe Josep Borrell pentru remarcile sale rasiste la adresa țărilor din afara Europei

Josep Borrell, reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate a luat cuvântul în data de 13 octombrie la inaugurarea programului pilot al Academiei Diplomatice Europene. Remarcile acestuia denotă o mentalitate ce poate fi considerată rasistă și tributară deprinderilor colonialiste, incompatibilă cu profilul unui înalt demnitar european.

”Europa este o grădină. Noi am construit o grădină. Totul funcționează”, a afirmat acesta.

”În majoritatea celeilalte părți a Lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina”

”Grădinarii ar trebui să aibe grijă. Aceștia nu pot păzi grădina construind ziduri. O mică grădină înconjurată de ziduri înalte pentru a nu permite junglei să înainteze, nu este o soluție, pentru că jungla este prolifică, iar zidurile nu vor fi niciodată suficient de înalte pentru a o proteja.”

Această analogie, este inadmisibilă indiferent de context. Faptul că aceasta vine din partea unui înalt oficial european pentru politici externe, în cadrul unui eveniment public, în fața noilor generații de diplomați, este deopotrivă grotesc și șocant.

Numind majoritatea restului lumii ”o junglă”, Borrell a umilit miliarde de oameni din țările subdezvoltate, care încă suferă efectele unei Europe colonialiste și arată că în loc să caute ispășirea pentru această imensă nedreptate, dorește să o continue.

Comportamentul lui Josep Borrell este pur și simplu incompatibil cu postul pe care îl ocupă. Cerem demisia imediată a acestuia.

Am lansat pe site-ul nostru, o petiție pentru demiterea acestuia și invităm cetățenii europei și ai lumii să o semneze.

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Vom transforma Black Friday în Make Amazon Pay Day (Fă Amazon să Plătească)

Sindicatele, ecologiștii și alte grupuri s-au angajat să transforme reducerile de Black Friday în Make Amazon Pay Day, organizând greve și ...

Citește mai departe

Planul DiEM25 pentru pacea în Ucraina

Membri Diem25 au aprobat o propunere în cinci puncte, care are ca scop terminarea conflictului din Ucraina.

Citește mai departe

Democrația triumfă: Lula câștigă alegerile în Brazilia

Acum, cetățenii Braziliei, au ales speranța în detrimentul fricii, au ales solidaritatea , nu ura.

Citește mai departe

Coordonatorul de Campanie al DiEM25, Dusan Pajovic discută într-un podcast Upstream despre Noul Pact Ecologic

Coordonatorul de campanie al DiEM25, Dusan Pajovic a apărut pe cunoscutul podcast Upstream pentru a discuta Tranziția Verde și Noul Pact ...

Citește mai departe