Το DiEM25 καταγγέλλει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Σερβία από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ένα κύμα λαϊκού ξεσηκωμού ξέσπασε στη Σερβία εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η άμεση αιτία για το ξεκίνημα των διαδηλώσεων ήταν η ανακοίνωση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς για νέο lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που απέδιδε σε “ανεύθυνους πολίτες” το φταίξιμο για την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων.

Στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών μετά την επίσημη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα κυβερνώντα κόμματα πραγματοποίησαν δημόσιες συγκεντρώσεις και εκλογές, διοργανώθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες σε στάδια με 20.000 οπαδούς, τα εργοστάσια δούλευαν κανονικά, μπαρ και κέντρα διασκέδασης που κατά κύριο λόγο ανήκουν σε ζάπλουτους ήταν ανοικτά, ενώ η κυβέρνηση έδινε ψευδείς πληροφορίες για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Οι πολίτες τελικά βγήκαν στον δρόμο, το μόνο μέρος όπου μπορούσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, όχι μόνο για την κακή διαχείριση της κρίσης του Covid-19 εκ μέρους του Βούτσιτς, αλλά για ολόκληρη την 8ετή διακυβέρνησή του. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από το κύμα διαδηλώσεων στη Σερβία.

Οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 7 και 8 Ιουλίου σημαδεύτηκαν από αστυνομική βαναυσότητα και την κυριαρχία μικρών, αλλά καλά οργανωμένων παρακρατικών ομάδων που υποκινούσαν τη βία. Ο κόσμος που ήθελε να εκδηλώσει τη δίκαιη διαμαρτυρία του στο Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και άλλες σερβικές πόλεις βρέθηκε στο επίκεντρο στημένων ταραχών και στη συνέχεια επλήγη από αστυνομικά γκλομπ και δακρυγόνα.

Ορισμένοι διαδηλωτές που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη βία κατέληξαν στη φυλακή. Στα θετικά νέα συγκαταλέγεται ότι η τρίτη νύχτα των διαδηλώσεων ήταν ειρηνική. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να απομονώσουν τις βίαιες ομάδες φωνάζοντας ρυθμικά “Καθήστε κάτω!” κι έτσι δεν τους έδωσαν την ευκαιρία να προκαλέσουν την αντίδραση της αστυνομίας. Παραμένει ανοικτό το ερώτημα ποιες, από τις διάφορες ομάδες που το επιδιώκουν, θα ηγηθούν τελικά των διαδηλώσεων και αν η ενέργεια του κόσμου θα διοχετευθεί σε μια προοδευτική κατεύθυνση.

Ο Miran Pogačar, ακτιβιστής της οργάνωσης ενάντια στις εξώσεις “Združena akcija Krov nad glavom“ (περισσότερο γνωστής ως “Krov”/”Στέγη”), με συμμετοχή και σε άλλους κοινωνικούς αγώνες, από φοιτητικές διαδηλώσεις μέχρι εργατικές απεργίες, συνελήφθη στο Νόβι Σαντ την Τετάρτη.

Παραμένει υπό κράτηση, αναμένοντας την απαγγελία κατηγοριών. Ο Μίραν εξέφραζε λαϊκά αιτήματα όπως την απαίτηση να παραιτηθούν όσοι ευθύνονται για την τραγική κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας και για το καταρρέον σύστημα υγείας, να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης. Αργότερα, στη διάρκεια των διαδηλώσεων προειδοποιούσε ότι ακροδεξιές ομάδες που σχετίζονται με το κυβερνών κόμμα προσπαθούν να κυριαρχήσουν ενώ λεηλατούν την πόλη. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε και μετά από ώρες οι δικηγόροι πληροφορήθηκαν ότι είχε συλληφθεί.

Διάφορες προοδευτικές και αριστερές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα στη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών ομάδων του DiEM25 στο Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ, απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Miran Pogačar καθώς και να να δοθεί τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στους δρόμους των σερβικών πόλεων και οι διασυνδέσεις ανάμεσα στην αστυνομία, την κυβέρνηση και ακροδεξιούς τραμπούκους, που γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, σημαίνουν ότι απαιτείται ισχυρή και αποφασιστική αντίδραση της Αριστεράς σε διεθνές επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο ίδιος ο Πρόεδρός του Donald Tusk (που θήτευσε και Πρόεδρος και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί μια πενταετία) υποστήριξαν τον Βούτσιτς ενόψει των πρόσφατων εκλογών. Όπως υποστήριξαν και την κροατική συντηρητική κυβέρνηση (μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen). Φέρουν ευθύνη όλοι τους για αυτά που συμβαίνουν στην περιφέρεια της ΕΕ. Το DiEM25 καταγγέλλει το κατεστημένο της ΕΕ, που προφανώς συνεχίζει να στηρίζει την αυταρχική τροπή που έχει πάρει η πολιτική σε όλη την Ευρώπη.

Σταματήστε τον ιό της αστυνομικής βαρβαρότητας! Λευτεριά στον Miran και όλους τους θαρραλέους ακτιβιστές και πολίτες στη Σερβία!

Photo credit: EPA – EFE/Andrej Cukic

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα