Δημοκρατία και Διεθνής Αλληλεγγύη – Θρίαμβος στη Βολιβία

Οι εκλογές της Βολιβίας προτάσσουν έναν τρόπο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη νίκη της λαϊκής εξουσίας.

ΛΑ ΠΑΖ – Έπειτα από ένα χρόνο καταστολής, αντιποίνων και ρατσιστικής βίας, ο λαός της Βολιβίας αποκατέστησε τη δημοκρατία και ανέδειξε ξανά το Κίνημα Προς τον Σοσιαλισμό (MAS) στην προεδρία.

Η Προοδευτική Διεθνής χαιρετίζει τον λαό της Βολιβίας για το θάρρος του κατά τη διάρκεια των ειρηνικών αυτών εκλογών, ως πηγή έμπνευσης για τις προοδευτικές δυνάμεις παντού. Οι εκλογές της Βολιβίας δεν έδειξαν απλώς στον κόσμο πώς να νικήσει τον αυταρχισμό και τους ιμπεριαλιστικούς του συμμάχους. Όπως παρατήρησε αυτή την εβδομάδα η αντιπροσωπεία της Προοδευτικής Διεθνούς στη Βολιβία, οι εκλογές αποκάλυψαν επίσης τη δύναμη της διεθνούς αλληλεγγύης να υπερασπιστεί τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Η αντιπροσωπεία της ΠΔ — με επικεφαλής τον Gerardo Pisarello (Ισπανία), τη Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα) και τον Maciej Konieczny (Πολωνία) — έφτασε στη Λα Παζ με σαφή αποστολή: να διασφαλίσει ότι ο λαός της Βολιβίας ασκεί ελεύθερα και δίκαια τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Χρηματοδοτούμενη από δωρεές των μελών της Προοδευτικής Διεθνούς παγκοσμίως, η αντιπροσωπεία μετέφερε τις ελπίδες κινημάτων, κομμάτων και ανθρώπων που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ωστόσο, στελέχη της de facto κυβέρνησης της Βολιβίας αποπειράθηκαν να εκτροχιάσουν την αποστολή μέσω τακτικών κλιμακούμενου εκφοβισμού. Ο Marcel Rivas Falon, Γενικός Διευθυντής Μετανάστευσης στη Βολιβία, απείλησε την αντιπροσωπεία της Προοδευτικής Διεθνούς ότι θα “υποστεί τις συνέπειες” στα χέρια της υπηρεσίας του. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Arturo Murillo κατηγόρησε την αντιπροσωπεία της ΠΔ ως ”ταραξίες” που “είτε θα μπουν στο αεροπλάνο, είτε στη φυλακή”, προσθέτοντας δυσοίωνα: “Ξέρουμε ποιοι είστε και πού βρίσκεστε”.

Η αντιπροσωπεία αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτές τις τακτικές εκφοβισμού. Όπως δήλωσε ο βουλευτής Maciej Konieczny: “Αποφάσισα να συμμετάσχω στην αποστολή εκλογικών παρατηρητών της Προοδευτικής Διεθνούς από ανησυχία για μία πιθανή εκλογική νοθεία ή ένα ακόμη πραξικόπημα. Οι αρχές προσπάθησαν να μας εκφοβίσουν και ξεκίνησαν μια εκστρατεία ψεμάτων και δόλου. Όμως οι χειρότεροι φόβοι μας δεν επιβεβαιώθηκαν την ημέρα των εκλογών. Αντ’ αυτού, γίναμε μάρτυρες μιας πραγματικής γιορτής της δημοκρατίας”.

Στις 18 Οκτωβρίου, η αντιπροσωπεία της ΠΔ διέσχισε τις πόλεις Λα Παζ και Ελ  Άλτο για να παρακολουθήσει τη δημοκρατική διαδικασία της Βολιβίας.

Σε περισσότερα από 10 εκλογικά κέντρα — συμπεριλαμβανομένων σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, ενός κέντρου αγροτικής κοινότητας και μίας φυλακής στην καρδιά της Λα Παζ — η ψηφοφορία διεξαγόταν ειρηνικά και ομαλά. “Είμαστε μάρτυρες μιας μαζικής έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, ενός θεμελιώδους στοιχείου του βολιβιανού συντάγματος. Σε κάθε εκλογικό κέντρο στη διαδρομή μας, παρατηρούσαμε χιλιάδες ψηφοφόρους να ασκούν ειρηνικά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα”, δήλωσε η Tessy Schlosser της αντιπροσωπείας της ΠΔ.

Ο θρίαμβος της δημοκρατίας στη Βολιβία είναι απόδειξη της κινητοποίησης ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος – όχι μόνο την ημέρα των εκλογών. Μια διαρκής εκστρατεία απεργιών και οδοφραγμάτων, ενορχηστρωμένη από συνδικάτα σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν κρίσιμη για την εξασφάλιση της ψηφοφορίας πολύ πριν να ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή.

Πίσω από τον λαό της Βολιβίας στεκόταν ένα κοινό μέτωπο διεθνών παρατηρητών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην de facto κυβέρνηση: παρακολουθούμε. Περισσότεροι από 100 διεθνείς παρατηρητές ταξίδεψαν στη Βολιβία, παρά τους κινδύνους από την πανδημία Covid-19. Η διεθνής αλληλεγγύη — και η αποφασιστική υποστήριξη στη δημοκρατική διαδικασία — παρείχαν τον τελικό έλεγχο επί των αντιδραστικών δυνάμεων που απείλησαν να υπονομεύσουν τη “fiesta democrática”, τον “εορτασμό της δημοκρατίας” στη Βολιβία.

Όπως δήλωσε ο Gerardo Pisarello, μέλος του Ισπανικού Κογκρέσου των Αντιπροσώπων από το κόμμα “Catalunya en Comú” και μέλος της αντιπροσωπείας της ΠΔ:

«Η Βολιβία έχει στείλει ένα ηχηρό μήνυμα — στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη — ότι είναι εφικτό να αποκατασταθεί η δημοκρατία μας».

Όπως δήλωσε ο David Adler, Γενικός Συντονιστής και μέλος της αντιπροσωπείας της ΠΔ:

«Οι εκλογές στη Βολιβία είναι σημείο καμπής: η εποχή της απολυταρχικής ατιμωρησίας τελείωσε. Ανέρχεται πλέον ένα νέο κύμα λαϊκής εξουσίας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ανάκτηση των θεσμών του κράτους, εμπνεόμενο από τον φετινό ηρωικό αγώνα του λαού της Βολιβίας».

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Απαιτούμε την παραίτηση της Ursula von der Leyen

Αντιδρώντας στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραβίασε το νομικό ...

Διαβάστε περισσότερα