Digital Common Lands

Tα common lands εθιμικά ήταν τα κοινά βοσκοτόπια παραπλεύρως των οικισμών για να βόσκουν οι κάτοικοι τα οικόσιτα ζωντανά τους: μερικά γελάδια, λίγα πρόβατα κλπ. Στην εποχή μας τα common lands είναι ψηφιακά: είναι το clouding, τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανές αναζήτησης, τα διάφορα wiki projects κλπ. Εμείς, οι “commoners”, δεν βγάζουμε πια τα ζωντανά μας να βοσκήσουν στη κοινή γη, αλλά βγάζουμε τον εαυτό μας, τα δεδομένα μας (από φωτογραφίες μέχρι τη δουλειά μας), τις σκέψεις μας, τη ματαιοδοξία μας, τις απορίες μας, τη μοναξιά μας κλπ.
 
Τα common lands, είτε ήταν ιδιοκτησία της κοινότητας, είτε κάποιου ιδιώτη, παρείχαν δικαίωμα χρήσης στους commoners, χωρίς να αφήνουν κανένα κέρδος. Σήμερα είναι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα ως προς αυτό. Τα ψηφιακά common lands αφήνουν μεγάλα κέρδη στους ιδιώτες μετόχους τους. Ο λόγος είναι πως ενώ τα ζωντανά τρώνε το χορταράκι απομειώνοντας το “κεφάλαιο” της γης, στην ψηφιακή κοινή γη κάθε ανάρτηση, κάθε αναζήτηση, κάθε κλικ, κάθε up ή download, κάθε λεπτό ον-λάιν, αυξάνουν το κεφάλαιο της “ψηφιακής γης”.
 
Οι ιδιοκτήτες των σύγχρονων common lands παρέχουν τρόπον τινά την γιγαντιαία βιβλιοθήκη, αποθήκη και πλατεία που πάμε να μάθουμε, αποθηκεύσουμε, να συζητήσουμε, να δειχθούμε, να ρωτήσουμε, να διαβάσουμε, να, να, να… τοποθετώντας γύρω της διαφημιστικές πινακίδες κάθε είδους και για κάθε γούστο, customized μέσω των αναλύσεων big data. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η πλατεία, τόσο αυξάνεται το κεφάλαιο των ιδιοκτητών των ψηφιακών common lands και τα κέρδη τους: σε αντίθεση με τα ζωντανά που μείωναν το υλικό κεφάλαιο των common lands, εμείς το αναπαράγουμε με όλο και αυξανόμενη παραγωγικότητα όπως δείχνουν οι έρευνες για την χρήση του διαδικτύου που βαίνει αύξουσα παγκοσμίως. Επίσης, μεγάλο μέρος από την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους, όπως για παράδειγμα το διαδίκτυο.
 
Είναι καιρός ένα κομμάτι από αυτή την εκμετάλλευση των σύγχρονων common lands να αρχίζει να επιστρέφει στην κοινωνία υπό τη μορφή ενός μερίσματος κοινωνικού προσήμου στη μετοχική σύνθεση των εν λόγω κολοσσών. Το DiEM25 προτείνει την καθιέρωση του Καθολικού Βασικού Μερίσματος (Universal Basic Dividend), όπου ένα μέρος από τη μετοχική σύνθεση κάθε μεγάλης εταιρείας που προβαίνει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να κατευθύνεται σε ένα Κεφαλαιακό Αποθεματικό Ταμείο που θα χρηματοδοτεί το Καθολικό Βασικό Μέρισμα, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις προνοιακές δομές κάθε χώρας αλλά αντιθέτως ενισχύοντάς τες.
 
Αλέξης Σμυρλής, Οικονομόλογος
Μέλος DiEM25 Ελλάδας

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα