Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

“Eίναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή ότι, σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος προσωποποιεί και εκπροσωπεί την ενότητα στη βάση, το συνδυασμό του πολιτισμού και τις κινηματικής δραστηριότητας σε όλους τους χώρους χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαγκωνισμούς.”

Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης την προσχώρηση στο ΜέΡΑ25 του Δημήτρη Ζερβουδάκη, καθώς και την υποψηφιότητά του για την Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης στις ερχόμενες εκλογές.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του καλλιτέχνη και με την οξύνοια του ενεργού πολίτη. Ακολουθούν τα λόγια του:

“Κατ’ αρχάς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί είναι ιδιαίτερη τιμή για την οικογένειά μου και για μένα αυτή η πρόταση. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους. Ζω σε αυτήν την πόλη, εδώ έχω προσπαθήσει να ολοκληρωθώ καλλιτεχνικά, έχω προσπαθήσει μέσα στα χρόνια να συνδέω πάντα το καλλιτεχνικό μου πόνημα με την ευρύτερη εικόνα, με κέντρο πάντα τον άνθρωπο. Έτσι μεγαλώσαμε σ’ αυτήν την πόλη. Εμείς είμαστε από τα παιδιά που ανήκουμε στη λεγόμενη κινηματική οραματική αριστερά. Βρίσκουμε χαρά μέσα στη ζωή την κινηματική. Καθημερινά επικοινωνούμε με συντρόφους, συναγωνιστές, φίλους. Υπάρχει αλληλεπίδραση σε ζητήματα πολιτικής, σε ζητήματα που ειδικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο στη Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά την καταστολή, υπάρχει τεράστια καθημερινή ανάγκη να είμαστε παρόντες και να συμμετέχουμε και έτσι συνεχίζουμε. Το ΜέΡΑ25 δεν το γνώρισα τώρα, ούτε τον κ. Βαρουφάκη. Χρόνια παρακολουθώ, όπως όλοι φαντάζομαι. Όμως υπάρχει ένα κομβικό σημείο που θα μου επιτρέψετε να σταθώ. Όντως υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι. Να μπορέσουμε να βάλουμε την πολιτική σε εκείνο το επίπεδο, όπου μέσα από αυτήν θα προαγόμαστε και θα είμαστε ευτυχείς και όχι κατηφείς και δυστυχισμένοι από τις απανωτές ήττες.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξαναβρεί το Όχι την περπατησιά του. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς που είμαστε τραυματικά παιδιά της Αριστεράς, επιτρέψτε μου αυτόν τον όρο γιατί έτσι νιώθω, να πούμε ότι το μέτωπο επιτέλους όλων των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων μπορεί και πρέπει αυτήν την ώρα να γίνει πραγματικότητα. Και να είναι αυτή που θα οδηγήσει το μέλλον του τόπου σε κάτι πιο φωτεινό και όχι αυτό το φασιστικό σκοτάδι που μας έχει κατακλύσει στις μέρες μας.

Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους μου, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ, που τους βλέπω εκεί και με συγκινούν πολύ. Έχουμε ένα ιστορικό σωματείο, το Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος στο οποίο έχουμε δώσει την ψυχή μας. Κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι για μένα αυτό μπορεί αυτό να αποτελεί εφαλτήριο. Ναι, έτσι είναι, είναι αλήθεια αυτό. Δεν νιώθω ότι πρέπει να απολογηθώ για κάτι. Ίσα-ίσα, από αυτό το βήμα καλώ όλους τους συναδέλφους να μας στηρίξουν σ’ αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτό που έρχεται σε ό,τι αφορά τον κλάδο είναι πραγματικά ζοφερό. Θα συνεχίσω τις υποχρεώσεις μου στο σωματείο για όσο καιρό το σωματείο με επιλέγει για αυτό το σκοπό και όσον αφορά την κοινωνική μου ζωή δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να αφήσω τη δουλειά μου, γιατί την υπεραγαπώ, τα τραγούδια, τους φίλους, τις παρέες, που κοινωνούμε όλα αυτά τα χρόνια. Και βέβαια πάνω απ’ όλα την κινηματική ζωή στην πόλη. Έχουμε ανάγκη από αυτό το πράγμα, έχουμε ανάγκη από αυτόν τον τρόπο ζωής και σας καλώ όλους να πλαισιώσετε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίες αρχίζουν και προβάλουν δειλά-δειλά και προσπαθούν να αρθρώσουν έναν άλλο λόγο, ένα λόγο πραγματικά μετωπικό. Γιατί τι νόημα έχει να κάνω εγώ ένα μέτωπο με τον εαυτό μου; Δεν έχει κανένα νόημα. Το μέτωπο θα το κάνω με τους άλλους. Αυτή η εσωστρέφεια της Αριστεράς, αυτός ο βαυκαλισμός κατ’ εμέ ο ιδεολογικός, που έχει και άλλη εξήγηση που δεν είναι της παρούσης, πρέπει να τελειώνουμε σιγά-σιγά μαζί του. Η Αριστερά πρέπει να ξαναβρεί το όραμά της. Χαίρομαι πάρα πολύ που το ΜέΡΑ25 αυτοπροσδιορίζεται σε αυτό το χώρο της κινηματικής Αριστεράς και αυτό μου φέρνει μεγάλο αναπαυμό. Έφερα και ένα χαρτάκι να σας δείξω.

Δεν είναι δικό μου.

Το έχετε δει να κυκλοφορεί;

Σπάνια. Μια καλή ευκαιρία λοιπόν για να πούμε που ακριβώς συναντιόμαστε. Εδώ ακριβώς συναντιόμαστε. Εδώ είναι λοιπόν τα 7+1 σημεία που ανέφερε και ο Γραμματέας από το συνέδριο, το οποίο ήταν ένα εξαιρετικό συνέδριο, δημοκρατικό στην ψυχή του, με μια υψηλή αισθητική. Έχουν και αυτά τη σημασία τους. Υπήρξε πραγματικά μια διαβούλευση, τολμώ να πω, γνήσια και υγιής, ώστε να καθοριστούν αυτές οι 7 τομές οι οποίες δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική παράταξη, κανείς δεν έρχεται στην ώρα του να τις συζητήσει. Είναι μαγικό αυτό που κάνετε, που προσκαλείτε σε αυτή τη συζήτηση. Μην σας κουράσω άλλο, σας ευχαριστώ και πάλι. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες.  “

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο κίνδυνος του πολέμου με ευθύνη του ΝΑΤΟ αυξάνεται – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Τα γεράκια του Ευρωατλαντισμού και του πολέμου θέτουν πλέον ανοιχτά την προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Το DiEM25 στην Κύπρο χτίζει ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενες-οι δεν έχουν υποψήφιους που να εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες και δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε την Ευρώπη για την υπεράσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας

Οι υποψήφιοι των κομμάτων MέΡΑ25 στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία σκοπεύουν να μεταμορφώσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για τους συλληφθέντες της Νομικής

Με αφορμή τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη σχεδιαζόμενη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ...

Διαβάστε περισσότερα