DiEM25 Κύπρου – Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023

Ως DiEM25 Κύπρου, εκφράζουμε την απογοήτευση και δυσαρέσκεια μας όσο αφορά τις υποψηφιότητες των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυσαρέσκεια, καθώς οι σημερινές υποψηφιότητες προκαλούν ιδεολογική σύγχυση και στρέφουν τον προοδευτικό κόσμο, διασπασμένο, σε μετριοπαθείς, άχρωμες και φιλελεύθερες υποψηφιότητες και την νεολαία στην αποχή. Απογοήτευση, καθώς δεν έχει καταφέρει να σχηματιστεί μια πραγματικά προοδευτική υποψηφιότητα, που να προκύψει μέσα από την συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, των περιβαλλοντικών κινημάτων και του ευρύτερου χώρου, μέσα από δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες. Με μία/ένα υποψήφια/ο που να εκλεγεί από κάτω προς τα πάνω, από την λαϊκή βάση, εκφράζοντας συλλογικές αποφάσεις και όχι ανάθεση από μια κλειστή νομενκλατούρα ή ατομικές αποφάσεις, με στόχο την «Κυβέρνηση των πολλών».

Πέραν της διαδικασίας επιλογής-εκλογής, η υποψηφιότητα που θα εξέφραζε και θα εκπροσωπούμε το κίνημα μας θα πολιτευόταν προς το συμφέρον των πολλών και την προστασία του περιβάλλοντος, ως μια φωνή της εργατικής τάξης, του πρεκαριάτου και των υποαντιπροσωπευόμενων κοινωνικών ομάδων, μέσα από πολιτική ρήξη με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την υπόλοιπη Ολιγαρχία. Το πρόγραμμα διακυβέρνησης θα περιλάμβανε προτάσεις εκδημοκρατισμού της οικονομίας, των θεσμών και των κέντρων εξουσίας. Ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα στόχευε σε κοινωνικές δημόσιες επενδύσεις, υψηλότερο ΕΚΤ (με ΑΤΑ για όλους), στέγη και άνευ όρων βασικό εισόδημα για όλους, επένδυση και θωράκιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, υποστήριξη και προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, μια αντιμιλιταριστική ομοσπονδιακή επανένωση (με πολιτική ισότητα) που θα εντάξει την Κύπρο σε ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων και θα αφήνει όλα τα ορυκτά καύσιμα βαθιά μέσα στη γη, με άμεσα (δίκαιη) πράσινη μετάβαση σε μια οικολογική Ευρώπη.

Μία ριζοσπαστική υποψηφιότητα που φάνταζε μονόδρομος (ακόμη και για την χλιαρή αξιωματική αντιπολίτευση που αριθμητικά και ιδεολογικά καταρρέει) μετά την δεκαετή Συναγερμική λαίλαπα, της απροκάλυπτης διαπλοκής των εξουσιών, που διεύρυνε το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και πλειοψηφίας εργαζομένων, διέσυρε την Κύπρο με τα σκάνδαλα διαφθοράς, ξεπούλησε σκανδαλωδώς τον Συνεργατισμό και ιδιωτικοποίησε το κύριο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου. Μια ενωμένη δεξιά, που μετέτρεψε τα σχολεία σε συντηρητικά εξεταστικά κέντρα, δηλητηριάζει την κοινωνία για το μεταναστευτικό (με πρωτοστάτη το ΕΛΑΜ), εγκλωβίζοντας πρόσφυγες μέσα σε άθλιες συνθήκες, φτωχοποιώντας τον λαό με την ακρίβεια και τις ενεργειακές πολιτικές της και που οδεύει την Κύπρο μας σε μια οριστική καταστροφική διχοτόμηση.

Το DiEM25 Κύπρου, ως ενεργή πολιτική κίνηση παίρνει θέση και καλεί τον Κυπριακό Λαό να καταψηφίσει τις Συναγερμικές υποψηφιότητες και τις υποψηφιότητες της Ακροδεξίας. Το συμφέρον τον πολλών, η υπάρχουσα Δημοκρατία, η προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων, η ταξική αλληλεγγύη, τα δημόσια αγαθά-υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος κινδυνεύουν περαιτέρω από τις ολέθριες νεοφιλελεύθερες, «ακροκεντρώες» και συντηρητικές επιλογές.  Ως κίνημα, θα εντείνουμε την πολιτική μας δράση, για να αυξήσουμε την επιρροή μας στο πολιτικό καθεστώς (εντός και εκτός των κέντρων αποφάσεων), για να καλύψουμε το ιδεολογικό κενό που πολιτικά διαπιστώνεται στην Κύπρο σήμερα και να επιτύχουμε ρήξη με την ολιγαρχία, μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση, ως η μόνη Εναλλακτική.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Γιατί πτώχευσε η Καλιφορνέζικη τράπεζα SVB και πυροδότησε τραπεζική κρίση; Επιστρέφουμε στο 2008;

Κάθε συστημική τραπεζική κρίση έχει μια αφορμή που την πυροδοτεί. Στην περίπτωση της SVB, ο λόγος που πτώχευσε είναι διττός

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023 – Η επόμενη μέρα: Η θέση του DiEM25 Κύπρου

Μετά από ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, το DiEM25 στην Κύπρο ετοιμάζεται να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Φασιστική Τραμπούκικη επίθεση κατά του Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Όχι σε νέα Νάκμπα! Βαρβαρικό έγκλημα το ισραηλινό Πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη

Την στιγμή που το Τελ Αβίβ υπογράφει συμφωνία στην Άκαμπα της Ιορδανίας για την παύση του παράνομου ισραηλινού εποικισμού των Κατεχομένων ...

Διαβάστε περισσότερα