Wij eisen het aftreden van Josep Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, vanwege zijn racistische opmerkingen over niet-Europese landen

Op 13 oktober sprak Josep Borrell – de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid – bij de opening van het pilotprogramma van de Europese Diplomatieke Academie. Zijn opmerkingen onthullen de ontstellend racistische en koloniale mentaliteit die zelfs tot in het hoogste niveau van het Europese politieke leiderschap is doorgedrongen.

“Europa is een tuin. We hebben een tuin aangelegd. Alles werkt,” zei Borrell.

“Het grootste deel van de rest van de wereld is een jungle, en de jungle kan de tuin binnendringen.”

“De tuinmannen moeten er zorg voor dragen, maar ze zullen de tuin niet beschermen door muren te bouwen. Een mooie kleine tuin omgeven door hoge muren om te voorkomen dat de jungle binnenkomt, zal geen oplossing zijn. Want de jungle heeft een sterk groeivermogen, en de muur zal nooit hoog genoeg zijn om de tuin te beschermen.”

Deze vermeende analogie zou onaanvaardbaar moeten zijn, ongeacht de context. Het feit dat het afkomstig is van het hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, op een openbare bijeenkomst met de volgende generatie EU-diplomaten, is niets minder dan schokkend en grotesk.

Door het grootste deel van de rest van de wereld “een jungle” te noemen, heeft Borrell miljarden mensen in delen van de wereld die onderontwikkeld zijn als rechtstreeks gevolg van de koloniale erfenis van Europa, gedegradeerd. En laat hij zien dat hij dit immense onrecht niet goed wil maken, maar dat het zijn hoogste prioriteit is dit onrecht te laten voortduren.

Het gedrag van Borrell maakt hem simpelweg ongeschikt voor het ambt dat hij bekleedt. Wij eisen zijn onmiddellijke ontslag.

Op onze website  zijn we een petitie gestart waarin we oproepen tot het aftreden van Borrell. We nodigen mensen in Europa en daarbuiten uit deze te ondertekenen.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

DiEM25 steunt komende XR-wegblokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag

Op zaterdag 3 februari gaat XR voor de 36e keer de weg blokkeren tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag

Lees meer

Waarom is de Nederlandse regering echt gevallen?

De regering Rutte viel omdat de gehele Nederlandse politieke elite er niet in slaagde de hoofdoorzaak van gedwongen migratie te erkennen en zich ...

Lees meer

Petitie: Wij eisen het aftreden van Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, het rechtskader van de Europese Unie geschonden en het elementaire morele fatsoen genegeerd

Lees meer

De Griekse regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor rol in oorlogsmisdaden Gaza

MeRA25 Griekenland en het International Centre of Justice for Palestinians informeren de Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis over ...

Lees meer