Σχόλιο του DiEM25 για τα εγκώμια Ντάισελμπλουμ προς την ελληνική κυβέρνηση

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά είπε ότι θέλει να τιμήσει την Ελλάδα γιατί από την έναρξη του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα έγιναν πάρα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στα δημοσιονομικά, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, της αγοράς εργασίας και του κοινωνικού κράτους, καθώς και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Με άλλα λόγια ο κ.Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: πως μετά τη συνθηκολόγηση του καλοκαιριού του 2015, η ελληνική κυβέρνηση υπακούει πιστά στις επιταγές των δανειστών, εφαρμόζοντας όλες εκείνες τις πολιτικές απορρύθμισης που οδηγούν στην ερημοποίηση της χώρας εξωθώντας τους νέους στη μετανάστευση και όλους τους υπόλοιπους στη φτωχοποίηση.
 
Ταυτόχρονα ο κ.Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς αυτό που ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνιζε από την αρχή της κρίσης: ότι τα μνημονιακά δάνεια δόθηκαν στη χώρα για να σωθεί ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας, κυρίως οι γαλλογερμανικές τράπεζες και όχι η Ελλάδα. Ο κ.Ντάισελμπλουμ είπε συγκεκριμένα κάνοντας ανασκόπηση των ελληνικών μνημονίων: «σκοπός του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ήταν να μην επηρεαστεί και το υπόλοιπο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την ελληνική κατάρρευση. Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας» είπε, εξηγώντας ότι επρόκειτο για μια τεράστια κρίση, καθώς κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση όλος ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ε.Ε.
 
Εμείς στο DiEM25 δεν επιθυμούμε τα εγκώμια των δανειστών, επιθυμούμε μια βιώσιμη λύση με βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακή πολιτική για τη χώρα, κάτι που σημαίνει ανυπακοή στο τρέχον ευρωπαϊκό κατεστημένο και στις επιταγές των δανειστών.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ